Η άλλη διάσταση από τον Σουλτς: Στην Ευρώπη των 507 εκατ., το ένα εκατ. πρόσφυγες δεν προκαλούν κρίση

Η άλλη διάσταση από τον Σουλτς: Στην Ευρώπη των 507 εκατ., το ένα εκατ. πρόσφυγες δεν προκαλούν κρίση

«Ορισμένες χώρες ζητούν αλληλεγγύη και τη λαμβάνουν, αλλά από την πλευρά τους δεν είναι πρόθυμες να επιδείξουν αλληλεγγύη, ωστόσο, μια τέτοια στάση προς το ίδιο μόνον συμφέρον δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η άλλη διάσταση από τον Σουλτς: Στην Ευρώπη των 507 εκατ., το ένα εκατ. πρόσφυγες δεν προκαλούν κρίση
Μία εκ διαμέτρου αντίθεση διάσταση αναφορικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Εστεράιχ». Ο κ. Σουλτς αρνείται τον όρο «κρίση» και κάνει λόγο για «αποκαλούμενη προσφυγική κρίση», διότι οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν 507 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ πρόκειται για ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που πρέπει να κατανεμηθούν και δεν θα ήταν δύσκολο να υπάρξει μία δίκαιη κατανομή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς, «κρίση θα μπορούσαν να γίνουν οι προσφυγικές ροές, επειδή δεν σηκώνουμε από κοινού τα βάρη και παραμελούμε την ιδέα της Αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι βέβαια εμείς, καθώς χώρες όπως η Σουηδία, η Αυστρία και η Γερμανία κάνουν πολλά και συμπεριφέρονται αλληλέγγυα, όμως μια σειρά χωρών της ΕΕ αποποιούνται των ευθυνών και συμπεριφέρονται σαν να μην τις αφορά τίποτε».

Στην ερώτηση, εάν θα πρέπει να διαγραφούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις σε χώρες που δεν τηρούν τις ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επισημαίνει ότι ο ίδιος και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ζητούν να υπάρξει μία επανεξέταση μέσα στο 2016 του επταετούς κοινοτικού προϋπολογισμού, και είναι λογικό πως εάν αλλάζουν οι πολιτικές προτεραιότητες πρέπει να αλλάζουν και οι προτεραιότητες στη χρηματοδότηση. «Κάποιες χώρες», προσθέτει, «ζητούν αλληλεγγύη και την λαμβάνουν, αλλά από την πλευρά τους δεν είναι πρόθυμες να επιδείξουν αλληλεγγύη, ωστόσο, μια τέτοια στάση προς το ίδιο μόνον συμφέρον δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς η αλληλεγγύη είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και άρα το 2016 θα υπάρξουν σίγουρα έντονες διαβουλεύσεις ως προς τον προϋπολογισμό».

Στη συνέντευξή του ο Μάρτιν Σουλτς σημειώνει ότι σπάνια έχει βιώσει μια πιο κακόβουλη επιχειρηματολογία, όπως αυτή της συκοφαντίας των προσφύγων ως τρομοκρατών και παραπέμπει στο γεγονός ότι οι τρομοκράτες στο Παρίσι ήταν Ευρωπαίοι και πως πρόκειται για νέους ανθρώπους από ευρωπαϊκές κοινωνίες που μεταβαίνουν στη Συρία και εκπαιδεύονται εκεί σε εγκλήματα. Εξαιτίας, ακριβώς αυτών των εγκλημάτων τρέπονται σε φυγή οι πρόσφυγες και δεν μπορεί κανείς να επιτρέψει σε πολιτικούς τυχοδιώκτες του φόβου να συκοφαντούν τους πρόσφυγες και να τους καθιστούν γενικά ύποπτους, σημειώνει ο Μάρτιν Σουλτς, συμπληρώνοντας με έμφαση ότι «οι λαϊκιστές, όπως αυτή κυρία η οποία θέλει να γίνει πρόεδρος στη Γαλλία έχουν για όλα έναν αποδιοπομπαίο τράγο, αλλά για τίποτε δεν έχουν μία λύση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης