Ιράκ: Γιατί οι τζιχαντιστές σφαγιάζουν τους Γιαζιντίτες

Ιράκ: Γιατί οι τζιχαντιστές σφαγιάζουν τους Γιαζιντίτες

Τουλάχιστον 500 είναι τα μέλη της κουρδικής μειονότητας που έχουν δολοφονηθεί από τους εξτρεμιστές - Παιδιά θάφτηκαν ζωντανά και 300 γυναίκες χρησιμοποιούνται ως σκλάβες

Ιράκ: Γιατί οι τζιχαντιστές σφαγιάζουν τους Γιαζιντίτες
Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανέφερε στο διάγγελμά του ότι οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ πραγματοποιούνται για την προστασία των Αμερικανών που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά κυρίως για την ασφάλεια της μειονότητας των Γιαζιντιτών Κούρδων από τη λαίλαπα των τζιχανιστών του Ισλαμικού Κράτους, λίγοι γνώριζαν ποιοι είναι οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν υπό καθεστώς τρόμου στο Ιράκ.

Κλείσιμο


Με την προέλαση των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που σάρωσαν στο πέρασμά τους πολλές ιρακινές πόλεις, οι φόβοι της μικρής κοινότητας επιβεβαιώθηκαν.

Άλλωστε, τουλάχιστον 500 είναι τα μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζιντιτών ή Γεζίντι που έχουν χάσει με τον πιο βάρβαρο τρόπο τη ζωή τους από τη μανία των εξτρεμιστών, ενώ όπως ανέφερε η ιρακινή κυβέρνηση η αγριότητα των μελών του ΙΚΙΛ ξεπέρασε κάθε όριο όταν έθαψαν ζωντανά δεκάδες παιδιά και πήραν ως σκλάβες εκατοντάδες γυναίκες κάτω των 35 ετών στη Μοσούλη.

Για ποιο λόγο, όμως, οι άνδρες της ισλαμιστικής οργάνωσης ξεσπούν τα πιο άγρια ένστικτά τους στα μέλη αυτής της μειονότητας; Γιατί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις ορεινές περιοχές της πόλης Σιντζάρ για να ξεφύγουν από τη μανία των εξτρεμιστών, με αποτέλεσμα να ζουν υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς τροφή και νερό και με μοναδικό τους φως ελπίδας την ανθρωπιστική βοήθεια από τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη;

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιδίδονται σε έναν ανελέητο αγώνα κατά των «άπιστων» με στόχο των εξόντωση ή τον προσηλυτισμό όσων δεν είναι φανατικοί μουσουλμάνοι ή σουνίτες.

Επομένως, οι Γιαζιντίτες που είναι θρησκευτική μειονότητα, αποτελούμενη από ανθρώπους αραβικής και κουρδικής καταγωγής με ρίζες στην αρχαιότητα και σχετίζεται με την πίστη του Ζοροαστρισμού και τους λαούς της Μεσοποταμίας, αποτελούν τον ιδανικό στόχο τους.


Υπολογίζονται ότι υπάρχουν περίπου 600.000 Γιαζιντίτες σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους 400.000-500.000 να ζουν στο Ιράκ ανάμεσα στην επαρχία Νινεβάχ και εκείνη του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Στην πλειονότητά τους θεωρούν ότι είναι Κούρδοι, αν και οι ιρακινές κυβερνήσεις των περασμένων δεκαετιών έκριναν πως αποτελούν «παρακλάδι» των Αράβων, ώστε να τους διαχωρίσουν από την κουρδική κοινότητα, που αποζητούσε την αυτονομία της.

Μάλιστα, ο στόχος ήταν οι Γιαζιντίτες να πλησιάσουν ολοένα περισσότερο και να γίνουν πιστοί του Αραβικού Ιράκ, με αποτέλεσμα στη δεκαετία του 1970-1980 ο Σαντάμ Χουσείν να εκτοπίσει με τη βία τα μέλη της μειονότητας στα βουνά της περιοχής Σιντζάρ, να τους δώσει αραβικά ονόματα και να τους υποχρεώσει να μιλούν αραβικά και όχι κουρδικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο δίκτυο Vox.

Ωστόσο, το «αγκάθι» για τους εξτρεμιστές δεν είναι τόσο οι καταβολές, όσο η θρησκεία τους και η προέλευσή της, καθώς η δομή της απέχει κατά πολύ από εκείνη των Ιρακινών Κούρδων και των Σουνιτών Μουσουλμάνων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του δικτύου, η θρησκεία τους έχει πολλές επιρροές, αλλά και στοιχεία του Μιθραϊσμού, των προϊσλαμικών θρησκευτικών παραδόσεων της Μεσοποταμίας, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ.

Σύμφωνα με ειδικούς η θρησκεία τους μπορεί να παρερμηνευθεί με σατανισμό, καθώς ο Θεός τους κυβερνά τον κόσμο μέσω επτά αγγέλων, ο επικεφαλής των οποίων είναι ο Μελέκ Ταούς ή ο άγγελος παγώνι. Ο άγγελος αυτός παράκουσε τις εντολές του Θεού και εξορίστηκε. Παρόλα αυτά ο Θεός τον συγχώρησε και τον όρισε επικεφαλής των υπόλοιπων αγγέλων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το ενημερωτικό δίκτυο πολλοί είναι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά από τη θρησκεία των μελών της κοινότητας και τον σατανισμό με αποτέλεσμα να μπουν στο στόχαστρο πολλών ομάδων φανατικών μουσουλμάνων μέχρι σήμερα που διώκονται από τους άνδρες του ΙΚΙΛ.

Τα τραγικά περιστατικά που σημειώνονται αυτές τις ημέρες στα βουνά της πόλης Σιντζάρ, λοιπόν, αποτελούν μία επανάληψη από όσα δραματικά σημειώθηκαν το 2007 όταν μέλη της Αλ Κάιντα κατέσφαξαν τουλάχιστον 500 Γιαζιντίτες, που θεωρείτο έως τότε η πιο αιματηρή επίθεση στο Ιράκ.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης