«Ντροπή, Ομπάμα!»: Κεραυνοί για την απουσία από την πορεία στο Παρίσι

«Ντροπή, Ομπάμα!»: Κεραυνοί για την απουσία από την πορεία στο Παρίσι

Κανείς δεν εκπροσώπησε τις ΗΠΑ, πυρά από τον αμερικανικό Τύπο - Ποια συνθήματα επικράτησαν - Ποιοι έδωσαν το «παρών» -  - Η επική τούμπα της πρωθυπουργού της Δανίας

«Ντροπή, Ομπάμα!»: Κεραυνοί για την απουσία από την πορεία στο Παρίσι
Το ηχηρότερο μήνυμα κατά της τρομοκρατίας και υπέρ της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης των τελευταίων δεκαετίων έστειλαν την Κυριακή από τη Γαλλία οι περίπου 3,7 εκατομμύρια πολίτες και οι δεκάδες ηγέτες που περπάτησαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων δύο ημέρες μετά το σοκ που προκάλεσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη το τριπλό τρομοκρατικό χτύπημα που άφησε πίσω τους δεκαεπτά νεκρούς.

Ωστόσο από αυτή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση υπήρχε και μία πολύ ηχηρή απουσία: αυτή των Αμερικανών καθώς ούτε ο Μπαράκ Ομπάμα, ούτε ο Τζο Μπάιντεν, ούτε ο Τζον Κέρι, ούτε καν ακόμα και αυτός ο υπουργός Δικαιοσύνης - παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα - δεν έδωσαν το παρών στην πρωτοφανή αυτή πορεία με τις ΗΠΑ να εκπροσωπούνται από την πρέσβειρα στη Γαλλία Τζέιν Χάρτλεϊ.

Η απουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ή κάποιου άλλου κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης του σχολιάστηκε αρνητικά από πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το CNN συζήτησε το θέμα στην εκπομπή του Φαρίντ Ζακάρια ο οποίος χαρακτήρισε την απουσία των ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ στο Παρίσι ως ένα λάθος. Η παρουσιάστρια του Fox News Γκρέτα φαν Σουστερεν έγραψε στο Twitter : «Αυτό είναι πραγματικά ενοχλητικό – Που είναι ο πρόεδρος Ομπάμα! Γιατί δεν πήγε;»

Κλείσιμο


«Λυπηρό το γεγονός ότι 50 ηγέτες του κόσμου επέδειξαν αλληλεγγύη στο Παρίσι, αλλά ο Πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε να συμμετάσχει. Η δειλία συνεχίζεται» έγραψε ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2012.

Πιο συγκαταβατικοί με την απουσία Ομπάμα από την εκδήλωση στο Παρίσι ήταν οι Γάλλοι. Η γαλλική τηλεόραση σχολίασε ότι η παρουσία του Αμερικανού προέδρου θα ήταν πολύ δύσκολη υπό τις παρούσες συνθήκες δεδομένου του επιπέδου της ασφάλειας που τον συνοδεύει στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε τις αναφορές στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για την απουσία του Μπαράκ Ομπάμα από την εκδήλωση μνήμης στο Παρίσι αλλά αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει μια παγκόσμια συνάντηση για θέματα ασφάλειας στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο όπου θα συζητηθούν οι αμερικανικές και διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού.


Μετά το σάλο, στέλνει τον Κέρι στο Παρίσι ο Ομπάμα
Μετά τα πρωτοσέλιδα και τα σχόλια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μεταβεί την Παρασκευή στο Παρίσι για συνομιλίες με τις γαλλικές αρχές. «Θα ταξιδέψω την Πέμπτη και θα βρίσκομαι εκεί την Παρασκευή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ινδία, διευκρινίζοντας ότι θέλει να «δείξει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και του παλαιότερου συμμάχου μας».

«Η σχέση με τη Γαλλία δεν στηρίζεται σε μια ιδιαίτερη στιγμή ή ημέρα. Είναι μια διαρκής σχέση, πολύ βαθιά ριζωμένη στις κοινές αξίες, κυρίως την αξία της ελευθερίας της έκφρασης».

«Από την πρώτη στιγμή προσφέραμε τις υπηρεσίες μας των μυστικών πληροφοριών, της επιβολής του νόμου και όλες τις προσπάθειές μας», δήλωσε ο Κέρι απαντώντας σε σχετική ερώτηση.


Η Γαλλία φώναξε «Je Suis Charlie» κατά της τρομοκρατίας
«Είμαι Charlie, εβραίος, αστυνομικός», «Ελευθερία, ισότητα, σκιτσάρετε, γράφετε», «Είμαι μουσουλμάνος αλλά όχι τρομοκράτης» «Κάντε χιούμορ, όχι πόλεμο», «Είμαι η ελευθερία της ζωής», «Είμαι Γάλλος και δεν φοβάμαι», «Το μελάνι να τρέχει, όχι το αίμα» , «Η ελευθερία της έκφρασης δεν έχει θρησκεία» ήταν ορισμένα από τα μηνύματα που κυριάρχησαν ενώ πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν συμβολικά μολύβια ή πένες παντός μεγέθους καθώς το ισχυρότερο χτύπημα δόθηκε στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo στην οποία δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ δώδεκα άνθρωποι.



Το μήνυμα της συμφιλίωσης έστειλαν μεταξύ άλλων ηγέτες όπως ο Ισραηλινός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος Μαχμούντ Αμπάς ή ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός Πέτρο Ποροσένκο οι οποίοι παρά τις διαφορές που τους χωρίζουν περπάτησαν στην ίδια γραμμή προκειμένου να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το μήνυμα της αλληλεγγύης.

Ξεχωριστές φιγούρες μέσα στην τραγικότητά τους οι συγγενείς των δεκαεπτά θυμάτων οι οποίοι κρατούσαν πλακάτ με τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων που έπεσαν θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου.



Εκεί ήταν, μεταξύ άλλων, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και η βασίλισσα Ράνια, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί με τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι.

Ξεχωριστό το μήνυμα της βασίλισσας της Ιορδανίας Ράνια που έγραψε στο twitter: Ο φόνος δεν δικαιολογείται ως απάντηση στην προσβολή. Οχι στο όνομα της θρησκείας. Οχι στο ονομα του Ισλάμ



Το παρών έδωσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως «είμαστε μαζί σας σε αυτή τη μάχη για τα δημοκρατικά ιδεώδη. Η Γαλλία ήταν πάντοτε φάρος ελευθερίας για όλο τον κόσμο».

Παρόντες και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Κουρουμπλής.



Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, η παρουσία του οποίου στην πορεία προκάλεσε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πολλοί κατήγγειλαν τις παραβιάσεις της ελευθεροτυπίας στη χώρα του, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι θα ήθελε να δει ανάλογες αντιδράσεις και σε περιπτώσεις επιθέσεων «κατά τζαμιών» ή σε περιπτώσεις φαινομένων ισλαμοφοβίας.

Οι ογκώδεις διαδηλώσεις, οι μεγαλύτερες στην ιστορία της Γαλλίας με ορισμένους να λένε ότι ξεπέρασαν ακόμα και αυτές μετά την απελευθέρωσης της χώρας από τους Γερμανούς, είναι σήμερα πρώτο θέμα σε όλο τον ευρωπαϊκό τύπο.























Η επική τούμπα της πρωθυπουργού της Δανίας
Γέλιο μέσα στο έντονα φορτισμένά συγκηνισιακό κλίμα χάρισε η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ η οποία εξερχόμενη του Γαλλικού προεδρικού Μεγάρου δεν πρόσεξε το τελευταίο σκαλί με αποτέλεσμα να παραπατήσει και να σωριαστεί στο έδαφος προτού οι συνοδοί της να καταφέρουν να κάνουν το παραμικρό.

Παρόλα αυτά η πρωθυπουργός της Δανίας συνέχισε απτόητη σκουπίζοντας μόνο τα γόνατά της προκειμένου να κρύψει τα «σημάδια» της τούμπας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης