Πώς πρότεινε ο Κέρι στην ηγεσία του Ιράκ να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές

Πώς πρότεινε ο Κέρι στην ηγεσία του Ιράκ να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές

Τη Βαγδάτη επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών - Ζήτησε να σχηματιστεί μια ενωμένη κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει τους σουνίτες αντάρτες οι οποίοι προελαύνουν στο πεδίο της μάχης και απέχουν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη

Πώς πρότεινε ο Κέρι στην ηγεσία του Ιράκ να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές
 

Την ώρα που οι σκληροπυρηνικοί αντάρτες του Ισλαμικού Στρατού στο Ιράκ και τη Συρία καταλαμβάνουν τη μία πόλη μετά την άλλη οδεύοντας προς τη Βαγδάτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έφτασε στην ιρακινή πρωτεύουσα σε μία προσπάθεια να πείσει τους ηγέτες του ιρακινού κράτους να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να αντιμετωπίσουν με το σχηματισμό μίας ενωμένης κυβέρνησης τους τζιχαντιστές.

Ο υπουργός συνομίλησε με τον πρωθυπουργό, Νούρι αλ - Μαλίκι, τον υπουργό Εξωτερικών, Αμύνης και άλλους αξιωματούχους της ιρακινής κυβέρνησης σε μία συνάντηση που διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα και πραγματοποιήθηκε στο ίδιο σημείο όπου τον Δεκέμβριο του 2008 παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, όταν εκτοξεύθηκε ένα παπούτσι προς το μέρος του.

Κλείσιμο

Αυτή τη φορά, δεν σημειώθηκε ανάλογο περιστατικό και κατά την έξοδό του από τη συνάντηση, ο Κέρι, σύμφωνα με τους New York Times, δήλωσε λακωνικά: «Πήγε καλά».

Στη συνέχεια συνομίλησε με τον σιίτη κληρικό και επικεφαλής του Ανώτατου Σιιτικού Ισλαμικού Ιρακινού Συμβουλίου, Αμάρ αλ - Χακίμ, ο οποίος τον υποδέχθηκε ιδιαίτερα εγκάρδια.

Μία ημέρα νωρίτερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κάιρο, ο Αμερικανός υπουργός είχε δηλώσει πως πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή που όλοι μαζί, «πρέπει να πιέσουμε τους Ιρακινούς ηγέτες να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να σχηματίσουν μία κυβέρνηση που ενωμένη και αποφασισμένη θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και θα απαντήσει στις απαιτήσεις του λαού».

Παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του είχε επισημάνει πως η Αμερική δεν πρόκειται να επιλέξει τους επικεφαλής της χώρας, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο να σχηματιστεί σύντομα μία νέα κυβέρνηση που θα παρουσιαστεί ενωμένη απέναντι στους Σουνίτες μαχητές του ΙΚΙΛ.

Επιπλέον, ο Ομπάμα διευκρίνισε πως δε θα πραγματοποιηθεί αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εμπλακούν στην εσωτερική πολιτική της χώρας.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνουν οι New York Times, δεν είναι λίγοι όσοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους απέναντι στον αλ-Μαλίκι, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ικανός να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση.

Ανάλογη πεποίθηση εξέφρασε δημοσίως και ο Κέρι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, όταν δήλωσε ότι ο ιρακινός λαός πρέπει να επιλέξει τους μελλοντικούς ηγέτες του.

Στο μεταξύ, οι μαχητές του ΙΚΙΛ συνεχίζουν την αιματηρή πορεία τους προς την Βαγδάτη, έχοντας πλέον υπό την κατοχή τους σχεδόν το 70% της επαρχίας Ανμπάρ, 113 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ήδη κατέλαβαν την στρατιωτική βάση και ολόκληρη την πόλη Ταλ Αφάρ στο βόρειο Ιράκ.

Αυτή η πόλη όπου ζουν κυρίως σιίτες, είναι η σημαντικότερη της επαρχίας Νινευή που δεν είχε πέσει πλήρως στα χέρια των ανταρτών, των οποίων ηγούνται οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης