Πολεμική σύναξη για τη Συρία στη Σύνοδο της G20

Πολεμική σύναξη για τη Συρία στη Σύνοδο της G20

- Ο Πούτιν πρότεινε να συζητήσουν για τη συριακή κρίση στη διάρκεια του δείπνου
-«Οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία χρειάζονται "επαναδιατύπωση"», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν
και πρόσθεσε ότι είναι αδύνατο να πει κανείς ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών
- Κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία δηλώνουν Ρομπάι-Μπαρόζο

Πολεμική σύναξη για τη Συρία στη Σύνοδο της G20
Πολεμική σύναξη για τη Συρία στη Σύνοδο της G20
Η παγκόσμια οικονομία, αλλά κυρίως η κρίση στη Συρία αναμένεται να κυριαρχήσουν στις εργασίες της Συνόδου της ομάδας των G20, που ξεκίνησε σήμερα στο παλάτι του Κωνσταντίνου στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Αν και Ομπάμα και Πούτιν αντάλλαξαν μια χειραψία κατά την υποδοχή των ξένων ηγετών, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να βρίσκεται «όσο πιο μακριά γίνεται» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο τραπέζι των συζητήσεων.

Οι σχέσεις των δύο ισχυρών ανδρών διαταράχθηκαν μετά τη χορήγηση ασύλου από τη Μόσχα στον πρώην σύμβουλο της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, που οδήγησε το Μπαράκ Ομπάμα να ακυρώσει την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου.

«Οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ- Ρωσία χρειάζονται "επαναδιατύπωση"»
Κατά την εισαγωγική ομιλία του ο Πούτιν πρότεινε πάντως να συζητηθεί το κρίσιμο θέμα της Συρίας κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ώρες.
Κλείσιμο

Για την ώρα, ο Πούτιν κάλεσε τους συμμετέχοντες να επικεντρώσουν τη συζήτησή τους σε οικονομικά ζητήματα, όπως αυτό της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ότι οι απώλειες χρημάτων δε μπορούν να συνεχιστούν για πάντα.

«Δε μπορούμε να καθόμαστε χαλαρά. Πρέπει να αποκατασταθεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και δεν πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι στην φοροδιαφυγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοβ, δήλωσε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ χρειάζονται «επαναδιατύπωση»

«Θέλουμε στοιχεία και θέλουμε να διατηρήσουμε καλή επαφή με τις ΗΠΑ. Oι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ χρειάζονται "επαναδιατύπωση". Σε αυτό που δε συμφωνούμε είναι ότι ο καθένας στον κόσμο μπορεί να επιβάλει τη θέση του σε κάποια άλλη χώρα», είπε ο Πέσκοβ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι αδύνατο να πει κανείς ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών.

«Αμφιβάλλω αν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι η πλειονότητα του λαού δεν υποστηρίζει τον Ασαντ. Δεν έχουμε στοιχεία σχετικά. Είναι αδύνατο να πούμε ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική) εξέφρασαν ανησυχία ότι μία στρατιωτική επέμβαση μπορεί να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Τέλος, ο κ. Πέσκοβ ανέφερε ότι η αλλαγή καθεστώτος είναι παράνομη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει τον Σύρο ομόλογό του στη Μόσχα, την ερχόμενη Δευτέρα.



Οι θέσεις Ομπάμα - Πούτιν
Ο Ομπάμα, το Air Force One στο οποίο επέβαινε, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης στις 13:05 ώρα Ελλάδας, θα ζητήσει την υποστήριξη των ξένων ηγετών στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, παρά την άκαμπτη θέση που τηρεί ο Πούτιν.

Όπως δήλωσε χθες από τη Σουηδία, η δυναμική απάντηση στη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς είναι ζήτημα αξιοπιστίας της διεθνούς κοινότητας, και τόνισε πως είναι πεπεισμένο ότι με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουν τεθεί υπ' όψιν του, ότι στη Συρία έγινε χρήση χημικών όπλων.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις από τους ηγέτες για να συναινέσει σε μία στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού αν και ο ίδιος τα τελευταία 24ωρα έχει μαλακώσει τη στάση του δηλώνοντας πως, άπαξ και υπάρξει απόφαση του Σ.Α του ΟΗΕ για στρατιωτική επέμβαση και αποδειχθεί η χρήση χημικών από το καθεστώς Ασαντ, η Μόσχα θα μπορούσε να επιτρέψει μία στρατιωτική δράση κατά του συριακού καθεστώτος.

Από την πλευρά της, πάντως, η Δαμασκός έσπευσε να υποβαθμίσει τις δηλώσεις Πούτιν επισημαίνοντας πως η Μόσχα δεν έχει αλλάξει στάση στο συριακό. 



Κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία η Ε.Ε.
Πάντως, κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία τάχθηκαν σήμερα o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Αν και σεβόμαστε τις πρόσφατες εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης στη Συρία, πρέπει να προχωρήσουμε με τη διαδικασία του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ρομπάι μιλώντας στους δημοσιογράφους στην έναρξη της συνόδου της Ομάδας των 20 στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Μπαρόζο βρισκόταν στο πλευρό του Ρομπάι όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει άπραγη μετά τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, ώστε να αποφευχθεί να υπάρξει ένα «φοβερό προηγούμενο».

Μάλιστα, ο Ρομπάι ζήτησε από τον ΟΗΕ να δώσει το συντομότερο δυνατό στη δημοσιότητα την προκαταρκτική έκθεση των επιθεωρητών του που συνέλεξαν στοιχεία από τον τόπο της επίθεσης, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια σειρά στοιχείων» που δείχνουν ότι την ευθύνη για την επίθεση έχει η συριακή κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται μια κοινή απάντηση, η οποία θα είναι «στο πλαίσιο των όσων είπα», κατέληξε.



Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Αν και διαδηλώσεις κατά διεθνών συνόδων που συχνά φιλοξενεί η Ρωσία είναι πολύ λιγότερες στη χώρα αυτή, από ότι στα δυτικά κράτη, εν τούτοις το Κρεμλίνο έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την συνάντηση.

Μεταξύ αυτών είναι και η σχεδόν πλήρης απενεργοποίηση του αεροδρομίου Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αεροπορικός κόμβος στη Ρωσία.

















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης