LIVE

Κορωνοϊός

«Παγκόσμια επιδημία» κυβερνοεπιθέσεων - Στο στόχαστρο τουλάχιστον 74 χώρες

«Παγκόσμια επιδημία» κυβερνοεπιθέσεων - Στο στόχαστρο τουλάχιστον 74 χώρες

Παραλύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Μ. Βρετανία - «Κρούσματα» -μεταξύ άλλων- σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Φιλιππίνες - «Χτυπούν» τηλεπικοινωνίες,  νοσοκομεία, οργανισμούς- Πληροφορίες για χρήση λογισμικού που «διέρρευσε» από την αμερικανική NSA

Σε παγκόσμια επιδημία εξελίσσονται οι συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις που παρέλυσαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας και έχουν πλήξει τις τηλεπικοινωνίες στην Ισπανία. Έως αργά το βράδυ της Παρασκευής είχαν αναφερθεί επιθέσεις σε 45.000 «στόχους», οι περισσότεροι εκ των οποίων αναφέρονται στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 74 χώρες ( και ο αριθμός ανεβαίνει) έχουν αναφέρει τις τελευταίες ώρες μαζικές επιθέσεις στα συστήματα κρατικών και ιδιωτικών υπηρεσιών. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι χάκερ χρησιμοποιούν έναν ιό που κρυπτογραφεί τα δεδομένα που περιλαμβάνονται σε έναν υπολογιστή, προτού απαιτήσουν από τον ιδιοκτήτη του να καταβάλει λύτρα με αντάλλαγμα έναν κωδικό αποκρυπτογράφησης. Τα λύτρα ύψους 300 δολαρίων ζητώνται σε bitcoins.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των NYT, αιτία των μαζικών αυτών επιθέσεων είναι η διαρροή του malware από μια ομάδα χάκερ που αυτοαποκαλείται Shadow Brokers ήδη από την περασμένη χρονιά και η αρχική «πηγή» είναι η αμερικανική NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ).

Παρόλο που η Microsoft κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα patch για την προστασία των ευπαθών συστημάτων, πολλοί υπολογιστές σε δημόσιες υπηρεσίες ή νοσοκομεία δεν είχαν πραγματοποιήσει ακόμα την ενημέρωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κενό στην ασφάλειά τους.


Δείτε τον χάρτη των κυβερνοεπιθέσεων


Οι χώρες που επηρεάζονται αυτήν την στιγμή από κυβερνοεπιθέσεις ξεπερνούν τις 74 και βρίσκονται σε όλες τις ηπείρους, επισημαίνουν τα ξένα δημοσιεύματα. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι εξής: Τουρκία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Ρωσία. 

Η Τερέζα Μέι

Τη μαζικότητα της κυβερνοεπίθεσης επιβεβαίωσε ουσιαστικά η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Όπως δήλωσε τα βρετανικά νοσοκομεία δεν ήταν συγκεκριμένα ο στόχος των χάκερ που εξαπέλυσαν σήμερα μια κυβερνοεπίθεση, στο στόχαστρο της οποίας βρέθηκαν επίσης και άλλες χώρες.

«Δεν στοχοθέτησε (συγκεκριμένα) το NHS, πρόκειται για μια επίθεση σε διεθνή κλίμακα και πολλές χώρες και οργανισμοί επηρεάστηκαν» επισήμανε η Μέι.

«Γνωρίζουμε ότι ένας αριθμός μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ανέφερε ότι βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης ιού τύπου ransomware» προσέθεσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι προσωπικά δεδομένα ασθενών κινδύνευσαν».Στη Μ. Βρετανία

Η μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση απειλεί να παραλύσει το σύστημα υγείας της Βρετανίας, επηρεάζοντας τα συστήματα νοσοκομείων σε κάθε γωνιά της χώρας. 

Σύμφωνα με τον Guardian, η επίθεση των χάκερ «χτύπησε» ταυτόχρονα τα πληροφοριακά συστήματα δεκάδων νοσοκομείων ανά την χώρα. Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε και η διοίκηση της δημόσιας υπηρεσίας υγείας NHS σε επίσημη ανακοίνωσή της, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον ακριβή τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται τα συστήματα IT.Όπως έγινε πάντως γνωστό στη συνέχεια, φαίνεται πως ο ιός με τον οποίο έχουν προσβάλλει οι χάκερ τα συστήματα αποκλείει τελείως την πρόσβαση σε αυτά και εμφανίζοντας ένα μήνυμα που ζητά «λύτρα» για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους.
O υπουργός Υγείας της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ενημερώθηκε από αξιωματούχους ειδικούς στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, όπως επίσης και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σχετικά με την κυβερνοεπίθεση που έπληξε τα ηλεκτρονικά συστήματα του βρετανικού NHS, του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Ο υπουργός Τζέρεμι Χαντ ενημερώνεται από το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας του Κυβερνοχώρου και η πρωθυπουργός λαμβάνει συνεχώς ενημέρωση σχετικά με το πώς διαμορφώνεται η όλη κατάσταση» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου.

 «Σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτουμε στοιχεία που μας επιτρέπουν να σκεπτόμαστε ότι υπήρξε πρόσβαση σε δεδομένα ασθενών» διευκρίνισε το NHS. Τουλάχιστον 21 νοσοκομεία και ιατρεία στην Αγγλία και τη Σκωτία ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα των χάκερ, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να σπεύδουν στα νοσοκομεία μόνο σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης.Στο μεταξύ, γιατροί από διάφορα μέρη της χώρας αναρτούν στα social media ανησυχητικές περιγραφές για το τι συμβαίνει στα νοσοκομεία που εργάζονται. 

«Όλα τα συστήματα στην κλινική μας έχουν πέσει...Λάβαμε ένα μήνυμα που αναφέρει ότι οι υπολογιστές μας είναι υπό τον έλεγχο των χάκερ και ότι πρέπει να πληρώσουμε χρήματα για να αποκατασταθεί η λειτουργία τους».Άλλοι γιατροί εμφανίζονται εξοργισμένοι, κατηγορώντας τους χακερ ότι «βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές καθυστερώντας τη φροντίδα επειγόντων περιστατικών», που παραπέμπονται σε άλλα νοσοκομεία των οποίων το σύστημα λειτουργεί.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση ενός κρατικού νοσοκομείου, η επίθεση των χάκερ έχει επηρεάσει σε μερικές περιπτώσεις και τα τηλεφωνικά συστήματα, ενώ ήδη λαμβάνονται μέτρα από τις επίσημες αρχές για την καταπολέμηση του προβλήματος.

Kυβερνοεπιθέσεις και στην Ισπανία 

Ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Telefonica και πολλές άλλες ισπανικές εταιρείες βρέθηκαν στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης σήμερα, έγινε γνωστό από τις ισπανικές αρχές.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ το υπουργείο Ενέργειας της χώρας επισήμανε ότι «επιβεβαίωσε διαφορετικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισπανικών επιχειρήσεων», από ένα ιό τύπου "ransomware", που εμποδίζει την πρόσβαση σε αρχεία έως ο χρήστης να καταβάλει λύτρα.
Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στη Μαδρίτη, το υπουργείο εμφανίζεται καθησυχαστικό:
«Η επίθεση επηρέασε μεμονωμένα εξοπλισμούς επεξεργασίας δεδομένων χρηστών που εργάζονται σε διαφορετικές επιχειρήσεις» και «δεν επηρεάζει την παροχή των υπηρεσιών ούτε τη λειτουργική ασφάλεια του δικτύου ούτε τον χρήστη αυτών των υπηρεσιών».
Η επίθεση «δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων και δεν πρόκειται για μια διαρροή δεδομένων» επιμένει το υπουργείο Ενέργειας.
Το Εθνικό Κέντρο Κρυπτολογίας (CCN) – τμήμα των υπηρεσιών πληροφοριών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των τεχνολογιών πληροφόρησης- έκανε λόγο για μια «μαζική επίθεση ransomware».
Η επίθεση «πλήττει τα συστήματα Windows κρυπτογραφώντας όλα τους τα αρχεία και τα αρχεία των δικτύων με τα οποία συνδέονται» εξήγησε το CCN.
Η Telefonica επίσης υποχρεώθηκε να κλείσει τους υπολογιστές της στην έδρα της στη Μαδρίτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την εταιρεία που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Ο ιός «έπληξε εκατοντάδες υπολογιστές, εδώ, στην έδρα της επιχείρησης» συμπλήρωσε η ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπηρεσίες προς τους πελάτες της εταιρείας δεν έχουν επηρεαστεί.
Πολλά ισπανικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι οι υπεύθυνοι της της Telefonica προειδοποίησαν από τα μεγάφωνα τους εργαζομένους για το πόσο επείγον είναι να κλείσουν τους υπολογιστές τους, γεγονός που επιβεβαίωσε η πηγή από την εταιρεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (34)

terres

Εγώ αργότερα θα ρωτήσω τον αδελφό μου που είναι ειδικός στο ίντερνετ και θα σας ενημερώσω. Το να πληρωνουμε τα anti malware και τα antivirus και στο τέλος να χακάρονται οι υπολογιστές μας είναι εξωφρενικό. Εγώ προσωπικά στο Facebook και στο pinterest κάθε τόσο διαπιστώνω ότι μπαίνουν άτομα από άσχετες περιοχές, κυρίως Ηράκλειο και την Καλαμαριά (προφανώς Κρητικοί και ''παοκτζήδες χάκερ!) παρόλο που το Facebook έχει σύστημα επιβεβαίωσης ταυτότητας με το κινητό! Έλεος! Αλλά μιλάω για τους προσωπικούς υπολογιστές (δεν μιλάω για τα κινητά και τα τάμπλετ που είναι τελείως απροστάτευτα). Και επίσης, ποια είναι η προστασία των site των τραπεζών? Μου έχουν πει ότι έχουν ειδικά προγράμματα κρυπτογράφησης, αλλά είναι αυτό αρκετό? Εδώ να φανταστείτε πριν λίγο καιρό είχαν υποκλεψει λογαριασμούς στο yahoo και το ίδιο το yahoo υποχρέωσε σε εκατομμύρια χρήστες να αλλάξουν κωδικούς. Κατ'εμέ το μίνιμουμ που μπορεί να κάνει κάποιος για ασφάλεια είναι να έχει ένα καλό αντι-ιικό πρόγραμμα (τώρα τα λέμε ίντερνετ σεκιούριτι όπως το καρπερσκι ή το Νόρτον, αν και τα 2 είναι ''βαριά'' για τον υπολογιστή και τον κάνουν αργό), ένα αντιmalware (υπάρχει και δωρεάν preview) και ο Θεός βοηθός... Εδώ να φανταστείτε λέγανε πως στις ΗΠΑ οι Ρώσοι χάκερ αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών με τον Τραμπ. Τι να πω...

Δυστηχώς

Δυστηχώς οι κομμουνιστοσυμμορίτες έχουν πολλά μέσα για να καταστρέφουν την οικονομία. Θέλει μεγάλο αγώνα για να βρούμε την ελευθερία μας

Προειδοποίηση προς την ανθρωπότητα

Δεν είναι κάποια από τις υπάρχουσες δυνάμεις πίσω από αυτά. Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβερνο-επίθεση έγινε εναντίον όλων των μεγάλων χωρών και δυνάμεων. Είναι προφανές ότι από πίσω, ίσως ως μήνυμα προς την ανθρωπότητα, μπορεί να είναι ο Σώρρας και άλλοι ημίθεοι και Ολύμπιοι θεοί εξαπολύοντας την κυβερνοεπίθεση από την Ανδρομέδα.

IT Admin

Η μονη λυση, ειναι offload backup. Δηλάδη αποθηκευση δεδομένων σε εξωτερικά αποθηκευτηκά μέσα, είτε είναι αυτά δίσκοι είτε tapes, τα οποια όμως δεν μένουν συνδεδεμένα πάνω στο σύστημα, πχ network drives. Γιατι αν μεινουν θα γινουν και αυτά encrypted.

.

Και καθε ποτε θα τα κανεις update;

Δεν είναι εύκολο

Τα δεδομένα όλων αυτών είναι τεράστια. Τεράστια. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πόσο, ούτε και ξέρουμε πραγματικά. Απλά μου κάνει εντύπωση όλο αυτό το συμβάν. Είναι τελικά ΤΟΣΟ διάτρητα όλα; Δεν υποτίθεται οτι έχουν τα μέσα και τα άτομα ωστε να μην συμβαίνει αυτό;

terres

Σιγα ρε φίλε, μυστικά του κράτους φυλάς και κάνεις όλη αυτήν την διαδικασία? Τι έχεις και φοβάσαι? Εγώ αν έχω κάτι απόρρητο το φυλάω σε στικάκι και το έχω οφ λάιν. Πάντως για να καταλάβετε πόσο εκτιθέμενοι είμαστε διαπίστωσα προσφατα πως (προφανώς η μάικροσοφτ με τα windows) κρατάει όλα τα βίντεο και τις φωτογραφίες που εχουμε κατεβασει και αν δεν τις σβύσουμε πηγαίνοντας με τις ρυθμίσεις στις εικονες, τότε αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα και να τις είχαμε διαγράψαμε από τα documents ή τις εικόνες μου...

@

Hello Mr. Robot!!

.

ρε φιλε δηλαδη εσυ χαιρεσαι τωρα; ειναι πολυ ουαου η φαση; αν ειχες ομως τον πατερα σου στο νοσοκομειο για επειγον χειρουργειο, θα μας τα ελεγες πολυ διαφορετικα. αντε γιατι εχει παραγινει το κακο με τις τηλεοπτικες σειρες που προβαλλουν καθε παραβατικη συμπεριφορα ως προτυπο.

ταξιδιωτης στο χρονο

Εγώ χρησιμοποιώ Amiga 500 και δεν έχω κανένα πρόβλημα!! :)

1-00-1

Παιδια ολα ψηφιακα δεν υπαρχει κανενα προβλημα λενε οι ειδικοι που θελουν να πουλησουν τα χρεπια τους και αναλογες υπηρεσιες . Πχ εαν καποια στιγμη τα pos αρχιζουν να χρεωνουν την ιδια αξια δυο φορες θα σου πουν οτι ηταν τυχαιο μην ανησυχεις θα το τσεκαρουμε και θα σας τα επιστρεψουμε εν καιρω

George

Στα ψηφιακά συστήματα υπάρχουν ίχνη, υπάρχει backup, διπλό και τριπλό, με δυνατότητα rollback, και τα λάθη διορθώνονται. Αντίθετα, στα μη ψηφιακά, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο. Όλα ψηφιακά. Ο μεσαίωνας που ζούμε με τον κάθε ΔΥ να σου λέει το μακρύ του και το κοντό του για το τι χαρτιά χρειάζεσαι (ανάλογα με τα κέφια του) κι εσύ να τρέχεις γύρω γύρω να τα μαζεύεις από διάφορους σφραγιδοφόρους, ή πότε θα αποζημιωθείς από το ΙΚΑ ή για πότε θα πάρεις σύνταξη, θα λάβει τέλος.

@Μπούρδες

Να βγεις στο BBC να κάνεις μια ενημέρωση τότε αφού ξέρεις τόσα πολλά. Χαραμίζεσαι με τον φραπέ στο χέρι.

@Προσεκτικός

Είσαι ο φόβος και ο τρόμος των hacker δηλαδή...

@mac μόνο

Πέταξες την κοτσάνα σου και ησύχασες

mac μόνο

για ποτέ πρόβλημα

Γιατι ομως??

Γιατιωομως εχεις αναρωτηθει ποτε??? Γιατι η μαμα apple πληρωνει καλα και αγοραζει ολους τους χακερς η τους κλεινει το στομα. Ακουσες μηπως τι απεγινε πριν κανενα μηνα μια απειλη απο καποιους χακερ οτι θα διαρευσουν οι λογαριασμοι απο τα ολα τα accounts? Μοκο ουτε ρουθουνι δεν ανοιξε τους πιασανε?? δεν πιστευω μαλλον πληρωθηκαν πιστευω

Κανενα προβλαμα με....

....Linux θες να πεις!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης