Σε Γερμανία και Σουηδία θέλουν να καταφύγουν οι Σύροι πρόσφυγες

Σε Γερμανία και Σουηδία θέλουν να καταφύγουν οι Σύροι πρόσφυγες

Σουηδία, Νορβηγία και Γερμανία χώρες πρώτες σε προτίμηση για μετανάστες Σύρους  - Οι χειρότερες συνθήκες επικρατούν στη Βουλγαρία

Σε Γερμανία και Σουηδία θέλουν να καταφύγουν οι Σύροι πρόσφυγες
Χιλιάδες μεσοαστοί Σύροι απευθύνονται σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης για να εξασφαλίσουν άσυλο.




Ο Mohamad Simo χρειάστηκε να προσπαθήσει για οκτώ συναπτούς μήνες, να ξοδέψει 15.000 δολάρια και να φτιάξει πέντε πλαστά διαβατήρια για να φύγει μακριά από τον πόλεμο στο Χαλέπι της Συρίας και να φτάσει στην ήσυχη πόλη Βετλάντα, στην ύπαιθρο της Σουηδίας.

Κλείσιμο


Πλέον, ο ίδιος, μηχανικός λογισμικού Η/Υ στο επάγγελμα, διαμένει εκεί νόμιμα, με το καθεστώς που καλύπτει πλήρως τους πρόσφυγες, ενώ έχει πρόσβαση σε ένα από τα πιο γενναιόδωρα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας της Ευρώπης. Ζει σε ένα άνετο σπίτι, ενώ μελετά τη σουηδική γλώσσα -στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος- και όνειρά του χαρακτηρίζονται από το άνοιγμα μιας αλυσίδας καταστημάτων καφέ.



Χίλια μίλια νότια, ο Fares Ayyub, πολιτικός μηχανικός, περνά τις νύχτες του με τους άλλους πρόσφυγες σε ένα σταθμό λεωφορείων στη Σόφια της Βουλγαρίας. Και εκείνος προσπαθεί να φτάσει στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά ισχυρίζεται πως στο παρελθόν είχε εξαπατηθεί από λαθρεμπόρους στην Τουρκία και στη συνέχεια συνελήφθη από την αστυνομία της Βουλγαρίας, ενώ έπειτα χρειάστηκε να περάσει αρκετούς μήνες σε κέντρο κράτησης στα σύνορα. Σε αυτή τη φάση, έχει βρεθεί στη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήμπορος να εργαστεί νόμιμα.



Η Wall Street Journal ακολούθησε τις ζωές των δύο προσφύγων που εγκατέλειψαν τη Συρία με την ελπίδα να εγκατασταθούν στη Βόρεια Ευρώπη. Ο πρώτος το πέτυχε, ο δεύτερος όχι. Ο Fares Ayyub ζει μέσα στην απογοήτευση. "Η Ευρώπη ήταν ένα όνειρο για μένα, αλλά και ένα τυχερό παιχνίδι", είπε. "Αν κερδίσεις,  η ζωή στο βορρά είναι καλή. Αν χάσεις, θα καταλήξετε εδώ (στη Βουλγαρία) και αυτό είναι ένα άλλο είδος της κόλασης".



Η λαθρομετανάστευση

Δεδομένου ότι ο αριθμός των προσφύγων που διαφεύγουν τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας αγγίζει τα δύο εκατομμύρια, η ανθρωπιστική κρίση έχει γίνει πραγματικότητα και στην Ευρώπη. Δεκάδες χιλιάδες μεσαίας τάξης Σύροι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αρκετά χρήματα για τη μεταφορά τους στη Βόρεια Ευρώπη και δεν είναι λίγοι οι λαθρέμποροι που προσπαθούν να τους εξαπατήσουν, δελεάζοντάς τους με την επιεική πολιτική που εφαρμόζεται στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης για τους πρόσφυγες, αλλά και την προοπτική των ευνοϊκών συνθηκών διαβίωσης.



Η διαδρομή των προσφύγων είναι γεμάτη με κινδύνους, ενώ πολλοί Σύροι έχουν πεθάνει, προσπαθώντας να διέλθουν παράνομα από τις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου. Τον περασμένο μήνα περισσότεροι από 30 Σύροι πνίγηκαν στα νερά μεταξύ της Ιταλίας και της Μάλτας, καθώς και δεκάδες έχασαν τη ζωή τους το περασμένο καλοκαίρι στο Αιγαίο Πέλαγος. Χιλιάδες έχουν ταξιδέψει προς τη Λιβύη ενώ η διέλευσή τους από το μικρό ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα στοίχισε τη ζωή σε 369 Αφρικανούς μετανάστες τον περασμένο Οκτώβριο.

"Μερικές φορές, ξυπνάω και δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαι εδώ," επισημαίνει ο Mohamad Simo και πρόσθεσε: "Για μένα, η Σουηδία είναι παράδεισος."

Ολοένα και περισσότεροι Σύριοι αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Φτάνουν στη Νότια Ευρώπη, αλλά οι περισσότεροι προσπαθούν να ζητήσουν άσυλο σε βόρειες και πλουσιότερες χώρες.

Οι επιλογές ενός πρόσφυγα

Υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για τους Σύρους που θέλουν να προσπαθήσουν να καταλήξουν στη Βόρεια Ευρώπη. Η Σουηδία χορηγεί άμεσα άσυλο και άδεια παραμονής σε όλους τους Σύρους που φθάνουν στα σύνορά της. Η Νορβηγία έχει δεσμευθεί να λάβει 1.000 πρόσφυγες, παρέχοντας άσυλο για κάθε περίπτωση χωριστά. Η Γερμανία έχει υποσχεθεί να εκδώσει 5.000 προσωρινής άδειας παραμονής.



Ο αριθμός των Σύρων που ζήτησαν άσυλο σε χώρες της ΕΕ διπλασιάστηκε και ανέρχεται σε περίπου 36.000 άτομα, από την αρχή του έτους μέχρι τον Οκτώβριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτός ο αριθμός επισκιάζεται από τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που ζουν αυτό το διάστημα σε τεράστιους καταυλισμούς προσφύγων σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία.

Εξάλλου, ο λόγος που οι Σύροι προσπαθούν να φθάσουν στη Βόρεια Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παιδεία του έθνους.

Παρόλο που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δείχνουν δημόσια συμπάθεια για τα δεινά των Σύρων, ωστόσο, είναι φανερά απασχολημένες με την ύφεση που πλήττει τις χώρες τους, αλλά και από τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει απολέσει περίπου το 1/4 της οικονομικής της παραγωγής από το 2008. Η Γερμανία, ωστόσο, δέχεται το 95% του συνόλου των αιτήσεων ασύλου από Σύρους, τη στιγμή που η Ελλάδα καλύπτει μόνο το 1% αυτών, επικαλούμενη έλλειψη χρηματοδότησης.
Η Σουηδία ζητεί από κράτη-μέλη της ΕΕ να αναλάβουν περισσότερους πρόσφυγες μέσω προγράμματος επανεγκατάστασης του ΟΗΕ. Πολλές χώρες δηλώνουν απροθυμία ενώ η ΕΕ έχει δημιουργήσει ομάδα εργασίας για να μελετήσει το πώς να αντιμετωπίσει τους θανάτους προσφύγων στη Μεσόγειο.

Σχεδόν 10.000 μετανάστες, σχεδόν όλοι τους Σύροι, έχουν φτάσει φέτος στη Βουλγαρία, τη χώρα με το χαμηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα της ΕΕ. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ζήτησε από την ΕΕ οικονομική βοήθεια. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ανοίξει περισσότερα κέντρα προσφύγων αλλά και θα εντείνει τις προσπάθειες για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, ενώ ταυτόχρονα θα επιταχύνει τις απελάσεις των προσφύγων που στερούνται εγγράφων.

Πηγή: WSJ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης