ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία η Γερουσία για την άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία η Γερουσία για την άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου

Ο Ομπάμα, ανέβαλε την προγραμματισμένη συνάντησή του με ηγέτες του Κογκρέσου καθώς ήθελε πρώτα να αποσπάσει τη συναίνεση των μελών της Γερουσίας για αύξηση του ορίου δανεισμού στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία η Γερουσία για την άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου
Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η Γερουσία για την άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου, μόλις δύο 24ωρα προτού οι ΗΠΑ υπερβούν το όριο δανεισμού τους.

Σε δηλώσεις τους, μέλη της Γερουσίας εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνία που θα θέσει σε επαναλειτουργία το ομοσπονδιακό κράτος. Ο Αμερικανός πρόεδρος,  Μπαράκ Ομπάμα, ανέβαλε την προγραμματισμένη συνάντησή του με ηγέτες του Κογκρέσου καθώς ήθελε πρώτα να αποσπάσει τη συναίνεση των μελών της Γερουσίας για αύξηση του ορίου δανεισμού στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την "Wall Street Journal", ο Τζον Μπένερ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δέχεται εντονότατες πιέσεις από στελέχη του κόμματός του αλλά και το κόμμα του Τσαγιού οι οποίοι του ζητούν να μην υποκύψει σε οποιαδήποτε συμφωνία λάβει το πράσινο φως από την Γερουσία και να ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο γερά ανταλλάγματα.

Σύμφωνα με το Reuters, τον "τόνο" στην εξεύρεση άμεσης λύσης που θα βάλει τέλος στο οικονομικό blackout που έχει παραλύσει το αμερικανικό δημόσιο προκαλώντας βαθύτατη ανησυχία στις διεθνείς χρηματαγορές, θα δώσει  η Γερουσία.

Το Κογκρέσο, όπως μεταδίδει ο αμερικανικός Τύπος, κινείται προς μία ενδιάμεση συμφωνία, μία "ανάσα" πριν οι ΗΠΑ υπερβούν το όριο δανεισμού τους.
Κλείσιμο

Πρόκειται για μία προσωρινή συμφωνία που δίνει το "φιλί της ζωής" στην αμερικανική οικονομία για μερικούς μήνες ώστε να υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις για συνολικότερη λύση. Όπως διαφαίνεται από τις συζητήσεις των δύο πλευρών, οι Ρεπουμπλικάνοι θα στηρίξουν την συμφωνία αυτή, άγνωστο όμως παραμένει αν η Βουλή των Αντιπροσώπων θα της δώσει το "πράσινο φως".

Η πρόταση προβλέπει παράταση μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου για το όριο δανεισμού και άνοιγμα των ομοσπονδιακών δημόσιων υπηρεσιών μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Ουσιαστικά, στόχος της προσωρινής συμφωνίας είναι να δοθεί περιθώριο στο Καπιτώλιο για ενδιάμεσες διαβουλεύσεις προς συνολικότερη λύση που θα αφορά τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει η "Washington Post", η εν λόγω συμφωνία προϋποθέτει μόνο αλλαγές στις προβλέψεις της χρηματοδότησης του "Obamacare", του φιλόδοξου προγράμματος για την υγεία και "σημαία" του Μπαράκ Ομπάμα. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν βρει ακόμη τη "χρυσή τομή" για το περιθώριο ευελιξίας που θα έχει το υπουργείο Οικονομικών μετά τις 7 Φεβρουαρίου για το δημόσιο χρέος αλλά και ρυθμίσεις για χρηματοδότηση του Obamacare.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης