Συρία: Στο στόχαστρο τζιχαντιστών δύο σιιτικά χωριά

Συρία: Στο στόχαστρο τζιχαντιστών δύο σιιτικά χωριά

Συγκρούσεις ανάμεσα σε παραστρατιωτικές ομάδες, Σύρους αντάρτες και εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα

Συρία: Στο στόχαστρο τζιχαντιστών δύο σιιτικά χωριά
Σφοδρές μάχες μαίνονταν σήμερα ανάμεσα σε παραστρατιωτικές ομάδες πιστές στο συριακό καθεστώς και αντάρτες και μαχητές της αλ Κάιντα, που εξαπέλυσαν μια επίθεση με στόχο να καταλάβουν δύο σιιτικά χωριά στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε μια ΜΚΟ.

Στο μεταξύ στη Δαμασκό ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στους προστάτες των ανταρτών και των τζιχαντιστών, αναφερόμενος κυρίως στη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, μιλώντας σε μια ρωσική αποστολή που επισκέπτεται τις τελευταίες τρεις ημέρες τη Συρία για να συζητήσει το ενδεχόμενο επανέναρξης ενός διαλόγου ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Τα χωριά Νέμπολ και Ζαχρά, στην επαρχία Χαλέπι, πολιορκούνται από τους αντάρτες επί ενάμιση χρόνο, αλλά το Σάββατο το βράδυ οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Μέτωπο αλ Νόσρα, του συριακού βραχίονα της αλ Κάιντα, εξαπέλυσαν νέα έφοδο, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη από τα μεσάνυχτα στα όρια του Νέμπολ και του Ζαχρά, έπειτα από μια έφοδο των ανταρτών και του [Μετώπου] αλ Νόσρα με σκοπό να καταλάβουν αυτά τα δύο σιιτικά χωριά», ανέφερε η ΜΚΟ.

«Πρόκειται για την πιο σφοδρή επίθεση εναντίον αυτών των δύο χωριών από την έναρξη της πολιορκίας τους πριν από ενάμιση χρόνο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι η πρώτη φορά που οι αντάρτες προελαύνουν στο νότιο τμήμα του χωριού Ζαχρά, διευκρίνισε.
Κλείσιμο

Τουλάχιστον οκτώ αντάρτες και τζιχαντιστές, καθώς κι ένας πολίτης, σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες της οργάνωσης, σύμφωνα με την οποία ένας από τους στόχους της επιχείρησης είναι να χαλαρώσει η πίεση που ασκούν οι κυβερνητικές δυνάμεις στην πόλη Χαλέπι, νοτιότερα, όπου πολιορκούνται συνοικίες που κρατούν οι αντικαθεστωτικοί.

Τα χωριά φυλάσσονται από τις δυνάμεις της Εθνικής Άμυνας (μια παραστρατιωτική οργάνωση που πρόσκειται στο καθεστώς) με την υποστήριξη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Στη Δαμασκό, ενώπιον μιας αντιπροσωπείας Ρώσων κοινοβουλευτικών, ο Μπασάρ αλ Άσαντ κάλεσε να «ασκηθεί αληθινή πίεση σε εκείνους που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση, στον εξοπλισμό και στην υποστήριξη των ενεργειών των τρομοκρατών», μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Νωρίτερα σήμερα, οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κατέρριψε ένα αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας κοντά στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας — κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ομώνυμη επαρχία, η οποία ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από το ΙΚ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης