Αίγυπτος: Υπέρμετρη χρήση βίας από την αστυνομία κατά των διαδηλωτών

Αίγυπτος: Υπέρμετρη χρήση βίας από την αστυνομία κατά των διαδηλωτών

Οι καταχρήσεις των αστυνομικών αποτελούσαν έναν από τους λόγους που οδήγησαν στη λαϊκή εξέγερση, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ

Αίγυπτος: Υπέρμετρη χρήση βίας από την αστυνομία κατά των διαδηλωτών
H μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατήγγειλε χθες «την υπέρμετρη χρήση βίας» από τις αστυνομικές δυνάμεις στην Αίγυπτο «εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», μετά το θάνατο τουλάχιστον 19 ανθρώπων την Κυριακή, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την εξέγερση του 2011.

Η επικεφαλής της διεύθυνσης της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή, Σάρα Λι Ουίτσον, κατήγγειλε σε δελτίο Τύπου: «Τέσσερα χρόνια μετά την εξέγερση, η αστυνομία συνεχίζει να σκοτώνει συχνά διαδηλωτές».

Οι καταχρήσεις που διέπρατταν οι αστυνομικοί αποτελούσαν έναν από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στη λαϊκή εξέγερση η οποία οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

«Τη στιγμή που ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι βρισκόταν στο Νταβός προκειμένου να φροντίσει τη διεθνή εικόνα του , οι δυνάμεις ασφαλείας κατέφευγαν στη βία εναντίον Αιγυπτίων που συμμετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις» τονίζει η οργάνωση.

Το Σάββατο η Σάιμα Σάμπαγ, μία διαδηλώτρια 34 ετών που ήταν μέλος ενός αριστερού κινήματος σκοτώθηκε όταν επλήγη από σκάγια κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε μια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο από την εξέγερση της 25ης Ιανουαρίου του 2011.
Κλείσιμο

Διαδηλωτές ανέφεραν ότι η νέα γυναίκα, μητέρα ενός 5χρονου παιδιού, σκοτώθηκε από την αστυνομία, μια κατηγορία που απορρίπτει το υπουργείο Εσωτερικών. Η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση.

Η ιατροδικαστική έκθεση επισημαίνει ότι η διαδηλώτρια «πυροβολήθηκε στην πλάτη» σύμφωνα με τη Human Rights Watch, που διευκρινίζει ότι «ακόμα και αν τα βίντεο και οι φωτογραφίες δε δείχνουν τη χρονική στιγμή ή τον τρόπο που εκείνη σκοτώθηκε», αλλά «δείχνουν ότι ορισμένα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας ήταν οπλισμένα με τουφέκια».

Απαντώντας στις καταγγελίες της οργάνωσης, ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραήμ είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ότι «η οργάνωση δεν είναι ποτέ αντικειμενική στις εκθέσεις της», ενώ κατηγόρησε το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων του ισλαμιστή Μόρσι ότι υποκίνησε τα χθεσινά επεισόδια. Ο ίδιος, μάλιστα, υπογράμμισε πως δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης