Ουκρανία: «Ευνουχίζουν» πολιτικά τον Γιανουκόβιτς - Τι προβλέπει η συμφωνία έξι σημείων

Ουκρανία: «Ευνουχίζουν» πολιτικά τον Γιανουκόβιτς - Τι προβλέπει η συμφωνία έξι σημείων

- Επαναφορά του Συντάγματος του 2004
- Προεδρικές εκλογές μέχρι το τέλος του έτους
- Συνταγματική αναθεώρηση μέχρι το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους
- Κοινή έρευνα για τον εντοπισμό των ενόχων για τις πολύνεκρες συγκρούσεις
- Κοινή αποκήρυξη της βίας από κυβέρνηση και αντιπολίτευση
- Αποχώρηση των διαδηλωτών από κατειλημμένα κυβερνητικά κτίρια

Ουκρανία: «Ευνουχίζουν» πολιτικά τον Γιανουκόβιτς - Τι προβλέπει η συμφωνία έξι σημείων
Την επαναφορά του Συντάγματος του 2004 στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες 48 ώρες, καθώς και τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών μέχρι το τέλος του 2014 προβλέπει, μεταξύ άλλων, η συμφωνία που υπέγραψαν ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και η αντιπολίτευση της Ουκρανίας, με στόχο τον τερματισμό της αιματηρής κρίσης.

Τη συμφωνία υπέγραψαν, επίσης, εκπροσώπωντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υπουργοί Εξωτερικών της Πολωνίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίοι, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, συνέβαλαν καθοριστικά στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.



Στη συμφωνία έξι σημείων, που υπεγράφη ήδη από τον Ουκρανό πρόεδρο και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, προβλεπεται επίσης δεκαήμερη προθεσμία, προκειμένου τα συμβαλλόμενα μέρη να διεξάγουν διαπραγματεύσεις, που θα οδηγήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Κλείσιμο

Ακόμη, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν σε συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα διανέμει ισομερώς τις εξουσίες ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας, την κυβέρνηση και τη Βουλή.. Οι εν λόγω διεργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014.

Ταυτόχρονα, στη συμφωνία προβλέπεται η διεξαγωγή κοινής έρευνας από τις Αρχές, την αντιπολίτευση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να βρεθούν οι υπαίτιοι των πολύνεκρων επεισοδίων, στα οποία 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την περασμένη Τρίτη.

Η χώρα δεν θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα αποκηρύξουν από κοινού τη χρήση της βίας.



Επίσης, οι δύο πλευρές θα εργαστούν από κοινού, για να επανέλθει η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς, αποκαθιστώντας τα προβλήματα σε όσες πόλεις σημειώθηκαν επεισόδια και καταστράφηκαν κυβερνητικά κτίρια.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και ο ειδικός απεσταλμένος της ρωσικής κυβέρνησης καλούν σε άμεσο τερματισμό της βίας και των συγκρούσεων σε όλη τη χώρα.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης