Μέρκελ προς Ευρωπαίους: Πάρτε περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα

Μέρκελ προς Ευρωπαίους: Πάρτε περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα

Μεταναστευτικές συμφωνίες με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής «αλά Τουρκία» προτείνει η Γερμανίδα καγκελάριος - Οι μελλοντικές συμφωνίες θα ακολουθούν το πρότυπο «ένας μπαίνει, ένας βγαίνει»

 Μέρκελ προς Ευρωπαίους: Πάρτε περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα
Έκκληση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρχίσουν να δέχονται πιο συστηματικά πρόσφυγες
που έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα απηύθυνε η Άνγκελα Μέρκελ σε σημερινές της δηλώσεις στο γερμανικό τύπο.

Η Ευρώπη, «με μόλις 3.000 πρόσφυγες να έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα, δεν έχει υπό καμία έννοια κάνει αυτό που μπορεί κανείς να περιμένει από τα κράτη - μέλη»,
δήλωσε η στην «Passauer Neue Presse», επαινώντας, ωστόσο, την Ελλάδα για τη μεγάλη συνεισφορά της στην υποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Κλείσιμο
 «Στην Ελλάδα, από την φάση του κλεισίματος των συνόρων της χώρας με την ΠΓΔΜ μέχρι να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία, έφτασαν περίπου 45.000 πρόσφυγες. Αυτό -σε σχέση με τον πληθυσμό- ισοδυναμεί με το να έφταναν στην Γερμανία μέσα σε λίγες εβδομάδες 360.000 πρόσφυγες» και δείχνει πόσο έχει συνεισφέρει η Ελλάδα, τόνισε η καγκελάριος.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Γερμανίδας καγκελαρίου να λάβει από κοινού με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της μεταναστευτικής κρίσης του καλοκαιριού, η Μέρκελ επισήμανε ότι η συμφωνία με την Τουρκία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες παρόμοιες συμφωνίες με κράτη της Βόρειας Αφρικής. 

«Θα πρέπει να συνάψουμε παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες, grosso modo στη Βόρεια Αφρική, για να ελέγχουμε καλύτερα τις μεταναστευτικές οδούς στο κέντρο της Μεσογείου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι αυτές οι κινήσεις θα είναι «επίσης προς το συμφέρον των προσφύγων». 

Η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι τυχόν μελλοντικές συμφωνίες θα πρέπει να ακολουθούν το πρότυπο «ένας μπαίνει, ένας βγαίνει», σύμφωνα με το οποίο για κάθε πρόσφυγα που δέχεται πίσω η χώρα της Β. Αφρικής, θα μπορεί να στέλνει έναν άλλο (με ομαλές και νόμιμες διαδικασίες) σε μία από τις χώρες του μπλοκ. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά τις χώρες που εννοεί, την ώρα που η Λιβύη, βυθισμένη στην αστάθεια από το 2011, έχει γίνει κεντρικό σημείο δράσης των διακινητών μεταναστών που έχουν στόχο τις ευρωπαϊκές ακτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αμφιλεγόμενη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία που έχει τεθεί ήδη σε ισχύ προβλέπει ότι η χώρα θα δέχεται πίσω τους μετανάστες που φθάνουν παράνομα στην Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ οφείλει να καταβάλει τρία δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει την Άγκυρα να βελτιώσει την υποδοχή των προσφύγων, με δυνατότητα να δοθεί και μια επόμενη βοήθεια του ίδιου ύψους. Η ΕΕ δεσμεύθηκε επίσης, για κάθε Σύρο που στέλνει πίσω, να «επανεγκαθιστά» έναν άλλον από την Τουρκία.

Παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί ως πρωτεργάτρια αυτού του εγχειρήματος, η Μέρκελ υπερασπίσθηκε άλλη μια φορά τη συμφωνία με την Τουρκία, και ζήτησε «να εργασθούμε» για να παραμείνει σε ισχύ, παρά τις τουρκο-ευρωπαϊκές εντάσεις και την εμπλοκή όσον αφορά την εξαίρεση των Τούρκων πολιτών από το καθεστώς των θεωρήσεων εισόδου.

Η Μέρκελ εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της για τη βραδύτητα των Ευρωπαίων να κατανείμουν ανάμεσά τους τους 45.000 μετανάστες που έχουν αποκλειστεί στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, από τους οποίους μόνο 3.000 έχουν γίνει δεκτοί από άλλα κράτη μέλη.

Ερωτηθείσα σχετικά με την ιστορική απόφαση, τη νύκτα της 4ης προς την 5η Σεπτεμβρίου 2015, να αφήσει να μπουν στη Γερμανία δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που ήταν αποκλεισμένοι στην Ουγγαρία, η καγκελάριος διατύπωσε την εκτίμηση πως η απόφαση αυτή «ήταν επιβεβλημένη» και «ήταν σωστή».

«Ήταν ανθρωπιστικό καθήκον μας να τους βοηθήσουμε και να αναλάβουμε τη φροντίδα τους», δήλωσε υπογραμμίζοντας την πεποίθησή της πως θα επιτευχθεί η ένταξη των 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων που έφθασαν πέρυσι στη Γερμανία: «Παραμένω πεπεισμένη πως θα τα καταφέρουμε».

Μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία (δυτική Γερμανία) και τις επιθέσεις του Ιουλίου στη νότια Γερμανία που πραγματοποιήθηκαν από μετανάστες, «το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας έγινε φυσικά κεντρικό», παραδέχθηκε. Όμως εκτιμά πως η κυβέρνηση «έχει ήδη κάνει πολλά» και «θα κάνει περισσότερα» βελτιώνοντας τα μέσα επιτήρησης μέσω του Ίντερνετ, τη συνεργασία με τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και την επιτήρηση μέσω βιντεοκαμερών.

Στην ίδια συνέντευξη η Μέρκελ κάλεσε τους πολίτες τουρκικής καταγωγής που ζουν πολλά χρόνια στην Γερμανία «να αναπτύξουν υψηλό βαθμό αφοσίωσης» στην χώρα όπου διαμένουν και «σε αντάλλαγμα, θα προσπαθήσουμε να τείνουμε ευήκοον ους σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες τους και να τις κατανοήσουμε».
Οι δηλώσεις της καγκελαρίου προκάλεσαν, ωστόσο, αντιδράσεις τόσο από την τουρκική κοινότητα, όσο και από την αντιπολίτευση. «Είμαστε κομμάτι της Γερμανίας εδώ και δεκαετίες και ως τέτοιο θεωρούμε τον εαυτό μας», δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τουρκικής κοινότητας TGD Γκιοκάι Σοφούογλου και εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι ξαφνικά αμφισβητείται η αφοσίωση της τουρκικής κοινότητας και ταυτόχρονα το δικαίωμα στην διπλή υπηκοότητα, της οποίας την κατάργηση ζητούν τελευταία πολλά στελέχη του κόμματος της κυρίας Μέρκελ (CDU) και των Βαυαρών εταίρων της (CSU).
 
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις

Η επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης για την ενσωμάτωση των μεταναστών Αϊντάν Εζογκιούζ, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), τόνισε μιλώντας σε εφημερίδες του ομίλου ″Funke″ ότι σημαντικός αριθμός Γερμανών τουρκικής καταγωγής αισθάνονται ότι ανήκουν στην Γερμανία και η εμπιστοσύνη τους στους γερμανικούς θεσμούς παραμένει αμείωτη. «Για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να γενικεύουμε και να κατηγορούμε αυτούς τους ανθρώπους ότι έχουν ζητήματα αφοσίωσης», δήλωσε η Αϊντάν Εζογκιούζ.

Από την πλευρά των Πρασίνων, η συμπρόεδρος Κάτριν Γκέρινγκ - Έκαρτ, δήλωσε στον ίδιο όμιλο ΜΜΕ, ότι «η κυρία Μέρκελ προωθεί την αντίληψη ″φίλοι - εχθροί″, με τον ίδιο τρόπο που επιχειρηματολογεί και ο Ταγίπ Ερντογάν. Μια επιστροφή στην εποχή του ″εμείς″ και ″αυτοί″ θα αποτελούσε μεγάλη οπισθοδρόμηση για την ανοιχτή συμβίωση, η οποία καθιστά την Γερμανία τόσο ισχυρή», τόνισε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης