Η Αυστρία θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το σχέδιό της για την επιβολή ορίου στον αριθμό των προσφύγων

Η Αυστρία θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το σχέδιό της για την επιβολή ορίου στον αριθμό των προσφύγων

«Έπειτα από 90.000 πρόσφυγες που υποδέχθηκε πέρυσι η χώρα, κανένας δεν μπορεί να την κατηγορεί για έλλειψη αλληλεγγύης», τονίζει ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν

Η Αυστρία θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το σχέδιό της για την επιβολή ορίου στον αριθμό των προσφύγων
Η Αυστρία θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της να επιβάλλει όριο στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που επιτρέπει να περνούν τα σύνορά της, επέμεινε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

«Από πολιτική άποψη θα πω ότι θα επιμείνουμε σε αυτό. Η Σουηδία και η Γερμανία θα πρέπει να μιλήσουν η καθεμιά για λογαριασμό της, αλλά είναι αδιανόητο για την Αυστρία να υποδέχεται τους αιτούντες άσυλο όλης της Ευρώπης», είπε ο Φάιμαν προσερχόμενος για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Κλείσιμο
«Έπειτα από (την υποδοχή) 100.000 προσφύγων δεν μπορούμε να πούμε στον λαό της Αυστρίας ότι απλά θα συνεχίσουμε έτσι», πρόσθεσε ο Φάιμαν.

Νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεμήνυσε με επιστολή της στην Αυστρία πως το σχέδιό της για την επιβολή ορίου στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που επιτρέπει να εισέρχονται στην επικράτειά της αντίκειται «σαφώς» στο κοινοτικό δίκαιο.   

«Επειτα από 90.000 πρόσφυγες, που υποδεχθήκαμε πέρυσι, κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει την Αυστρία πως δεν δείχνει αλληλεγγύη», τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ενίσχυση των αυστριακών συνοριακών ελέγχων.

«Το να φωνάζουμε και να λέμε, ότι τώρα είναι η σειρά και των άλλων, δεν είναι μόνο δικαίωμά μας αλλά και υποχρέωσή μας», σημειώνει ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «η Αυστρία σίγουρα δεν είναι η χώρα που αντιτίθεται σε μία ευρωπαϊκή λύση, το αντίθετο μάλιστα».

Σύμφωνα με το γραφείο της αυστριακής καγκελαρίας στη Βιέννη, την άποψη αυτή διατύπωσε ο Βέρνερ Φάιμαν και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα, πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Της «νόμιμης συμπεριφοράς» της Αυστρίας υπεραμύνθηκε ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ - στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες - επισημαίνοντας πως τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο δεν θα υπήρχαν, εάν λειτουργούσε η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σε σχέση με την διατυπωθείσα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέση για νομική επιτήρηση, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος παρατήρησε πως η Αυστρία έχει τη σχετική γνωμοδότηση για τα μέτρα που αποφάσισε και θα πράξει ανάλογα από νομικής πλευράς όταν ο αριθμός των αιτούντων άσυλο θα φθάσει τους 37.500, που έχει τεθεί ως ανώτερο όριο για εφέτος στην υποδοχή αιτούντων άσυλο.

«Αυτό που κάνουμε τώρα συνιστά μία πλήρως νόμιμη ενέργεια, κάνουμε μία συνοριακή διαχείριση για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, που σημαίνει ότι πρέπει να ασκήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους και τον έλεγχο στη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ράινχολντ Μιτερλένερ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης