Βρετανός υπουργός: Δεν θα είμαστε «κράτος-βασάλος» μετά το Brexit

Βρετανός υπουργός: Δεν θα είμαστε «κράτος-βασάλος» μετά το Brexit

«Κάνουμε μια μετάβαση από το ένα κράτος σε ένα άλλο…μπορείτε να το χαρακτηρίσετε ό,τι θέλετε, αλλά όχι βασάλο», είπε ο Ντέιβιντ Ντέιβις

Βρετανός υπουργός: Δεν θα είμαστε «κράτος-βασάλος» μετά το Brexit
Ο υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, αναγκάστηκε σήμερα να υπεραμυνθεί μιας μεταβατικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία λίγα πράγματα αλλάζουν, απορρίπτοντας την κριτική ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να είναι «κράτος βασάλος».

Μιλώντας σε επιτροπή του κοινοβουλίου, ο Ντέιβις δήλωσε ότι η σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ «θα είναι ακριβώς η ίδια» κατά τη διάρκεια μιας διετούς -όπως ελπίζει η Βρετανία- περιόδου που θα επιτρέψει να γίνει η προετοιμασία των συνόρων, των επιχειρήσεων και των πολιτικών για το Brexit.

Ωστόσο, η περιγραφή του για τη μετάβαση του status quo, η οποία ο ίδιος, όπως και η ΕΕ, αναμένει να συμφωνηθεί έως τα τέλη Μαρτίου, εγείρει ανησυχίες μεταξύ των υποστηρικτών του Brexit, τονίζοντας το βαθύ διχασμό όχι μόνο εντός των Συντηρητικών αλλά και σε όλη τη χώρα.

Κλείσιμο
Ο επίσης συντητηρικός βουλευτής Τζέικομπ Ρις-Μογκ, που είναι υπέρ του Brexit, κατηγόρησε τον Ντέιβις ότι επιτρέπει στη Βρετανία να γίνει «κράτος βασάλος» κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, λέγοντας ότι θα αποχωρήσει μόνο κατ’ όνομα και ότι θα συνεχίσει να καταβάλει εισφορές στην Ένωση και να τηρεί τους νόμους της.

«Όχι, δεν είμαστε», δήλωσε ο Ντέιβις «Κάνουμε μια μετάβαση από το ένα κράτος σε ένα άλλο…μπορείτε να το χαρακτηρίσετε ό,τι θέλετε, αλλά όχι βασάλο».

Για τους υποστηρικτές του Brexit, όπως ο Ρις-Μογκ, το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα συνεχίζει να έχει δικαιοδοσία μετά την ημέρα του Brexit στις 29 Μαρτίου του 2019 είναι μια προδοσία σε μια δέσμευση της εκστρατείας προς τους ψηφοφόρους να «ανακτήσουν τον έλεγχο».

Ωστόσο, ο Ντέιβις δήλωσε ότι θα πρέπει να ανεχθούν τοσο στενές σχέσεις για λίγο ακόμα και αντ’ αυτού να επικεντρωθούν στο είδος των σχέσεων θα μπορούσε να έχει η Βρετανία με την ΕΕ στο μέλλον.

«Είμαι χαλαρός για τη μετάβαση διότι η βασική μου ανησυχία αφορά τη μελλοντική σχέση», δήλωσε. «Αυτό είναι που έχει σημασία, αυτό είναι που θα πιστέψει ο κόσμος και θα μας κρίνει σε 10, 20 ή 30 χρόνια», δήλωσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης