«Υπό απόλυση» και ο Στρατηγός Μακμάστερ από τον Τραμπ

«Υπό απόλυση» και ο Στρατηγός Μακμάστερ από τον Τραμπ

Οι σχέσεις τους απέχουν από το να είναι ιδανικές, λένε όσοι γνωρίζουν τι συμβαίνει μεταξύ του προέδρου και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ - Αφορμή το σχόλιο για την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές - Ο Τραμπ προωθεί τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον ως αντικαταστάτη του 

«Υπό απόλυση» και ο Στρατηγός Μακμάστερ από τον Τραμπ
Καθώς στα τέλη Νοεμβρίου του 2017, είχε κορυφωθεί η φημολογία για το ενδεχόμενο απόλυσης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο πρόεδρος Τραμπ κι ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, εξέταζαν το ενδεχόμενο αποπομπής του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, σύμφωνα με το “Politico.”

Ο Μακμάστερ διαδέχθηκε τον Μάικλ Φλιν, ο οποίος αποτέλεσε την πρώτη επιλογή του Τραμπ για την θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, ενώ παραιτήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, μέσα στον πρώτο μήνα άσκησης των καθηκόντων του, όταν αποδείχθηκε ότι παραπλάνησε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχετικά με τις προεκλογικές επικοινωνίες που είχε με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ. Ο Μακμάστερ από την πλευρά του, φέρεται να μην ταίριαξε ποτέ με τον πρόεδρο Τραμπ, σύμφωνα με έξι αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. Ο ίδιος, περιγράφεται ως ιδιαίτερα πειθαρχικός και συγκεντρωμένος στα καθήκοντά του, ενώ έχει συγκρουστεί πολλές φορές με τον πρόεδρο Τραμπ που έχει προτίμηση στις σύντομες συζητήσεις, αλλά και στη συχνή εναλλαγή των θεμάτων της συζήτησης.

Το προβληματικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ του Τραμπ και του Μακμάστερ ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος επέπληξε τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας για την δήλωση που έκανε στην Διάσκεψη Άμυνας του Μονάχου, σύμφωνα με την οποία, οι αποδείξεις για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ήταν “αδιάσειστες.”

“Ο στρατηγός Μακμάστερ ξέχασε να πει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016, δεν επηρεάστηκαν ή άλλαξαν από τους Ρώσους και ότι η μόνη συνωμοσία ήταν μεταξύ της Ρωσίας και της Διεφθαρμένης Χίλαρι, της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) και των Δημοκρατικών. Θυμηθείτε το Βρώμικο Ντοσιέ, το Ουράνιο, τις Ομιλίες, τα Ηλεκτρονικά Μηνύματα, αλλά και την Εταιρία του Ποντέστα!” Έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Twitter.

Το μήνυμα αυτό του Τραμπ στο Twitter, σηματοδότησε την πρώτη δημοσιοποίηση διαφωνίας του με τον Μακμάστερ, καθώς μέχρι το Σαββατοκύριακο οι διαφωνίες τους, ήταν γνωστές μόνο εντός του Λευκού Οίκου. “Σίγουρα όχι μόνο οι σχέσεις τους απέχουν από το να είναι ιδανικές, ενώ αυτό είναι αντιφατικό με τον ρόλο του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ,” ο οποίος τυπικά, έχει μία στενή προσωπική σχέση με τον πρόεδρο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Ροθκόπφ, συγγραφέας του βιβλίου “Κυβερνώντας τον Κόσμο,” μία ιστορία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Κλείσιμο

Ο Μακμάστερ δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μοναδικός από τους συμβούλους του Τραμπ, που έχει δημόσια διαφωνήσει μαζί του ή για τον οποίο, ο πρόεδρος έχει σκεφτεί να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, χωρίς να έχει προχωρήσει σε κάποια ενέργεια. “Ο πρόεδρος αυτός, εκφράζει τις σκέψεις δημόσια στο Twitter, αλλά και στους φίλους του, οι οποίοι με την σειρά τους μιλούν στα ΜΜΕ,” δήλωσε ο Πίτερ Φίβερ καθηγητής Πολιτικών Επιστημών (Duke University) ο οποίος και υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, την περίοδο της προεδρίας του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ. “Οι περισσότεροι πρόεδροι είναι ουσιαστικά επιφυλακτικοί για τα θέματα που πρέπει να δημοσιοποιούν,” σχολίασε ο ίδιος.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρόεδρος Τραμπ κι ένας στενός κύκλος υψηλόβαθμων συνεργατών του, συμπεριλαμβανομένου και του Κέλι συμμετείχαν στις συζητήσεις για το μέλλον του Μακμάστερ στον Λευκό Οίκο, ενώ αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να παραμείνει στα καθήκοντά του. Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση που είχαν αποφασίσει την αποχώρησή του, θα έπρεπε να ψάξουν για τον τρίτο σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, μέσα σ’ έναν χρόνο. Επίσης, δεν θα ήταν καθόλου εύκολη μία συμφωνία μεταξύ του Τραμπ και του Κέλι για το πρόσωπο θα αναλάμβανε τα καθήκοντα του Μακμάστερ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ φαίνεται να προωθούσε τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον ως αντικαταστάτη του Μακμάστερ. Οι επισκέψεις του Μπόλτον στο Οβάλ Γραφείο σταμάτησαν με την ανάληψη των καθηκόντων του Κέλι, το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου ήταν αντίθετος στο ενδεχόμενο αντικατάστασης του Μακμάστερ από τον Μπόλτον.

Τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο της αντικατάστασης του Μακμάστερ είχε δημοσιοποιήσει το “Politico” για πρώτη φορά, ενώ αυτές αντανακλούσαν την ταραχώδη σχέση του με τον πρόεδρο Τραμπ, από την στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, πριν από έναν χρόνο. Ο Τραμπ εκνευρίζεται συνεχώς από τον γρήγορο ρυθμό του λόγου του, στις διάφορες ενημερώσεις, τον οποίο και παρομοιάζει με τα πυρά πολυβόλου όπλου. Στην διάρκεια μιας μακράς ενημέρωσης, ο πρόεδρος στράφηκε επιδεικτικά προς τον στρατηγό και είπε στους συμμετέχοντες “Κοιτάξτε τον. Είναι τόσο σοβαρός!”

“Το ζήτημα είναι η σοβαρότητα του Μακμάστερ, καθώς είναι ξεκάθαρος με τις θέσεις του, ενώ περιγράφει μία κατάσταση όπως ακριβώς είναι εκφράζοντας την άποψή του,” δήλωσε ο Τομ Ρικς αρθρογράφος σε μια νέα ηλεκτρονική σελίδα για τους βετεράνους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (Task&Purpose), ενώ ο ίδιος, είναι συγγραφέας έξι βιβλίων για στρατιωτικά θέματα.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ εργάζεται καλύτερα, όταν ο πρόεδρος και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας βρίσκονται κοντά σε προσωπικό επίπεδο, σύμφωνα με την άποψη του Ρόθκοπφ, που επικαλέστηκε την σχέση του Τζίμι Κάρτερ Ζβίγκνιου Μπρεζίνσκι και την σχέση του πρώην προέδρου Μπους Τζούνιορ με τον Μπρεντ Σκόουκροφτ.

Από την άλλη μεριά, ο Μακμάστερ δεν έχει αυτού του είδους την σχέση με τον Τραμπ, σύμφωνα με την άποψη αρκετών αξιωματούχων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο Μακμάστερ έχει πει στους πιο στενούς συνεργάτες του, ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο, ζητώντας τις συμβουλές τους, για το πώς μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία του με τον Τραμπ. Τουλάχιστον ένας αξιωματούχος τον παρότρυνε ν’ απλοποιήσει και να συντομεύσει τις ενημερώσεις του, ενώ να μειώσει και τον αριθμό των διαθέσιμων επιλογών που παρουσιάζει στον Τραμπ, όταν πρόκειται για την λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για τον Μακμάστερ, καθώς οι σχέσεις του είναι προβληματικές και με τον Κέλι, ο οποίος σε αμυντικά θέματα ζητάει την άποψη του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις. Ο Μακμάστερ έχει αρκετές φορές συνταχθεί με τις απόψεις των πιο συντηρητικών μελών του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, σε αντίθεση με τις θέσεις του Μάτις και του Κέλι.

Στο ζήτημα που έχει προκληθεί γύρω από την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Μακμάστερ συντάχθηκε προσεχτικά με την άποψη της κοινότητας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, παρά τις πιέσεις του προέδρου Τραμπ, που υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του και των Ρώσων, αλλά και ότι η Μόσχα δεν επηρέασε αποφασιστικά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Πριν από έναν χρόνο, όταν ο Μακμάστερ αποδέχθηκε την θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, έκανε μία απροσδόκητη στροφή στην στρατιωτική του καριέρα, ενώ δεν ήταν ούτε η πρώτη, αλλά και ούτε η δεύτερη επιλογή του Τραμπ για την θέση αυτή.

“Για τον Μακμάστερ, ήταν μια απροσδόκητη περίοδος στην καριέρα του,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρικς. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει πει στους συνεργάτες του ότι είναι ενδεχόμενο να συνταξιοδοτηθεί, ενώ μπορεί έχει κι άλλες επαγγελματικές εξελίξεις. “Με το να γίνει ο στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων που ξέρει καλύτερα ο Τραμπ, ο Μακμάστερ εξελίσσεται στον πιο ισχυρό υποψήφιο για να γίνει ο επόμενος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Έτσι, νομίζω πως η στρατηγική του είναι να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους για να διατηρήσει την θέση του, μέχρι το άνοιγμα μιας θέσης στην ηγεσία του στρατού. Θα πρόκειται για μία ουσιαστική εξέλιξη στην στρατιωτική καριέρα του, η οποία έχει πολλές φορές εκτεθεί σε κίνδυνο,” επεσήμανε ο Ρικς.

Πρόσφατα έχουν δημοσιευτεί πληροφορίες στην Ουάσινγκτον σχετικά και με το ενδεχόμενο απαλλαγής του Κέλι από τα καθήκοντά του, εξαιτίας των διαφωνιών του με τον πρόεδρο Τραμπ στους χειρισμούς υποθέσεων του Λευκού Οίκου. Παράλληλα, τα μέτρα ελέγχου στις επικοινωνίες και επαφές του προέδρου που επέβαλε ο Κέλι, έχουν προκαλέσει την δυσαρέσκεια αρκετών εξωτερικών συμβούλων κι ανθρώπων που ήθελαν να εκμεταλλευτούν για τους δικούς τους λόγους, το πλαίσιο επικοινωνίας τους με τον πρόεδρο Τραμπ.

Πηγή: “Politico”
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης