Δυστοπίες και Τραμπ: Οι Αμερικανοί το ρίχνουν στη... λογοτεχνία για να δουν τι τους περιμένει

Δυστοπίες και Τραμπ: Οι Αμερικανοί το ρίχνουν στη... λογοτεχνία για να δουν τι τους περιμένει

Πέντε βιβλία που, παρότι γράφτηκαν αρκετές δεκαετίες πριν, έχουν επανέλθει στην επικαιρότητα με τον πιο τρομακτικό τρόπο

Δυστοπίες και Τραμπ: Οι Αμερικανοί το ρίχνουν στη... λογοτεχνία για να δουν τι τους περιμένει
Είναι ευρέως γνωστό ότι o πρόεδρος Τραμπ δεν είναι φαν του διαβάσματος. 

Όπως αναφέρει το Politico, δεν έχει διαβάσει καμία προεδρική βιογραφία, προτιμά την τηλεόραση από τα βιβλία και ζητά πάντα ολιγοσέλιδες περιλήψεις σε εκτενείς εκθέσεις. 

Παρ' όλα αυτά, η άνοδός του στην εξουσία έχει συνοδευτεί από τη κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις βιβλίων που - μολονότι ιδιαίτερα επιτυχημένα - είχαν χρόνια να αγγίξουν τους αναγνώστες σε τόσο... προσωπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Time, 12 από τους 20 τίτλους με τις υψηλότερες πωλήσεις στην κατηγορία κλασικής λογοτεχνίας και φαντασίας του Amazon, είτε έχουν χρησιμοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες για να εξηγήσουν την εκλογή Τραμπ, είτε αποτελούν σκοτεινά, δυστοπικά μυθιστορήματα, τα οποία περιγράφουν πόσο εφιαλτική μπορεί να γίνει η ζωή μας όταν στερούμαστε δικαιώματα τα οποία θεωρούσαμε μέχρι πρότινος δεδομένα.
Κλείσιμο

Κάποιοι αποδίδουν το φαινόμενο της ξαφνικής δημοφιλίας αυτών των λογοτεχνικών έργων (το λεγόμενο «Trump Bump») στην ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίζει και να κατανοεί τις τρέχουσες εξελίξεις αλλά στην επιθυμία του να μάθει...τι τον περιμένει. Η γνώση, εξάλλου, είναι δύναμη και η ιστορία έχει αποδείξει πολλές φορές περίτρανα ότι ακόμα και η πιο σκοτεινή συγγραφική φαντασία ωχριά μπροστά στη φρίκη που μπορεί να προκαλέσει η ανθρώπινη δίψα για εξουσία.

Δείτε παρακάτω τα πέντε δυστοπικά μυθιστορήματα που έχουν επανέλθει στην επικαιρότητα λόγω των ιδιαίτερα ανησυχητικών συνειρμών που «γεννούν», ιδωμένα μέσα από το πρίσμα της σημερινής πραγματικότητας 

1. «Δεν γίνονται αυτά εδώ» - Σινκλέρ Λιούις


Πλοκή: Ένας χαρισματικός δημαγωγός, ο Berzelius "Buzz" Windrip, βάζει υποψηφιότητα για πρόεδρος με την υπόσχεση να ξανακάνει σπουδαία την Αμερική, παρασύροντας τελικά τη χώρα στον φασισμό. 

Οι πωλήσεις αυτού του σατιρικού μυθιστορήματος του 1935 εκτοξεύτηκαν ότι πολλοί επικριτές του Τραμπ άρχισαν να επισημαίνουν τις ομοιότητες ανάμεσα στην άνοδο του νέου προέδρου των ΗΠΑ στην εξουσία, και την ιστορία του αδίστακτου πρωταγωνιστή.



2. 1984 - Τζορτζ Όργουελ


Πλοκή: Ένας άνδρας που συνθλίβεται από ένα απολυταρχικό καθεστώς, το οποίο παρακολουθεί την κάθε του κίνηση μέσα από την πανταχού παρούσα μορφή του Μεγάλου Αδελφού, επιχειρεί να κάνει την επανάστασή του με ολέθρια αποτελέσματα.

Το κλασικό δυστοπικό μυθιστόρημα του Όργουελ βρέθηκε πρώτο στη λίστα των πωλήσεων του Amazon όταν η εκπρόσωπος του Τραμπ, Κελιάν Κόνγουεϊ, χρησιμοποίησε την έκφραση "εναλλακτικά δεδομένα" στη γνωστή διαμάχη ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τα ΜΜΕ για το μέγεθος του πλήθους που παρακολούθησε την ορκωμοσία. Αυτή και μόνο η έκφραση θυμίζει τα υπεραπλουστευμένα σλόγκαν της "νεογλώσσας" που χρησιμοποιεί το κόμμα ΑΓΓΣΟΣ στο βιβλίο («Ο πόλεμος είναι ειρήνη», «Η ελευθερία είναι σκλαβιά», «Η ελευθερία είναι δύναμη») προκειμένου να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να κάνει πλύση εγκεφάλου στον λαό.




3. Θαυμαστός καινούργιος κόσμος - Άλντους Χάξλεϊ 


Πλοκή: Η δυστοπία του Χάξλεϊ (που κατά πολλούς είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα από τον εφιαλτικό κόσμο του "1984") τοποθετείται χρονικά στο 2540. Κατοικείται από πρόθυμους δούλους σε ένα απολυταρχικό καθεστώς, οι οποίοι παραμένουν πειθήνιοι και υπάκουοι μέσω της χρήσης ναρκωτικών, της κενής διασκέδασης, της τεχνολογίας και της παράδοσης στον υλισμό.

Το πρωτοποριακό μυθιστόρημα γράφτηκε το 1935, ωστόσο κατάφερε να προβλέψει με τρομακτική ακρίβεια την ανελευθερία μιας κουλτούρας που έχει αναγάγει την ύλη σε θεό, και όπου ο άνθρωπος μαθαίνει από μικρός να αγαπάει τη δουλεία του.



4. Φάρεναϊτ 451 - Ρέι Μπράντμπερι


Πλοκή: Ένας «πυροδότης» του 24ου αιώνα, του οποίου η δουλειά είναι να καίει παράνομα βιβλία και τα σπίτια των ιδιοκτητών τους, αρχίζει να αμφισβητεί την αξία του επαγγέλματός του και της ίδιας του της ζωής.

Το βιβλίο αποτελεί μία ακόμη προειδοποίηση για τους κινδύνους της λογοκρισίας, της προπαγάνδας και της απόπειρας καταπίεσης της ελεύθερης σκέψης. Σε αυτήν την δυστοπική κοινωνία, την οποία φαντάστηκε ο Μπράντμπερι το 1954, τα βιβλία έχουν αντικατασταθεί από τις οθόνες. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση ο «μπαμπούλας» είναι η τηλεόραση και όχι τα social media, όπως ισχύει σε έναν βαθμό σήμερα.



5. Η ιστορία της πορφυρής δούλης, Μάργκαρετ Άτγουντ

Πλοκή: Στη δυστοπία της Αγγλίας ενός κοντινού μέλλοντος, όπως σκιαγραφείται στο βιβλίο της Άτγουντ, μια κλίκα φανατικών καταλαμβάνει με πραξικόπημα την εξουσία και με την πρόφαση της καταπολέμησης της υπογεννητικότητας ιδρύει τάγματα «γυναικών ικανών προς τεκνοποίηση» που αποσπώνται δια της βίας από τις οικογένειές τους και χάνουν όλα τους τα δικαιώματα, μέχρι και το επώνυμό τους.

Οι αμφιλεγόμενες αποφάσεις Τραμπ από τις πρώτες κιόλας μέρες της εξουσίας τους σχετικά με τη διακοπή των χρηματοδοτήσεων των ΜΚΟ που ενημερώνουν νέες γυναίκες για τις εκτρώσεις αποτελεί κακό οιωνό για την αντιμετώπιση που θα έχουν οι γυναίκες της Αμερικής την επόμενη τετραετία.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης