Βρετανία: Οι πιο ανατρεπτικές εκλογές μετά το 1974

Βρετανία: Οι πιο ανατρεπτικές εκλογές μετά το 1974

Οι νέοι που έκαναν ουρές στα εκλογικά τμήματα, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων από την Μέι - Γιατί οι μορφωμένοι και οι κοσμοπολίτες δεν ψήφισαν τους Τόρις αλλά τους Εργατικούς - Η ψήφος των Λονδρέζων κατά του Brexit

Βρετανία: Οι πιο ανατρεπτικές εκλογές μετά το 1974
“Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από το Λονδίνο και είναι του Κόρμπιν” ήταν η περιγραφή του ανταποκριτή του BBC για το παράξενο πρωινό που ξημέρωσε σήμερα στην Αγγλία επιβεβαιώνοντας απόλυτα, ύστερα από καιρό, τα exit polls. Οι σχολιαστές δεν έχουν πάψει να αστειεύονται και ξαφνικά να ανακαλύπτουν -σε ένα μόλις πρωινό- ότι η πολιτική μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

Τα καθιερωμένα πρωινάδικα της βρετανικής τηλεόρασης μετατράπηκαν έτσι σε εκπομπές πολιτικού σχολιασμού και οι δωρεάν εφημερίδες που διανέμονται στην είσοδο του μετρό έφευγαν σήμερα, εδώ στο Λονδίνο. με μεγαλύτερη συχνότητα από ο,τι τις άλλες μέρες. Καμία σχέση, δηλαδή, η σημερινή μέρα με τη χτεσινή που δεν θύμιζε σε τίποτα, αν δεν υπήρχαν κάποια εκλογικά κέντρα, ότι γίνονται εκλογές.

Αλλά όλα άρχισαν να αλλάζουν όταν οι νέοι έκαναν ουρές στα εκλογικά τμήματα, για πρώτη φορά στη ζωή τους, για να ψηφίσουν αποδεικνύοντας ότι η αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων ήταν άλλο ένα καρφί για την Τερέζα Μέι, το οποίο εξηγούσε τη γενικότερη κακή της προεκλογική εικόνα.

Οι νέοι έσπευσαν στις κάλπες για να διαμαρτυρηθούν αποκτώντας ξαφνικό ενδιαφέρον για την πολιτική-όπως και οι ηλικιωμένοι για να καταψηφίσουν τον περίφημο “φόρο άνοιας”. Ακόμα και αν ο Τζέρεμι Κόρμπιν έμοιαζε στα μάτια τους αρκετά επικίνδυνος ως αμετανόητος μετα-μαρξιστής η Τερέζα Μέι φρόντισε να στρέψει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία σε οριακή ψήφο.

Εξου και ότι οι συζητήσεις σήμερα στο Λονδίνο έχουν όλες αναφορά στην πολιτική και στα πανεπιστήμια οργανώνονται ειδικές ημερίδες για να εξετάσουν τι ακριβώς σημαίνει “μετέωρο κοινοβούλιο” και τι επιφυλάσσει το μέλλον.  Άλλωστε η τρομερή ανατροπή του σκηνικού επηρεάζει άμεσα όλα τα φλέγοντα θέματα που παραμένουν ανοιχτά-μεταρρύθμιση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στην παιδεία, αλλαγές στο θέμα του Brexit που δείχνει να αναθεωρείται σιγά σιγά και στην Ασφάλεια- με το Λονδίνο να δίνει το στίγμα. 
Κλείσιμο

“Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι μορφωμένοι και οι κοσμοπολίτες ψηφίζουν τους Τόρις ενώ τώρα είναι οι ίδιοι που υποστήριξαν τους Εργατικούς” σχολίαζε σχετικά δημοσιογράφος ραδιοφωνικού σταθμού στο Λονδίνο εξηγώντας τα αυξημένα ποσοστά που πήραν οι Εργατικοί στη βρετανική πρωτεύουσα. Βέβαια σε αυτό συνέβαλε και η κάθετη εναντίωση των κατοίκων της πόλης στο Brexit, καθώς έχουν επίγνωση των κινδύνων που εγκυμονεί κάτι τέτοιο για την ίδια την επιχειρηματικότητα και τη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων. Κανείς δεν περίμενε πάντως ότι στο μεγάλο video wall που είχαν στήσει οι Συντηρητικοί πάνω σε ψηλά κτήρια για να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα δεν θα ξεπρόβαλλε η εικόνα της πρωθυπουργού-αλλά αυτή του χαρούμενου,  παρότι ηττημένου, Κόρμπιν ο οποίος έφυγε τα ξημερώματα από το αρχηγείο του στο Ίσλινγκτον.

Το κατεξοχήν θέμα, άλλωστε, που απασχολεί τους κατοίκους μιας πολυπολιτισμικής πόλης όπως το Λονδίνο, όπου οι Βρετανοί κοντεύουν να αποτελούν μειοψηφία-πέρα από την τρομοκρατία-είναι η ενδεχομένη αναθεώρηση του θέματος του Brexit, κάτι που αρνιόταν κατηγορηματικά η Μέι. “Ακόμα και ο καιρός μοιάζει με τα αποτελέσματα” σχολίαζε διπλανός μου σε κάποιο από τα τρέντι καφέ περιγράφοντας με ακρίβεια την αναλογία της ηλιόλουστης μέρας που ξημέρωσε με τις ξαφνικές μπόρες. Δεν είναι να απορείς γιατί ο καιρός έπαιζε πάντα τόσο σημαντικό ρόλο για τους Βρετανούς -κάτι που εξηγεί πολλά για τα πολιτικά δεδομένα. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης