Μάχη της Μοσούλης: Ένας πόλεμος που μπορείτε να κάνετε «like»

Μάχη της Μοσούλης: Ένας πόλεμος που μπορείτε να κάνετε «like»

Η ζωντανή μετάδοση της επιχείρησης κατά των τζιχαντιστών αύξησε κατά 200% την επισκεψιμότητα σε ιστοσελίδες - Υψωμένοι αντίχειρες και θλιμμένα emoticons στην εποχή του live streaming

Μάχη της Μοσούλης: Ένας πόλεμος που μπορείτε να κάνετε «like»
Η «μητέρα» των μαχών ξεκίνησε για την απελευθέρωση της Μοσούλης, του προπυργίου των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τα βλέμματα κυριολεκτικά και μεταφορικά είναι στραμμένα στο μέτωπο.

Οι εικόνες από τους πυροβολισμούς και τους βομβαρδισμούς ταξιδεύουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα μέσω Διαδικτύου αποσπώντας εκατοντάδες «likes», χαμογελαστά ή θλιμμένα «emoticons» και δεκάδες σχόλια. 

Στην εποχή της άμεσης πληροφορίας, ένας σημαντικός αριθμός ξένων δικτύων μεταδίδει ζωντανά τον πόλεμο στη Μοσούλη του Ιράκ, με το κουρδικό δίκτυο Rudaw, τον ιρακινό τηλεοπτικό σταθμό Iraqiya TV, το δίκτυο Al Jazeera και το βρετανικό Channel 4 να φιλοξενούν στις επίσημες σελίδες τους «live streaming» της επιχείρησης των ιρακινών και κουρδικών δυνάμεων κατά θέσεων τζιχαντιστών. 

Κλείσιμο
Ενδεικτικό της απήχησης που είχε η ζωντανή μετάδοση των πρώτων δύο ημερών της μάχης είναι ο αριθμός των θεάσεων στη σελίδα του Al Jazeera στο Facebook με 875.000 χρήστες του Διαδικτύου να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό όσα συνέβαιναν στη Μοσούλη.

Παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρήσεις καταγράφονται ζωντανά, ίσως είναι η πρώτη φορά που ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, μεταδίδουν τη στρατιωτική επέμβαση.

Όπως αναφέρει στο δίκτυο Bloomberg η ερευνήτρια του Royal United Services Institute, Ελίζαμπεθ Κουιντάνα «το Ισλαμικό Κράτος υπήρξε εξαιρετικά καλό στη διαδικτυακή προπαγάνδα, στη διαδικτυακή στρατολόγηση και στη διαδικτυακή επικοινωνία χρησιμοποιώντας υψηλής ανάλυσης βίντεο των ενεργειών του
».

Επομένως, όπως εξηγεί η ειδικός «δεν με εκπλήσσει ότι οι Κούρδοι μαχητές μεταφέρουν τη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών στο Διαδίκτυο».

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του κουρδικού δικτύου Rudaw, Χεμίν Λίχονι, εξηγεί πως σταδιακά η κάμερα τοποθετείται πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, παρότι την πρώτη ημέρα οι εικονολήπτες είχαν βρει ασφαλή τοποθεσία κοντά στη Μοσούλη σχεδόν εξαντλώντας το ζουμ για να αποτυπώσουν όσα διαδραματίζονταν ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.  

Δεν είναι τυχαίο, όπως τονίζει ο Λίχονι, ότι το κοινό του δικτύου στο Facebook έχει αυξηθεί κατά 200% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. 

Κατά κάποιο τρόπο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, αυτή αποτελεί φυσική εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο τα media λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο, με το Twitter να κυριαρχεί στη μετάδοση εικόνων και πληροφοριών. 

Τώρα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, μπορεί κανείς να δει τον πόλεμο από το τηλέφωνό του, ενώ βρίσκεται στο λεωφορείο. Μπορεί, επιπλέον, να σχολιάσει, να κάνει «like» και να εκφράσει την ικανοποίηση ή τη δυσαρέσκειά του για όσα συμβαίνουν σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

«Το να βλέπω από το σπίτι μου στο Μπέρμιγχαμ ενώ παίρνω το πρωινό μου είναι απίστευτο», «Στέλνω την αγάπη μου, εύχομαι να επιστρέψουν ασφαλείς», «Θαρραλέοι Πεσμεργκά», «Να προσέχετε τους αμάχους», «Δώστε μία ευκαιρία στην ειρήνη», «Καλή δουλειά, να πλησιάσετε πιο κοντά», είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες σχόλια που βρίσκονται κάτω από τις ζωντανές μεταδόσεις του κουρδικού Rudaw, ενώ εκατοντάδες είναι οι κόκκινες καρδιές, οι γαλάζιοι αντίχειρες και τα θλιμμένα κίτρινα προσωπάκια που «ντύνουν» τα πλάνα του πολέμου. 






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης