Κοινωνικός λειτουργός: Μην φυλακίσετε τον Πιστόριους!

Κοινωνικός λειτουργός: Μην φυλακίσετε τον Πιστόριους!

Κατ' οίκον περιορισμό για τρία χρόνια αντί για φυλάκιση πρότεινε «ειδικός» που κλήθηκε από το δικαστήριο να εκφέρει άποψη για την αντιμετώπιση του αθλητή - Σοκαριστική θεώρησε την πρόταση ο εισαγγελέας

Κοινωνικός λειτουργός: Μην φυλακίσετε τον Πιστόριους!
Όχι μόνο δεν καταδικάστηκε για φόνο εκ προ μελέτης ο Όσκαρ Πιστόριους, αλλά όπως όλα δείχνουν, η ποινή που θα του επιβληθεί πρόκειται να είναι ιδαίτερα μικρή. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στη δίκη του Παραολυμπιονίκη για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ, ένας κοινωνικός λειτουργός, τότε η καταλληλότερη ποινή για τον Πιστόριους δεν είναι ο εγκλεισμός του στη φυλακή, αλλά ο κατ' οίκον περιορισμός του, σε συνδυασμό με την παροχή κοινωφελούς εργασίας σε κάποιο μουσείο πιθανότατα. 

Το δικαστήριο στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής συνεδρίασε ξανά σήμερα, αφού είχε διακοπεί όταν η δικαστής ανακοίνωσε την ετυμηγορία της τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία, ο Πιστόριους κρίθηκε ένοχος για φόνο εξ' αμελείας. Η δικαστής αποδέχθηκε δηλαδή τον ισχυρισμό του ότι δεν ήξερε πως πίσω από την κλειστή πόρτα του μπάνιου του σπιτιού του ήταν η φίλη του και όχι κάποιος διαρρήκτης, όπως υποστήριξε. Τώρα, στη δίκη καταθέτουν ακόμα κάποιοι μάρτυρες, προκειμένου να διαμορφωθεί άποψη στην δικαστή για την ποινή που αρμόζει στον αθλητή. 

Στο πλαίσιο αυτό, νωρίτερα κατέθεσε ο ψυχολόγος του αθλητή, που δήλωσε πως ο κατηγορούμενος είναι ένας «τσακισμένος άνθρωπος», ειλικρινά μετανοιωμένος για όσα συνέβησαν. Ακουλούθησε η κατάθεση του κοινωνικού λειτουργού Τζόελ Μαρίνγκα, που εξέτασε τον Πιστόριους και τα δεδομένα της δίκης. Έτσι, βάσει του καθαρού ποινικού μητρώου και του «προτέρου εντίμου βίου» του, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ιδανική αντιμετώπιση θα ήταν όχι ο εγκλεισμός, αλλά αντίθετα η κοινωνική προσφορά.  Καθόρισε μάλιστα πως 16 ώρες κοινωνικής εργασίας την εβδομάδα σε κάποιο μουσείο της Πρετόρια, με παράλληλα κατ' οίκον περιορισμό του Πιστόριους για τρία χρόνια, θα ήταν ένα υπόδειγμα ποινής που αρμόζει στην περίπτωση. 

Κλείσιμο
Παράλληλα, ο κοινωνικός λειτουργός εκτίμησε πως ο κατηγορούμενος θα πρέπει να παρακολουθεί προγράμματα ελέγχου συμπεριφοράς, όσον αφορά στα συναισθήματα, τη χρήση όπλων και να απέχει από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών. 

Η αντίδραση του εισαγγελέα Νελ, που ήταν καταπέλτης προς τον αθλητή καθ'όλη τη διάρκεια της δίκης, ήταν πάντως άμεση: «Είναι σοκαριστικά ακατάλληλη για φόνο η επιβολή μιας τέτοιας ποινής» δήλωσε αμέσως μόλις ολοκλήρωσε ο Μαρίνγκα.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις ημέρες. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης