Το δώρο με νόημα που χάρισε ο Πάπας Φραγκίσκος στον Ερντογάν

Το δώρο με νόημα που χάρισε ο Πάπας Φραγκίσκος στον Ερντογάν

Στο μετάλλιο εμφανίζεται ο ο άγγελος της ειρήνης να στραγγαλίζει τον δαίμονα του πολέμου - «Προσευχηθείτε για το έργο μας» του είπε ο Ποντίφικας κι ο Ερντογάν απάντησε ότι περιμένει κι αυτός μια προσευχή

Το δώρο με νόημα που χάρισε ο Πάπας Φραγκίσκος στον Ερντογάν
Πενήντα λεπτά διήρκεσε σήμερα το πρωί η συνάντηση του πάπα Φραγκίσκου
με τον Τούρκο πρόεδρο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην βιβλιοθήκη του Βατικανού. Τον τούρκο πρόεδρο συνόδευαν, μεταξύ άλλων, η σύζυγός του Εμινέ, η κόρη του Έσρα, και πέντε υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης.

Κλείσιμο
Στο τέλος της συνομιλίας τους, ο Φραγκίσκος δώρισε στον Ερντογάν μετάλλιο με «τον 'Αγγελο της ειρήνης». «Είναι το σύμβολο ενός κόσμου που βασίζεται στην ειρήνη και στην δικαιοσύνη. Είναι ο άγγελος της ειρήνης που στραγγαλίζει τον δαίμονα του πολέμου», είπε χαρακτηριστικά ο ποντίφικας.




Παράλληλα, ο πάπας δώρισε στον τούρκο πρόεδρο και ένα έργο χαρακτικής που απεικονίζει την βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου, όπως ήταν το 1600, το μήνυμά του για την φετινή ημέρα της ειρήνης και την εγκύκλιό του για την προστασία του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν έκανε δώρο στον πάπα έναν πίνακα κεραμικής με την θέα της Κωνσταντινούπολης και μια κασετίνα με βιβλία του μουσουλμάνου θεολόγου Μεβλανά Ρουμί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του, στο τέλος της επίσκεψης χαιρέτισαν τον Αργεντινό πάπα με μια μικρή υπόκλιση και αγγίζοντας με το χέρι την καρδιά τους.

Ο Φραγκίσκος ζήτησε από το τουρκικό προεδρικό ζεύγος -όπως συνηθίζει- να προσευχηθεί υπέρ του έργου του, και ο Ερντογάν του απάντησε με χαμηλή φωνή: «και εμείς περιμένουμε μια δική σας προσευχή».



Οι συνομιλίες των δύο ανδρών, σύμφωνα με τουρκικές πηγές επικεντρώθηκαν στο θέμα της Ιερουσαλήμ μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να την αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Άλλα θέματα που συζητήθηκαν είναι η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

Μετά τη συνάντηση ο Ερντογάν θα γίνει δεκτός από τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και στις 4 το απόγευμα θα συναντήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι. Μετά την συνάντηση αυτή, δεν προβλέπεται συνέντευξη Τύπου ή δήλωση στους δημοσιογράφους.

Κοντά στο Βατικανό, βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη μικρή διαδήλωση διαμαρτυρίας κουρδικών οργανώσεων κατά των επιχειρήσεων της Τουρκίας στην βόρεια Συρία.

Η αντιπαράθεση Πάπα-Ερντογάν

Ο Ερντογάν είχε έλθει σε αντιπαράθεση με τον ποντίφικα, το 2015, όταν ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μίλησε δημοσίως για τη «γενοκτονία» των Αρμενίων. Ωστόσο οι δύο άνδρες φαίνεται πως βρήκαν κοινό έδαφος συνεννόησης στο θέμα της Ιερουσαλήμ, όταν συνομίλησαν στο τηλέφωνο μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου τον Δεκέμβριο. Σε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία είχαν συμφωνήσει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της πόλης θα πρέπει να αποφευχθεί.

Προτού αναχωρήσει, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν απομονωθεί λόγω της Ιερουσαλήμ.



«Κατά τη διαδικασία που έπεται, άντε ελάτε κι αποδεχθείτε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί. Εμείς εργαζόμαστε για αυτό» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.


Οι δύο άνδρες αναμένεται επίσης να συνομιλήσουν για την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ όπως και την ανθρωπιστική βοήθεια και τους πρόσφυγες.

Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Ρώμη με αφορμή την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και περίπου 3500 αστυνομικοί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα κινητοποιηθούν. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τις ενδεχόμενες κινητοποιήσεις.

«Δεν συνομιλώ με ανθρώπους που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Συνομιλώ μονάχα με όσους μάχονται εναντίον της» υπογράμμισε.

Ο Ερντογάν αναμένεται επίσης να συναντηθεί αύριο με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα και τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, όπως επίσης με Ιταλούς επιχειρηματίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης