Γαλλία: Θρίαμβος Μακρόν στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών

Γαλλία: Θρίαμβος Μακρόν στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών

Με καταμετρημένο το 81% των ψήφων το κόμμα του Μακρόν κερδίζει το 31,4% των ψήφων στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών - Καταποντίστηκαν οι Σοσιαλιστές

Γαλλία: Θρίαμβος Μακρόν στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών
Το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του του MODEM κερδίζουν το 31,4% των ψήφων στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών με καταμετρημένο το 81% των ψήφων.

Νίκη Μακρόν με ποσοστά από 32,2% έως 32,9% προέβλεψαν νωρίτερα και τα exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος). Αντίθετα η συνυποψήφιά του για την προεδρία της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, συγκεντρώνει ποσοστό από 13,5% έως 14%. 

Κλείσιμο
Για τους δεύτερους Ρεπουμπλικάνους η μια εκτίμηση κάνει λόγο για 21% και η δεύτερη 21,5%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν με ποσοστό 13,5% ή ποσοστό 14% (3 έως 10 έδρες).

Καταποντίζονται οι Σοσιαλιστές, για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική διαδικασία, καθώς συγκεντρώνουν ποσοστό 9,7% και 10,2%.

Η εκτίμηση του Ipsos για τα ποσοστά



Η εκτίμηση του Ipsos για τις έδρες



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές το προεδρικό κίνημα La Republique En Marche (REM) και ο σύμμαχός του, το MoDem, θα συγκεντρώσουν την ερχόμενη Κυριακή από 390 έως 445 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, ευρισκόμενοι με απόσταση πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία (289 βουλευτές).

Πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ήλεγχε τη μισή απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, θα καταρρεύσει συγκεντρώνοντας γύρω στις 15 έως 40 έδρες, δηλαδή ακόμη λιγότερες από τις 57 της μεγάλης ήττας του 1993.

Η δεξιά, η οποία ήλπιζε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας να στερήσει την πλειοψηφία από τον νέο πρόεδρο Μακρόν, θα συγκεντρώσει συνολικά 80 έως 132 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του UDI.

Ένα μέρος εξ αυτών αναμένεται ότι θα υποστηρίξει τελικά την προεδρική πλειοψηφία.

Όσο για το Εθνικό Μέτωπο (FN), έναν μήνα μετά την επίδοση ρεκόρ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόνο 1 έως 10 έδρες έναντι 2 που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση.

Για το FN είναι μια απογοήτευση: το όριο των 15 βουλευτών για να μπορεί να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική ομάδα είχε αποτελέσει από καιρό τον ελάχιστο στόχο. Στις προεδρικές εκλογές, η ηγέτης του Εθνικού Μπετώπου είχε πράγματι ξεπεράσει το 50% σε 45 περιφέρειες κατά τον δεύτερο γύρο.

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα λάβει από την πλευρά της 10 έως 23 έδρες, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) περιλαμβανομένου.

Όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής αυτό εκτιμάται σε περίπου 51%.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη μητροπολιτική Γαλλία είχε φθάσει το 40,75% στις 17:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση, σχεδόν οκτώ ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2012 την ίδια ώρα (48,31%).

Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πιο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Πέμπτη Δημοκρατία. 

 Οι Γάλλοι έστειλαν ένα "ξεκάθαρο" μήνυμα παρά την αποχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός 
   
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε σήμερα μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών πως, παρά το υψηλό ποσοστό αποχής, το μήνυμα των Γάλλων είναι «ξεκάθαρο» και εκτίμησε πως η Γαλλία «επιστρέφει».

«Παρά την αποχή, το μήνυμα των Γάλλων είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, που προέρχεται από το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι, μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στον οποίο το κόμμα Republique ne marche (REM) του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προηγείται με μεγάλη διαφορά.
«Για τρίτη φορά στη σειρά είσαστε εκατομμύρια που επιβεβαιώσατε την προσήλωσή σας στο σχέδιο της ανανέωσης, της συσπείρωσης και της εκ νέου κατάκτησης του προέδρου της Δημοκρατίας», συνέχισε σε δήλωσή του από το Ματινιόν.

«Στην αποχή, βλέπω τη συνέπεια της αποστράτευσης ορισμένων πολιτικών σχηματισμών που δεν βρήκαν δεύτερη αναπνοή μετά τις προεδρικές εκλογές που έχασαν», είπε ο Εντουάρ Φιλίπ. «Εδώ και ένα μήνα η Γαλλία επιστρέφει», είπε, με έναν πρόεδρο που «ενσάρκωσε τόσο στη Γαλλία όσο στη διεθνή σκηνή, την εμπιστοσύνη, τη θέληση και την τόλμη».

Πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί αξιωματούχους του κόμματος REM όπως ο Κριστόφ Καστανέρ, αλλά και τον υπουργό Προϋπολογισμού Ζεράλντ Νταρμαρέν (Οι Ρεπουμπλικάνοι) και τον Τιερί Σολέρ, υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στη Μπουλόν-Μπιγιανκούρ, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση αυτή.

Μαρίν Λεπέν: Καταστροφική η χαμηλή προσέλευση στις εκλογές

Καταστροφική χαρακτήρισε την μικρή συμμετοχή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στην πρώτη αντίδρασή της μετά την ανακοίνωση των exit polls.

Για το λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση σε «πατριωτικούς» ψηφοφόρους να δώσουν το παρών μαζικά στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 18 Ιουνίου ώστε να ενισχυθεί η παρουσία του Εθνικού Μετώπου στην επόμενη γαλλική Βουλή.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι θα αποτελέσει μια ισχυρή φωνή της αντιπολίτευσης αν και σύμφωνα με τα exit polls το κόμμα της θα δυσκολευτεί να καταλάβει διψήφιο αριθμό εδρών.

Στο πνεύμα αυτό δεν παρέλειψε να επικρίνει το εκλογικό σύστημα λέγοντας ότι δεν ευνοεί τα μικρότερα κόμματα όπως το δικό της.



Ο Μπαρουέν των Ρεπουμπλικάνων καλεί τους Γάλλους να σηκωθούν από τον καναπέ

Το μεγάλο ποσοστό της αποχής στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, «σε επίπεδο που δεν είχαμε δει ποτέ από το 1958, φανερώνει ότι τα ρήγματα επιμένουν στη γαλλική κοινωνία», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) Φρανσουά Μπαρουέν.

Για τον Μπαρουέν, η ήδη πολύ υψηλή αποχή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών «ενισχύθηκε» και αυτό είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό». Σύμφωνα με τον ίδιο, «απόψε τα ρήγματα (στη γαλλική κοινωνία) δεν έχουν ούτε ξεχασθεί ούτε σβηστεί και ακόμη λιγότερο ξεπεραστεί».
Ο Μπαρουέν κάλεσε επίσης τους ψηφοφόρους σε κινητοποίηση για να αποφευχθεί όλες οι εξουσίες να «συγκεντρωθούν» σε «ένα και μόνο κόμμα».

«Λέμε σε όλους αυτούς που απείχαν, που έκαναν μια διαφορετική επιλογή (...) πως η χώρα μας περιμένει εξισορροπημένες εξουσίες που να μην είναι συγκεντρωμένες σε ένα και μόνο κόμμα», πρόσθεσε καλώντας σε «κινητοποίηση» στον δεύτερο γύρο.

Απογοητευμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι 


Ο Μπερνάρ Ακογιέ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), δήλωσε σήμερα ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών ήταν «απογοητευτικός για την πολιτική μας οικογένεια».

Ωστόσο μιλώντας στη France 2 ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης επισήμανε πως το LR και οι κεντρώοι σύμμαχοί του του UDI είναι «η δεύτερη δύναμη της χώρας» μετά τον πρώτο γύρο και απηύθυνε έκκληση για «μια αφύνπιση» ώστε να μην βρεθεί η Γαλλία «με ένα και μοναδικό κόμμα».

Η Βαλερί Πεκρές, η πρόεδρος του LR στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, κάλεσε τους πολίτες «σε κινητοποίηση στον δεύτερο γύρο επειδή έχουμε τον κίνδυνο ενός πολύ ηγεμονικού κόμματος, του ενός και μόνου κόμματος, της ενιαίας σκέψης, του μοναδικού προγράμματος», δήλωσε στην TF1.

Οι Υπουργοί του Μακρόν περνούν στον δεύτερο γύρο
   
Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς υπουργούς του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περνούν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, περιλαμβανομένου του συντηρητικού υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Λε Μερ εξασφάλισε το 45,32% των ψήφων στην περιφέρειά του στη Νορμανδία, ενώ ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου ήρθε δεύτερος με ποσοστό 23,09%.

Ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών Ρισάρ Φεράν, που αντιμετώπισε κατηγορίες για νεποτισμό τις οποίες αρνείται, κατέλαβε επίσης την πρώτη θέση στην περιφέρειά του στη Βρετάνη, με ποσοστό 33,95% των ψήφων, ενώ ο συντηρητικός υποψήφιος ήρθε δεύτερος με ποσοστό 18,11%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ κατέλαβε την πρώτη θέση στην εκλογική περιφέρειά του με 44,04% με δεύτερο τον υποψήφιο της άκρας αριστεράς που εξασφάλισε το 16,55% των ψήφων.

Όλοι τους φαίνεται να έχουν ισχυρές πιθανότητες να κερδίσουν στον δεύτερο γύρο.

Μελανσόν: Η τεράστια αποχή δείχνει πως δεν υπάρχει πλειοψηφία

Κάλεσε τους οπαδούς του να εξασφαλίσουν «παντού» την εκλογή βουλευτών του σχηματισμού του στον β' γύρο
   
Ο επικεφαλής του σχηματισμού Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε σήμερα πως με δεδομένη την «τεράστια αποχή» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δεν υπάρχει πλειοψηφία «για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας» και επισήμανε πως «δεκάδες υποψήφιοι» του σχηματισμού του θα είναι στον δεύτερο γύρο.

«Η τεράστια αποχή δείχνει πως δεν υπάρχει πλειοψηφία για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας», τόνισε ο Μελανσόν σε δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Κάλεσε τους οπαδούς του να εξασφαλίσουν «παντού» την εκλογή βουλευτών του σχηματισμού του, ο οποίος θα έχει «δεκάδες υποψηφίους» παρόντες στον δεύτερο γύρο, ενώ τους ζήτησε επίσης «να μην επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση την εκλογή υποψηφίου του Εθνικού Μετώπου».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης