Γιούνκερ: Η Κύπρος είναι οικογένειά μου

Γιούνκερ: Η Κύπρος είναι οικογένειά μου

«Είστε παράδειγμα συνεργασίας» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν 

Γιούνκερ: Η Κύπρος είναι οικογένειά μου
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το γεύμα του Κύπριου Προέδρου  με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γούνκερ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Το γεύμα άρχισε γύρω στις 13:30 στο "Σπίτι της Συνεργασίας" στη  Πράσινη Γραμμή Λευκωσία.

Μετά το γεύμα, ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος το πρωί είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί, θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Κλείσιμο
Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία, ανέφερε πως υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Ο κ. Γιούνκερ είπε πως είναι πεπεισμένος ότο ο Κύπριος Πρόεδρος είναι αποφασισμένος να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί μια καλή λύση. «Αν συμβεί αυτό», είπε, «δεν θα είναι καλά νέα μόνο για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την ΕΕ». Σημείωσε ακόμα πως ο ίδιος  επιδεικνύει καθημερινό ενδιαφέρον για τις προσπάθειες που καταβάλλονται.
 
Οικογένεια η Κύπρος

 Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι νιώθει οικεία στην Κύπρο την οποία έχει στην καρδιά του και τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη του διμερής επίσκεψη σε χώρα-μέλος της ΕΕ, και ήταν επιλογή του το πρώτο του ταξίδι να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο. Έπλεξε το εγκώμιο του Κύπριου Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος όπως είπε κάνει καλή δουλειά σε ένα πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο. Σημείωσε ότι χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εκλογή του στην ΕΕ και μια τέτοια επέτειος πρέπει να γιορτάζεται με την οικογένεια και τους φίλους όπως είναι η Κύπρος.
 
Ανάπτυξη
 
Για την οικονομία, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι άρχισε η ανάπτυξη, και πως η Κύπρος που αντικρίζει σήμερα, είναι διαφορετική από εκείνη του 2013. Σημείωσε δε, πως η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα, αποτελεί παράδειγμα και για άλλους, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ δεν έκανε καμία αναφορά στην Ελλάδα.
 
Πραγματικός φίλος

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε πως καλωσορίζει τον κ. Γιούνκερ ως έναν πραγματικό φίλο. Σημείωσε πως τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και επανέλαβε τη δέσμευση του να εργαστεί ακούραστα με τον Μ. Ακιντζί για μια βιώσιμη και μόνιμη λύση του Κυπριακού. Ευχαρίστησε επίσης τον κ. Γιούνκερ για το ενδιαφέρον του ώστε να τεθεί τέρμα στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Κύπρο τα τελευταία 41 χρόνια. Η υποστήριξη της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, είναι εξαιρετικής σημασίας. «Μοιραζόμαστε» σημείωσε «την άποψη ότι μια λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όλων» και «προσμένουμε ότι η Τουρκία θα συμβάλει στις προσπάθειες». Στη συνάντηση Αναστασιάδη – Γιούνκερ συζητήθηκαν επίσης οικονομικά θέματα και ιδιαιτέρως σε ότι αφορά την οικονομία της Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για άλματα της Κύπρου στην οικονομία καθώς έχει επιστρέψει στις αγορές και συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν και υπάρχουν ακόμα προσκλήσεις









 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης