Ιράκ: Πρόεδρος της Βουλής ο Σουνίτης Σαλίμ αλ Τζαμπούρι

Ιράκ: Πρόεδρος της Βουλής ο Σουνίτης Σαλίμ αλ Τζαμπούρι

Το κοινοβούλιο της χώρας καλείται τώρα να αποφασίσει για τις θέσεις του προέδρου και του πρωθυπουργού

Ιράκ: Πρόεδρος της Βουλής ο Σουνίτης Σαλίμ αλ Τζαμπούρι
Για τις θέσεις του προέδρου και του πρωθυπουργού καλείται τώρα να αποφασίσει το ιρακινό κοινοβούλιο μετά την εκλογή του σουνίτη, Σαλίμ αλ Τζαμπούρι, στην προεδρία του ιρακινού Κοινοβουλίου.

Όπως μεταδίδουν τα ιρακινά ΜΜΕ, η εκλογή του Τζαμπούρι αποτελεί,ναι μεν,ένα πρώτο βήμα για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει ένδειξη για επίτευξη ευρύτερης συμφωνίας προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η επιμονή του σιίτι Νούρι αλ-Μαλίκι να παραμείνει στην πρωθυπουργία τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την προέλαση των τζιχαντιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση του προέδρου του ιρακινού Κοινοβουλίου είναι η πρώτη από τις τρεις σημαντικές θέσεις εξουσίας για τις οποίες επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό οι σιίτες, οι σουνίτες και οι Κούρδοι, τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και το συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Οι άλλες δύο θέσεις είναι αυτές του προέδρου και του πρωθυπουργού. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, με βάση ανεπίσημη συμφωνία μετά την αμερικανική επέμβαση το 2003, σουνίτης αναλαμβάνει την προεδρία της Βουλής, Κούρδος την προεδρία της χώρας και σιίτης το πρωθυπουργικό αξίωμα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης