Γερμανικός Τύπος: Δεν πρέπει να πανηγυρίζει η Ελλάδα - Αλυτη η διαμάχη για το χρέος

Γερμανικός Τύπος: Δεν πρέπει να πανηγυρίζει η Ελλάδα - Αλυτη η διαμάχη για το χρέος

«Η Ελλάδα είναι ένα απύθμενο πηγάδι» - «Αλλο ένα κεφάλαιο στην ατέλειωτη ιστορία του ελληνικού ζητήματος»


Γερμανικός Τύπος: Δεν πρέπει να πανηγυρίζει η Ελλάδα - Αλυτη η διαμάχη για το χρέος
H υπερχρεωμένη Ελλάδα έλαβε την πολυπόθητη δόση των 8,5 δισ. ευρώ κατά την χθεσινή συμφωνία του Eurogroup
, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.     
 
Handelsblatt :"Η διαμάχη για το ελληνικό χρέος παραμένει άλυτη"


Κλείσιμο
«Η διαμάχη Σόιμπλε και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους απλώς αναβλήθηκε με τις δύο πλευρές να εξαγοράζουν χρόνο» σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνοντας πως πρόκειται για έναν «σαθρό συμβιβασμό». «Το τέχνασμα που επινοήθηκε ήταν το ακόλουθο: Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρν, συναίνεσε σε ένα είδος προληπτικής απόφασης. Το ΔΝΤ θα αποφασίσει μεν ένα πρόγραμμα βοήθειας αλλά με μία σημαντική υποσημείωση: Το Ταμείο θα εκταμιεύσει χρήματα όταν αποφασιστεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ακόμη και τότε όμως θα συμμετέχει με ένα σχετικά μικρό ποσό για ελληνικά δεδομένα. Η διαμάχη για το χρέος παραμένει άλυτη...,» αναφέρει το δημοσίευμα. 
 

NTV
«Η Ελλάδα είναι ένα απύθμενο πηγάδι»
«Για πολλά χρόνια, η Ελλάδα εξαρτάται οικονομικά από τους δανειστές της», επισημαίνει το γερμανικό  δίκτυο NTV και προσθέτει: «Τώρα η υπερχρεωμένη χώρα θα λάβει και πάλι δισεκατομμύρια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Για πολλούς επικριτές των μνημονίων, η Ελλάδα είναι ένα απύθμενο πηγάδι. Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, η Ελλάδα θα σταθεί και πάλι σύντομα στα πόδια της. 

Bild 
Τον λoγαριασμό έβγαλε η γερμανική εφημερίδα για τα χρήματα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Αθήνα από τα υπάρχοντα προγράμματα διάσωσης, μετά τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup.  
Mε αφορμή την απεμπλοκή της δόσης, ύψους 8,5 δισ. ευρώ το επίμαχο δημοσίευμα παραθέτει έναν κατάλογο με τα μνημόνια και την οικονομική τους διάσταση. Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις του Σόιμπλε στο γερμανικό δίκτυο ARD, o Σόιμπλε δεν θεωρεί αναγκαία την επικύρωση της συμφωνίας από την Bundestag εφόσον δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. Ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών δήλωσε χτες: «Θα πρέπει να αποφασίσει για το θέμα η επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag.. Εάν η επιτροπή Προϋπολογισμού διαφωνήσει τότε θα πρέπει να ληφθεί μία νέα απόφαση της Bundestag».

Το γράφημα της Bild



Και η μετάφρασή του

Tα πακέτα βοήθειας που έχουν δοθεί προς την Ελλάδα 

1ο Μνημόνιο (2010)   

ΔΝΤ - 20 δις ευρώ 
Ευρωζώνη 52,9 δις ευρώ
Άλλοι - 15,2 δις ευρώ 

2ο Μνημόνιο (2012)

ΔΝΤ 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ 
Ευρωζώνη -130,9 δις ευρώ
Άλλοι -  38.1 δις ευρώ *

3o Μνημόνιο (2015)

ΔΝΤ- 0 ευρώ 
Ευρωζώνη - 28,9 δισεκατομμύρια ευρώ 
Άλλοι - 7,79 δις ευρώ **

* Μέγιστη απώλεια από τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια 

** Η Γερμανία κατέχει το 26,96% στο ΕΜΣ του ταμείου διάσωσης

Süddeutsche Zeitung 
«Η Ελλάδα αποκτά νέα δισεκατομμύρια σε δάνεια», γράφει η γερμανική εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung" και προσθέτει: «Mετά από μια μακρά διαμάχη με τους πιστωτές η Ελλάδα παίρνει νέα δάνεια. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την Πέμπτη το βράδυ την εκταμίευση 8,5 δις ευρώ. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τις διαβουλεύσεις στο Λουξεμβούργο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ( ΔΝΤ ) δήλωσε ότι είναι πρόθυμο κατ 'αρχήν στο πρόγραμμα. Για τη Γερμανία ήταν μια κρίσιμη προϋπόθεση για την απελευθέρωση των νέων δανείων».

Spiegel 
Για «μικρή νίκη της Ελλάδος» κάνει λόγο το περιοδικό "Spiegel" επισημαίνοντας ότι «στην Αθήνα μπορούν να πάρουν μια ανάσα, αλλά σε καμία περίπτωση να πανηγυρίσουν». «Η Ελλάδα λαμβάνει νέα δισεκατομμύρια, ωστόσο για ελάφρυνση χρέους πρέπει να εξακολουθήσει να ελπίζει», επισημαίνει το επίμαχο δημοσίευμα. «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι ομόλογοί του στο Eurogroup μπορούν να είναι τουλάχιστον ανακουφισμένοι με το αποτέλεσμα. Μετά από πολύμηνη μάχη συμφώνησαν για την εκταμίευση πρόσθετων δανείων, ύψους περίπου 8,5 δις ευρώ. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο δεν λύνεται το επτάχρονο δράμα γύρω από το ελληνικό χρέος».

Die Zeit
Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Zeit" αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η τρέλα συνεχίζεται»! «Xτες, στο Λουξεμβούργο γράφτηκε άλλο ένα κεφάλαιο στην ατέλειωτη ιστορία του ελληνικού ζητήματος. Το κεφάλαιο αυτό, γράφτηκε υπό την αιγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Στον πρώτο ρόλο όπως πάντα: η μικρή Ελλάδα. Επτά καταραμένα χρόνια εξελίσσονται ήδη με τη γερμανική κυβέρνηση να αποφεύγει να πει στους ανθρώπους στη Γερμανία με ειλικρίνεια ότι μια βιώσιμη λύση της κρίσης θα είχε κάποιο κόστος. Αυτό δεν είναι τραγικό μόνο για την Ελλάδα αλλά και επιζήμιο για την πίστη στη σκληρά δοκιμαζόμενη Ευρώπη». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης