LIVE

Κορωνοϊός

Οι Γάλλοι έτρεξαν στις κάλπες για να μη βγει η Λεπέν

Οι Γάλλοι έτρεξαν στις κάλπες για να μη βγει η Λεπέν

Το κόμμα του Σαρκοζί κέρδισε επτά περιφέρειες και του Ολάντ πέντε - Οι σοσιαλιστές είχαν ζητήσει από τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν συντηρητικούς - Λεπέν: «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει» - «Ανακούφιση, αλλά...», ο τίτλος της Liberation

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κατέρρευσε χθες στο δεύτερο γύρω των περιφερειακών εκλογών, χάνοντας σε όλες τις περιφέρειες μετά από την κυριαρχία του στον πρώτο γύρω των εκλογών, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Οι συντηρητικοί είχαν μεγάλη άνοδο ενάντια των κυβερνώντων σοσιαλιστών, αλλάζοντας τον πολιτικό χάρτη της Γαλλίας.

Η αποτυχία του Εθνικού Μετώπου να κερδίσει έστω και μία από τις έξι περιφέρειες στις οποίες ηγούνταν δεν εμπόδισε το αντιμεταναστευτικό κόμμα από τις βλέψεις του προς τις προεδρικές εκλογές του 2017, τον τελικό στόχο της Λεπέν.

Η Λεπέν είχε ανέβει ψηλά στα ποσοστά μετά από επιθέσεις εξτρεμιστών και ένα κύμα μεταναστών άνευ προηγουμένου στην Ευρώπη, και το κόμμα κυριάρχησε στις εκλογές του πρώτου γύρου και στις 13 νέες περιφέρειες της Γαλλίας. Αλλά χθες το κόμμα έχασε όλες τις περιφέρειες μαζί με καθοριστικές ήττες και για την Λεπέν και τη δημοφιλή ανηψιά της.

«Εδώ σταματήσαμε την πρόοδο του Εθνικού Μετώπου», είπε ο συντηρητικός Ζαβιέ Μπερτράν, ο οποίος εκτιμώνταν ότι θα κέρδιζε την Λεπέν στα βόρεια.

Οι υποστηρικτές της Λεπέν στη πόλη Ενίν-Μπομόν της βόρειας Γαλλίας τον αποδοκίμασαν καθώς εμφανίστηκε σε μια μεγάλη οθόνης της τηλεόρασης. Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά, σε άκρα αντίθεση με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, όπου η Λεπέν κέρδισε πάνω από 40% των ψήφων και προηγούνταν του Μπερτράν κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Τα δεδομένα αναστράφηκαν χθες, και ο Μπερτράν κέρδισε τη Λεπέν κατά σχεδόν 15 μονάδες.

Παρά την πανωλεθρία, η Λεπέν έδωσε θετικό τόνο, υποσχόμενη ότι θα συνεχίσει να επεκτείνει την υποστήριξη του κόμματός της. Είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα «κινητοποιήσω όλους τους Γάλλους, όλων των εθνικοτήτων, που θέλουν να έρθουν μαζί μας». Πρόσθεσε, σε δηλώσεις μπροστά σε επικροτούμενους υποστηρικτές της, «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, η Λεπέν πήρε 42,8% των ψήφων σε σχέση με το 57% του Μπερτράν. Η ανηψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, πήρε 46% στα νοτιοανατολικά (Προβάνς-Άλπεις-Κυανή Ακτή), σε σύγκριση με το 53,7% του συντηρητικού δημάρχου της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

Οι συντηρητικοί βοηθήθηκαν προς τη νίκη στις δύο αναμετρήσεις με την Λεπέν από τους σοσιαλιστές, οι οποίοι απέσυραν τους υποψηφίους τους, ζητώντας από τους ψηφοφόρους τους να δώσουν τη ψήφο τους στους συντηρητικούς. Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ανέβηκε αισθητά από τον πρώτο γύρο, δείχνοντας ότι πολλοί ψηφοφόροι ήθελαν να εμποδίσουν το Εθνικό Μέτωπο, που κάποτε βρισκόταν στο ρόλο παρία, από το να ασκήσει εξουσία.

Συνολικά, οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν 7 περιφέρειες, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 5, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Μεταξύ των πολύτιμων περιφερειών που «έπεσαν» στους συντηρητικούς ήταν αυτή του Παρισιού, που για πολλά χρόνια κερδίζονταν από τους σοσιαλιστές, ενώ στη Κορσική κέρδισε ένας εθνικιστής που δεν έχει σχέση με κανένα μεγάλο κόμμα.

Η Λεπέν κατήγγειλε την «καμπάνια δυσφήμισης που αποφασίστηκε στα παλάτια της (Γαλλικής) Δημοκρατίας», αναφερόμενη στη τακτική φόβου από τους ανταγωνιστές της. Μεταξύ των είναι και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βάλς, που είπε ότι το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να οδηγήσει το έθνος σε «εμφύλιο πόλεμο».

Στις εκλογές του δεύτερου γύρου ήρθαν 7% περισσότεροι ψηφοφόροι από αυτούς των προηγούμενων περιφερειακών εκλογών το 2010, με 50,4% των εγγεγραμμένων να έχουν ψηφίσει μέχρι τις 5:00 μ.μ. (τοπική ώρα) στις μεγάλες πόλεις, τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών πριν από πέντε χρόνια είχαν ψηφίσει 43,4% των εγγεγραμμένων πολιτών.

 

Παρά την ήττα του, το Εθνικό Μέτωπο έστειλε ένα μήνυμα στους Γάλλους. Ο Βαλς προειδοποίησε ότι το ακροδεξιό κόμμα παραμένει «επικίνδυνο» παρά την ήττα του, και προέτρεψε τη χώρα του να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό. «Η Γαλλία, σε στιγμές αλήθειας, έχει πάντα βρεί καταφύγιο στις αληθινές της αξίες», είπε ο Βαλς.


Το Εθνικό Μέτωπο είχε μαζέψει αρκετές πολιτικές νίκες σε τοπικές εκλογές των τελευταίων χρόνων, αλλά το να κερδίσει ολόκληρη περιφέρεια θα ήταν πρωτάκουστη νίκη για το κόμμα πριν τις προεδρικές εκλογές σε 18 μήνες.


Παρά την ήττα του όμως, οι πολιτικοί της Αριστεράς και Δεξιάς είπαν ότι τα συντηρητικά κόμματα θα πρέπει να επανεξετάσουν τις προτεραιότητές τους. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι – πρέπει να δράσουμε», είπε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, σε οπαδούς του.

Και όντως, η μέρα αποτέλεσε την ανεπίσημη έναρξη των εκλογών καθώς πολιτικοί όλων των κομμάτων έθεσαν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών χθες στο πλαίσιο των προεδρικών των φιλοδοξιών.«Ταπείνωση»  για την εφημερίδα «Le Monde», «Θριαμβευτική ήττα» για την «Le Figaro», «Ανακούφιση, αλλά... »,  για την «Liberation»


 Με τα λόγια αυτά ο γαλλικός Τύπος σχολιάζει το χθεσινό αποτέλεσμα του β΄ γύρου των περιφερειακών εκλογών παίρνοντας μια βαθιά ανάσα αφού το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο  δεν κατάφερε να  κερδίσει ούτε μία περιφέρεια.  

Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικανοί, που ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να φρενάρουν την επέλαση της γαλλικής Ακροδεξιάς, τρίβουν τώρα τα χέρια τους αν και, όπως επεσήμανε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς , ο κίνδυνος από την διαβρωτική παρουσία της γαλλικής Ακροδεξιάς παραμονεύει.

Ο «ιός» της γαλλικής Ακροδεξιάς εξουδετερώθηκε στον δεύτερο γύρο καθώς η μεγάλη συμμετοχή των Γάλλων ψηφοφόρων έδειξε την επιθυμία των πολιτών να βάλουν στο περιθώριο το Εθνικό Μέτωπο. Μπορεί οι Γάλλοι και γενικότερα οι Ευρωπαίοι να αισθάνονται ανακούφιση μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, γεγονός είναι πάντως ότι χρειάστηκε να ενωθούν Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικανοί - δύο κόμματα - για να βάλουν τρικλοποδιά σε ένα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γαλλική εφημερίδα "Liberation".       Στο μεταξύ, στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών επικρατεί ευφορία με τον ηγέτη του συντηρητικού κόμματος να χαμογελά χαιρέκακα μετά την κατάκτηση επτά περιφερειών. Ο Νικολά Σαρκοζί αισθάνεται δικαιωμένος καθώς με το εκλογικό αποτέλεσμα κλείνει το "στόμα "σε όλους όσοι τον επέκριναν δριμύτατα για το ντροπιαστικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου όπου είχε έρθει δεύτερος. Ο Σαρκοζί περνά στην αντεπίθεση, όπως υποστηρίζει η "Le Figaro",  αφού του απομένουν δύο χρόνια για να συντονίσει την προεκλογική του εκστρατεία εν όψει των εκλογών του 2017.   

Στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών τα συναισθήματα ποικίλλουν. Ναι μεν το κυβερνών κόμμα κατάφερε να απομονώσει την γαλλική Ακροδεξιά στηρίζοντας έμπρακτα τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών, ωστόσο, δεν μπόρεσε να κατακτήσει την πρωτιά. Με τον Σαρκοζί να απολαμβάνει τη νίκη του, το κόμμα του Φρανσουά Ολάντ συνειδητοποιεί ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολη η μάχη των προεδρικών εκλογών το 2017. Την ίδια ώρα, τα γαλλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν πρόκειται να κάνει ανασχηματισμό προκειμένου να δώσει μία νέα πνοή στο κόμμα του αλλά θα επικεντρωθεί στον αγώνα κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας.  

Τέλος, στο στρατόπεδο του μεγάλου ηττημένου, της γαλλικής Ακροδεξιάς, επικρατεί έντονη δυσφορία και προβληματισμός για την επόμενη μέρα. Το τρίδυμο της επιτυχίας του πρώτου γύρου- της επικεφαλής του κόμματος, Μαρίν Λεπέν, του αντιπροέδρου του «Εθνικού Μετώπου», Φλοριάν Φιλιπό και της ανιψιάς της Μαρίν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, απέτυχε να επαναλάβει το θριαμβευτικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου .Το γεγονός ότι και οι τρεις δεν κατάφεραν να κατακτήσουν ούτε μία περιφέρεια, προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγέτιδα του κόμματος, η οποία ήταν πεπεισμένη ότι, με την απομάκρυνση του πατέρα της και πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς, Ζαν Μαρί Λεπέν, θα καρπωνόταν την επιτυχία. Αλλά και η αποτυχία της πολλά υποσχόμενης ανιψιάς της στο προπύργιο των Σοσιαλιστών, εκεί όπου η Μαριόν είχε θριαμβεύσει στον πρώτο γύρο, δείχνει ότι η γαλλική Ακροδεξιά μπορεί να κερδίζει έδαφος στη Γαλλία όμως δεν έχει καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι η ιδανική εναλλακτική λύση στα δύο παραδοσιακά κόμματα: τους Σοσιαλιστές και τη Δεξιά. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (41)

ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΧΡΙΣΤΕΡΑ;

ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ.... ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΟΧΕΤΕ Ε;

XANIA

Παρα πολλά σχόλια εδώ είναι για γέλια και για κλάματα !!Ο κάθε ένας από τους 3 αντιπαλους θριαμβολογεί..!Και ίσως ο κάθε ένας ξεχωριστά να έχει κάποιο δίκιο!!Οι σoσία-ληστές 5περιφέρειες ούτε στο όνειρο τους δεν τις είχαν δει , το FN 6.820.147 ψήφους ,μεγάλη επιτυχία για τα οικογενειακό-φασισταριά ,ο δε Σαρκό σίγουρα κρυφογελάει gia to 2017!! Το ποσοστό της Marine στον Βορά (ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ)ήταν 42.23% !! H Marine τι δουλειά είχε στον Βορά? Παιδί του Neuilly (92) kai tou Saint Cloud ήταν και είναι γιατί λοιπόν πήγε στον βορά? TRISXειρότερη από τον καημένο τον Πατέρα της , Αριβίστρια , λαϊκίστρια , οπορτουνίστρια , γι αυτό δεν θα δει ποτε της...μπλέ μέρα !!

Ηλίας

Τρέξαν οι "Γάλλοι" απο το Μαρόκο την Αλγερία για να μην βγεί η Λεπέν, όπως θα τρέχουν οι "Έλληνες" απο το Πακιστάν και το Αφγανιστάν για κάτι ανάλογο για να βγαίνουν οι "δημοκράτες" σφουγγοκωλάριοι των πραγματικών ακροδεξιών νεοχιτλερίσκων του Βερολίνου

Κώστας Φαρμάκης . Αυστραλία

Επειδή και με τα πιο πάνω σχόλια φαίνεται, να είναι αρκετοί οι πληρωμένοι "ιερο-λεχρίτες" του Μιχαλολιάκου και της παρέας του, ιδιαίτερα σε ειδήσεις πολιτικού ενδιαφέροντος και μάλιστα σε εφημερίδες που κρατούν αποστάσεις από φασιστικές πρακτικές. Καλό θα είναι οι αρλούμπες τους, μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής βλακείας, να τοποθετούνται ομαδικά σε ειδική ψυχαγωγική σελίδα, όπου εκεί να διαβάζονται άνετα από όλους μας προσφέροντας μας εκτός των άλλων και αρκετό γέλοιο μέχρι δακρύων. Το κατάντημα μιας χώρας που διαθέτει, χωρίς ντροπή, μαυροφορεμένους γορίλες στους δρόμους με ρπαλα στα χέρια, μιμητές των άλλων σπουδαίων ομοιδεατών τους της Αμερικής,όπου εκεί με σχοινιά και δαυλούς προσπαθούσαν να σώσουν την χώρα τους, πριν κάμποσα χρόνια, από τους μαύρους, τους μετανάστες και τους εβραίους, δείχνει περίτρανα στο πως τελικά κατάληξε να έχει σήμερα την κυβέρνηση που έχει. Δηλαδή η κρίση έγινε τελικά η αφορμή να επιπλέουν οι φελλοί, οι αμαθείς θρασείς φωνακλάδες που στολίζουν με τις φασιστικές κορόνες τους, ακόμη και στα σχόλια σε εφημερίδες, πιστεύοντας ότι με αυτήν την ναζιστική προπαγάντα θα ψαρέψουν οπαδούς στο έργο τους, να αποδείξουν ότι η Δημοκρατία είναι μια άγνωστη λέξη, χωρίς νόημα, στην χώρα που γεννήθηκε. Αν δεν απομονωθούν σήμερα, αύριο θα είναι αργά. Φτάνει πια η κυριαρχία της ανοησίας, που θεωρήτε δήθεν δημοκρατική άποψη, κάθε 'κτυπημένου' από έθνικό τάχα ενδιαφέρον. Είναι και αυτό κάτι που οδηγεί αυτόματα στην υποτίμηση της ποιότητας της λογικής του κάθε Έλληνα που καταλαβαίνει τα αυτονόητα και αγανακτεί για την κατάντια που επικρατεί ακόμη και στα σχόλια των εφημερίδων του τόπου του.

zz

Εσύ δεν βάζεις μυαλό , ήσουν είσαι και θα είσαι ένα ξένο σώμα για την ΕΛΛΑΔΑ , όποτε ασχολήσου με της Καγκουρό και τους Indigenous Australians χαλβά .

ΝΙΚΟΣ

Εσύ προφανώς μετανάστευσες γιατί δεν άντεχες τη Χρυσή Αυγή που κυβερνά τόσα χρόνια και σίγουρα κατάλαβες τι φταίει για την κατάντια μας. Δηλαδή οι μαυροφορεμένοι που κυνηγούν τους μετανάστες, τους μαύρους, τους εβραίους και τους ελοχίμ ήταν πάντα τα προβλήματα των Ελλήνων. Η κριτική σου ικανότητα στην κρίση των αναγνωστών...

asper

Για όσους γνωρίζουν έστω και ακροθιγώς την στατιστική πραγματικότητα στις πρόσφατες Γαλλικές εκλογές ξέρουν απλά πως οι ΜΗ γάλλοι ψηφοφόροι που παραδοσιακά αδιαφορούσαν και αδιαφορούν για το ποιος κυβερνάει στην Γαλλία, σε αυτη την περίπτωση βλέποντας την Λεπέν να προηγείται προσέτρεξαν και ψήφισαν. Στην Γαλλία δηλαδή ψηφίζουν οι Γάλλοι στη συντριπτικη τους πλειοψηφία την Λεπέν και οι πολυπληθείς αλλοδαποί, όχι. Ωστόσο τα πράγματα στην Γαλλία πολώνονται όλοενα και περισσότερο και έτσι η Λεπέν πρόκειται να ειναι η επομενη πρόεδρος της Γαλλίας

ΠΑΥΛΟΣ

οι μισοί Γάλλοι ψήφισαν εθνικό μέτωπο...εναντίον ολων των άθλιων εβραιοκίνητων πολιτικών καθαρμάτων ,που οι περισσότεροι είναι αλλοεθνείς και αλλόθρησκοι....νεοταξικοί αλήτες ,το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω ....

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΟΤΙ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ.

Ρίτα ( Αργυρούπολη )

Το ΠΑΣΟΚ μπροστάρης ; Και .... δημοκρατικό ;;;;; Χα-χα. Ας γελάσω.

XYZ

Νομίζω ότι μπερδεύεις τα Χρυσαύγουλα με το Front National. Είναι πολύ διαφορετικά πράγματα.

ΚΥΠΡΙΟΣ

Παρά την πανωλεθρία,..... Ποια πανωλεθρία; Από πότε η αύξηση ποσοστών λέγεται πανωλεθρία; Α, ναι, από τότε που η αριστερά έχει ηθικό πλεονέκτημα. Με τόσα ψέματα που ανερυθριάστως μας πλασάρουν μπροστά στα μάτια μας οι εγκληματικές οργανώσεις της αριστεράς- κοινοβουλευτικά κόμματα- δε θα εκπλαγώ αν στο μέλλον αποκαλυφθεί ότι όλα για όσα κατηγορούνται οι ναζί ευθύνονται στην πραγματικότητα οι κομμουνιστές. Για το Κάτιν ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ! Και φυσικά έκτοτε οι σφαγή του 90% της ελίτ των Πολωνών δε θεωρείται έγκλημα...

κλ

Πώς έφτασαν ως εδώ; Να απειλείται το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας από το εθνικιστικό κόμμα της Λεπέν. Ούτε στα πιο εφιαλτικά όνειρα του μέσου δημοκράτη Γάλλου πολίτη. Ήρθαν σε προεκλογική συνεννόηση τα δύο μεγάλα κόμματα για να αποκλείσουν την άνοδο της Λεπέν, ποιος θα το φανταζόταν, δύο εναντίον ενός! Θα αναλογιστούν άραγε τι έφταιξε και πιάστηκαν στον ύπνο ή θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική και στις βουλευτικές του 2017 η Λεπέν θα τους απειλήσει για τα καλά;! Το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης βαίνει προς παράλυση δυστυχώς, είναι κατώτερο των περιστάσεων, ούτε την πολιτική κρίση μπόρεσε να αντιμετωπίσει (εκλιπαρεί για το δεκανίκι του ΝΔΤ) ούτε την προσφυγική(με συρματοπλέγματα παντού). Η Γερμανία κοιτάει μόνο το συμφέρον της, επέβαλε λιτότητα στην Ευρώπη για να διαιωνίζεται η κρίση αφού κερδίζει από αυτήν. Η ελπίδα της Ευρώπης ήταν η Γαλλία, αλλά κατά πώς φαίνεται δεν είναι ικανή να οδηγήσει την πολιτική κατάσταση σε διέξοδο. Ίσως τελικά την λύση να την δώσει ο Νότος, καθότι κάτι διαφαίνεται να αλλάζει στις χώρες Πορτογαλλία-Ισπανία-Ιταλία και φυσικά Ελλάδα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην Ευρώπη, που όσο πάει και επιδεινώνεται.

Πασοκιστάνο

Ο ΣΥΡΙΖΑ με 35% είναι νικητής . Η Λεπέν που πήρε παραπάνω ποσοστό από το ΣΥΡΙΖΑ γιατί βγάλατε συμπέρασμα ότι έχασε ??????

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης