Οι τζιχαντιστές μπορεί να επεκταθούν σε Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία

Οι τζιχαντιστές μπορεί να επεκταθούν σε Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία

Σύμφωνα με ειδικό οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι πιθανό να περάσουν τα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας

 

Οι τζιχαντιστές μπορεί να επεκταθούν σε Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία

Τη στιγμή που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σπέρνουν τον πανικό και το θάνατο, ενώ στέλνουν μηνύματα στη Δύση για όσα αποτρόπαια εγκλήματα είναι ικανοί να διαπράξουν, εκφράζονται φόβοι ότι η εξτρεμιστική οργάνωση μπορεί να επεκταθεί πέραν του Ιράκ και της Συρίας.

Κλείσιμο

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων Country Risk Solutions, Ντάνιελ Βάγκνερ, το ΙΚ φιλοδοξεί να επεκταθεί σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, με αποτέλεσμα ολοένα περισσότερες χώρες να πιέζουν για συνεργασία για την εύρεση λύσης απέναντι στην ολοένα μεγαλύτερη απειλή.

Αν το ΙΚ «κάνει μετάσταση όπως η Αλ Κάιντα», προειδοποιεί ο Βάγκνερ τότε μπορεί να μετατραπεί σε κάτι πιο επικίνδυνο από μία τοπική απειλή. Διαφορετικά, σύμφωνα με τον ειδικό, θα παραμείνει ένα πρόβλημα για τη Συρία και το Ιράκ.

Παρόλα αυτά, η απειλή δείχνει να είναι πολύ μεγαλύτερη με τους περίπου 32.000 μαχητές να στρατολογούν ολοένα περισσότερα νέα μέλη. Κατά συνέπεια, ο φόβος για διαρκή επέκταση της οργάνωσης είναι υπαρκτός, ενώ πιθανολογείται η δύναμή της να περάσει τα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας.

Σύμφωνα με τον ειδικό, το ΙΚ έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει ολόκληρο το Λεβάντε.

«Η κυριαρχία της οργάνωσης αφορά στο 1/3 του Ιράκ και 1/3 της Συρίας, ενώ μπορεί να επεκταθεί σε χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και ίσως η Τουρκία. Επομένως, αυτές οι χώρες γνωρίζουν τον κίνδυνο και γνωρίζουν την ανάγκη να συνεργαστούν για μία πιθανή λύση», επισημαίνει ο Βάγκνερ.

Όσο για τις ΗΠΑ, ο ειδικός δε βλέπει ότι απειλούνται άμεσα από το ΙΚ προς το παρόν.

Πόσο ρεαλιστικό είναι οι Αμερικανοί υπήκοοι που έχουν εμπλακεί με την εξτρεμιστική οργάνωση να επιστρέψουν στις ΗΠΑ και να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις, διερωτάται ο ειδικός.

Ωστόσο, παραθέτει το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, να ακυρώσει τα διαβατήρια των 500 Βρετανών υπηκόων που λέγεται ότι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να ταξιδέψουν στο Ιράκ και να γίνουν μέλη της οργάνωσης. Επομένως, υποστηρίζει πως θα μπορούσε και η αμερικανική κυβέρνηση να κινηθεί αναλόγως, αν και «είναι κάτι πολύ ευαίσθητο και είναι πολύ πολύπλοκο από νομικής άποψης».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης