Παλαιστίνη: Υπό κατάρρευση η συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και Φάταχ

Παλαιστίνη: Υπό κατάρρευση η συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και Φάταχ

Οι αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις υπέγραψαν στις 12 Οκτωβρίου στο Κάιρο μια συμφωνία βάσει της οποίας η Χαμάς επρόκειτο να παραδώσει τον διοικητικό έλεγχο της Γάζας

Παλαιστίνη: Υπό κατάρρευση η συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και Φάταχ
Ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε χθες ότι η συμφωνία συμφιλίωσης με τη Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς καταρρέει, μόλις 10 εβδομάδες μετά την υπογραφή της.

Οι αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις υπέγραψαν στις 12 Οκτωβρίου στο Κάιρο μια συμφωνία βάσει της οποίας η Χαμάς επρόκειτο να παραδώσει τον διοικητικό έλεγχο της Γάζας, περιλαμβανομένων των μεθοριακών της περασμάτων με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, στη Φάταχ, μία δεκαετία αφού ανέλαβε την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η συμφωνία είχε στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της αναγνωρισμένης από τη Δύση κυβέρνησης του Αμπάς και του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο οι συνεχιζόμενες διαφωνίες έχουν καθυστερήσει την εφαρμογή της.

Κλείσιμο
Ο Γεχία αλ Σίνουαρ, ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα και βασικός συντελεστής της συμφωνίας, εμφανίστηκε απαισιόδοξος χθες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και αυτή ενδέχεται να έχει την ίδια τύχη με τις προηγούμενες απόπειρες συμφιλίωσης.

«Το σχέδιο συμφιλίωσης καταρρέει. Μόνο ένας τυφλός δεν το βλέπει», σχολίασε ο Σίνουαρ μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Χαμάς.

Μια από τις διαφωνίες προέκυψε νωρίτερα τον Δεκέμβριο όταν η Χαμάς, σύμφωνα με τους αξιωματούχος της Φάταχ, δεν παρέδωσαν τον πλήρη έλεγχο της Γάζας στην κυβέρνηση Αμπάς. Η Χαμάς απαντά ότι έχει παραδώσει τον διοικητικό έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα.

«Η συμφιλίωση καταρρέει διότι κάποιοι άνθρωποι θέλουν να πετύχουν μέσω αυτής την παράδοση των όπλων και το κλείσιμο των τούνελ», εξήγησε ο Σίνουαρ χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις, σε μια προφανή όμως αναφορά στη Φάταζ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης