Διαστημικό σταθμό ετοιμάζεται να κατασκευάσει η Ρωσία

Διαστημικό σταθμό ετοιμάζεται να κατασκευάσει η Ρωσία

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εξετάζουμε αυτή τη δυνατότητα» δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ο Όλεγκ Οσταπένκο, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos 

Διαστημικό σταθμό ετοιμάζεται να κατασκευάσει η Ρωσία
Μπορεί η ρωσική οικονομία να υποφέρει και το ρούβλι να καταποντίζεται εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ωστόσο η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής εθνικού διαστημικού σταθμού και την παράλληλη απόσυρσή της από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εξετάζουμε αυτή τη δυνατότητα» δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ο Όλεγκ Οσταπένκο, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos σχολιάζοντας τις πληροφορίες για τη δημιουργία ρωσικού διαστημικού σταθμού. Όπως είπε, το ρωσικό τροχιακό εργαστήριο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.

Όπως σχολιάζει το Reuters, παραμένει ακόμα ασαφές πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο, δεδομένου ότι η Ρωσία αναμένεται να περάσει σε ύφεση το 2015 και η οικονομική της κατάσταση επηρεάζεται από τις κυρώσεις των δυτικών χωρών για την ανάμειξη της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί να παραταθεί τουλάχιστον έως το 2024 η λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ενός πολυεθνικού διαστημικού εργαστηρίου που κόστισε πάνω από 100 δισ. δολάρια. Κυβερνητικός αξιωματούχος στη Ρωσία είχε δηλώσει το Μάιο ότι η Μόσχα θα απορρίψει το αμερικανικό αίτημα.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή οι αμερικανοί εξαρτώνται από τους ρώσους για τις αποστολές προς τον ISS.
Κλείσιμο

Τον Μάιο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν, αρμόδιος για θέματα άμυνας, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία μπορεί να αποσυρθεί από τον ISS μετά το 2020. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το ρωσικό τμήμα [του σταθμού] μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητα από το αμερικανικό τμήμα, ενώ το αμερικανικό τμήμα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το ρωσικό».

Ο διαστημικός σταθμός MIR που εκτόξευσε η Σοβιετική Ένωση το 1986 ήταν το πρώτο μόνιμο εργαστήριο σε τροχιά. Καταστράφηκε ελεγχόμενα με είσοδό του στην ατμόσφαιρα το 2001, όταν πια βρισκόταν σε κακή κατάσταση και η Ρωσία δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στο λειτουργικό κόστος.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει τώρα να προσδώσει στο ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα την παλιά του αίγλη, έπειτα από μια σειρά θεαματικών ατυχημάτων σε διαστημικές εκτοξεύσεις, αλλά και τη μετανάστευση των ρώσων επιστημόνων στη Δύση.

Δικό της διαστημικό σταθμό σχεδιάζει ακόμα η φιλόδοξη Κίνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης