Ιράκ: Στα χέρια των τζιχαντιστών παλιό εργοστάσιο χημικών όπλων

Ιράκ: Στα χέρια των τζιχαντιστών παλιό εργοστάσιο χημικών όπλων

Σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρινίζει ωστόσο πως δεν πιστεύει ότι οι εξεγερμένοι ισλαμιστές είναι σε θέση να παράγουν λειτουργικά χημικά όπλα, επειδή τα προϊόντα που μπορεί να βρίσκονται ακόμη εκεί είναι πολύ παλιά

Ιράκ: Στα χέρια των τζιχαντιστών παλιό εργοστάσιο χημικών όπλων
Ένα πεπαλαιωμένο εργοστάσιο παραγωγής χημικών όπλων του Σαντάμ Χουσείν κατέλαβαν οι σουνίτες τζιχαντιστές, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΗΠΑ, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στέλνει 300 "στρατιωτικούς συμβούλους", όπως τους βάπτισε η Ουάσινγκτον για να δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές στις ιρακινές δυνάμεις προκειμένου να ανακόψουν την προέλαση μελών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) προς τη Βαγδάτη. H κυβέρνηση Ομπάμα δηλώνει έτοιμη για «στοχευμένη» στρατιωτική δράση αλλά χωρίς ακόμη να ανακοινώνει αεροπορικές επιδρομές.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ,Τζεν Ψάκι δήλωσε πριν από λίγο ότι οι σουνίτες τζιχαντιστές κατέλαβαν το παλιό χημικό εργοστάσιο στο συγκρότημα "Αλ Μουθάνα". Η Ουάσινγκτον δεν πιστεύει πως οι εξεγερμένοι ισλαμιστές είναι σε θέση να παράγουν λειτουργικά χημικά όπλα, επειδή τα προϊόντα που μπορεί να βρίσκονται ακόμη εκεί από πολύ παλιά.

Το συγκρότημα Αλ Μουθάνα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Είχε ξεκινήσει την παραγωγή αερίου μουστάρδας και άλλα χημικών αερίων, μεταξύ των οποίων σαρίν, στις αρχές της δεκαετίας του 1980,λίγους μήνες μετά την άνοδο του Σαντάμ Χουσέιν στην εξουσία, σύμφωνα με  έγγραφο της CIA.Το πρόγραμμα χημικών όπλων είχε κορυφωθεί στη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ στα τέλη της δεκαετίας του 1980, καθώς περίπου 209 τόνοι αερίου σαρίν παρήχθησαν το 1987 και 394 τόνοι το 1988.Από την πλευρά της,η CIA υποστηρίζει πως το συγκρότημα αυτό είχε βάλει "λουκέτο"μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου,όταν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν απαγορεύει στην Βαγδάτη  οποιαδήποτε παραγωγή χημικών όπλων.

Μπορεί το χημικό εργοστάσιο να είναι παλιό,όμως οι ΗΠΑ εξακολουθούν «να ανησυχούν για την κατάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής εγκατάστασης από τους σουνίτες τζιχαντιστές", επεσήμανε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.«Δεν πιστεύουμε πως το συγκρότημα περιέχει υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στρατιωτικά, ανέφερε.

Από την πλευρά της, η σουνιτική Σουαδική Αραβία- ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως σουνίτες-  κάλεσε τη Βρετανία και τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν στην ιρακινή κρίση.
Κλείσιμο

Μέχρι τώρα, τις ανησυχητικές εξελιξεις στοι Ιράκ χρεώνεται ο σιίτης πρωθυπουργός της χώρας, Νούρι αλ Μαλίκι, τον οποίο κατηγορούν ο πολιτικός κόσμος στο Ιράκ αλλά και η διεθνής κοινότητα ότι δεν κατάφερε να λειτουργήσει συμφιλιωτικά κατευνάζοντας τα πνεύματα μεταξύ σουνιτών και σιιτών.Στις ΗΠΑ,πολλές "φωνές"  ασκούν έντονες πιέσεις στον Μπαράκ Ομπάμα να "ξηλώσει" τον Μαλίκι - οποίος έχει στυλώσει τα πόδια, την ώρα που στην πατρίδα του οι ηγέτες των κομμάτων έχουν αρχίσει την αναζήτηση του διαδόχου του, ενός πολιτικού ευρείας αποδοχής τόσο από τους σουνίτες όσο και από τους σιίτες. Για το θέμα των πιέσεων που δέχεται από αμερικανούς γερουσιαστές να εξωθήσει σε παραίτηση τον ιρακινό πρωθυπουργό, ο Ομπάμα δήλωσε: «Δεν είναι δουλειά μας να επιλέγουμε τους ηγέτες του Ιράκ». Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση του Ιράκ απέτυχε να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στους σιίτες, τους σουνίτες και τους Κούρδους

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι πέραν των 300 στρατιωτικών συμβούλων που θα μεταβούν στη Βαγδάτη, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για «στοχευμένη» στρατιωτική δράση, χωρίς, όμως, να δίνει άμεση εντολή για αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών της ISIS.

Αναφερόμενος στους 300 στρατιωτικούς συμβούλους, ο ένοικος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι θα αναλάβουν «να εκπαιδεύσουν, να βοηθήσουν και να στηρίξουν» τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μάχες.

Ο Ομπάμα επέμεινε, πάντως, ότι «η Ουάσινγκτον δεν θα επιστρέψει για να πολεμήσει στο Ιράκ».

Από την πλευρά του, το Ιράκ είχε ζητήσει επισήμως από τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης