Επικυρώθηκε η εκτέλεση 14 ατόμων στη Σαουδική Αραβία

Επικυρώθηκε η εκτέλεση 14 ατόμων στη Σαουδική Αραβία

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την καταδίκη στην εσχάτη των ποινών των κατηγορουμένων για τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις το 2011 και το 2012 όταν ξέσπασε η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη»

Την κατακραυγή της Διεθνούς Αμνηστίας προκάλεσε απόφαση δικαστηρίου στη Σαουδική Αραβία, που ανοίγει το δρόμο για την εκτέλεση δι’ αποκεφαλισμού 14 ανδρών επειδή συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την καταδίκη στην εσχάτη των ποινών των κατηγορουμένων για τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις το 2011 και το 2012 όταν ξέσπασε η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι τον Ιούλιο του 2016 για «ένοπλη εξέγερση κατά της ηγεσίας της χώρας», «πρόκληση χάους», «χρήση βομβών Μολότοφ» και «πυρών κατά των δυνάμεων ασφαλείας».

Εφόσον επικυρώσει ο βασιλιάς Σαλμάν τα εντάλματα για τη θανατική τους καταδίκη οι 14 αντιφρονούντες θα εκτελεσθούν.

«Επικυρώνοντας τις καταδίκες αυτές οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επέδειξαν την αδίστακτη δέσμευσή τους στη χρήση της θανατικής ποινής ως όπλου για την εξουδετέρωση των πολιτικών αντιπάλων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή, Σάμα Χαντίντ.

Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι κι ένας νεαρός που ήταν 17 ετών όταν συνελήφθη και ετοιμαζόταν να πάει για σπουδές στο Western Michigan University τωνν ΗΠΑ. Πριν από κάποιο διάστημα η Αμερικανική Διδασκαλική Ομοσπονδία απηύθυνε (AFT) έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να μεσολαβήσει για την αναστολή της καταδίκης του νεαρού.

«Η απειλή της Σαουδικής Αραβίας να αποκεφαλίσει πολίτες της επειδή μετείχαν σε αντικυιβερνητική διαδήλωση είναι μια αδιανόητη όσο και βδελυρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η AFT.

«Αν γίνουν αυτές οι εκτελέσεις, τότε η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να θεωρείται κράτος-παρίας. Εκλιπαρούμε τον Πρόεδρο Τραμπ, ως σημαιοφόρο του μεγάλου έθνους μας, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει τις ωμότητες που ίσως διαπραχθούν σε αντίθετη περίπτωση στη Σαουδική Αραβία.»

Οι μελλοθάνατοι πιστεύεται ότι κρατούνται σε φυλακή στο Ριάντ μετά τη μεταφορά τους προ ημερών από την πόλη Νταμάν.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mei_09

Ήταν μία αδύναμη Σύνοδος Κορυφής, αλλά η «γλώσσα» του σώματος της Τερέζα Μέι ήταν καλύτερη - Σήμερα οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν για την πολιτική ασύλου και την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

abo_09

Την Τετάρτη το βράδυ το κοινοβούλιο της πιο συντηρητικής πολιτείας της Αυστραλίας ψήφισε με 50 ψήφους υπέρ έναντι 41 κατά το νομοσχέδιο που επιτρέπει στις γυναίκες να προχωρούν στη διακοπή της κύησής τους ως τις 22 εβδομάδες 

Khashoggi_arthroo1

Ο Μεσάλ Σαάντ Αλμποστάνι, ένας από τους υπόπτους της στυγνής δολοφονίας, σιώπησε με ιδιαίτερα «βολικό» τρόπο για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας - Με σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο ο γιατρός που τεμάχισε ζωντανό τον Τζαμάλ Κασόγκι ακούγοντας μουσική - Δείτε φωτογραφίες του «Δρ. Θανάτου»

14