Αποφάσεις και συμπεράσματα από τη G-20

Αποφάσεις και συμπεράσματα από τη G-20

Οι ηγέτες των χωρών με τις μεγαλύτερες αλλά και τις αναδυόμενες οικονομίες  που παραυρέθηκαν στη Σύνοδο της G-20 στο Λονδίνο συμφώνησαν σ’ ένα πρόγραμμα 1,1 τρις δολαρίων (μέσω του ΔΝΤ), για την αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και για την ανοικοδόμηση του οικονομικού συστήματος που δοκιμάζεται από την κρίση.

Ο Πρόεδρος ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι βρισκόμαστε σ’ ένα «σημείο καμπής» γι

Αποφάσεις και συμπεράσματα από τη G-20

Οι ηγέτες των χωρών με τις μεγαλύτερες αλλά και τις αναδυόμενες οικονομίες  που παραυρέθηκαν στη Σύνοδο της G-20 στο Λονδίνο συμφώνησαν σ’ ένα πρόγραμμα 1,1 τρις δολαρίων (μέσω του ΔΝΤ), για την αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και για την ανοικοδόμηση του οικονομικού συστήματος που δοκιμάζεται από την κρίση.

Ο Πρόεδρος ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι βρισκόμαστε σ’ ένα «σημείο καμπής» για την παγκόσμια οικονομία, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει υποσχέσεις για κρατικές δαπάνες που θα καταπολεμήσουν την ύφεση.

Κλείσιμο

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε τη μείωση που υπέστη το αγγλοσαξονικό μοντέλο του καπιταλισμού, που ήταν οργανωμένο επιπόλαια και ευθύνεται για τις υπερβάσεις που προκάλεσαν την κρίση.

Στο Λονδίνο αποφασίστηκε μια τολμηρή διάθεση αποθεμάτων για να βοηθηθούν οι αναδυόμενες αγορές, όμως οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να είναι  επιφυλακτικοί και δεν εκφράζουν ευφορία.

«Συμφωνήσαμε σε σειρά από πρωτοφανή μέτρα που θα αποκαταστήσουν την ανάπτυξη και θα προλάβουν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον, ενώ απορρίψαμε τον προστατευτισμό που θα μπορούσε να βαθύνει την κρίση» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι ηγέτες της G-20 ανέλαβαν συντονισμένη δράση σε αρκετά ευαίσθητα θέματα, όπως νέους κανόνες για τα μπόνους, δημοσιοποίηση μαύρης λίστας των φορολογικών παραδείσων με απειλούμενες κυρώσεις, επιβολή εποπτείας στα μεγάλα αμοιβαία κεφάλαια υψηλού ρίσκου και την πιστοληπτική ικανότητα των οργανισμών (η αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων ικανοποίησε τη Γαλλία και τη Γερμανία).

Τα μέτρα χαιρέτισε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ρουντ λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα να πατάξουμε του καουμπόϊδες στις χρηματοπιστωτικές αγορές που δημιούργησαν την κρίση στην παγκόσμια οικονομία».

Ο οικοδεσπότης της G-20 Γκόρντον Μπράουν είπε ότι οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν παροχές βοήθειας ύψους 5 τρις από το τέλος της επόμενης χρονιάς, πέραν των υποχρεώσεων που ανέλαβαν στο Λονδίνο (παραδόξως είχε αναφερθεί μια μέρα πριν στο μισό ποσόν και άλλωστε ο Ομπάμα μίλησε για 2 τρις αντί για 5).

Στο Λονδίνο δεν συμφωνήθηκε τίποτε για τους δημοσιονομικούς κανόνες ούτε για τους τρόπους με τους οποίους οι τράπεζες θα ξεφορτωθούν τα τοξικά στοιχεία και τα κίνητρα που θα ισχύσουν, όμως με το τέλος της ημέρας ο δείκτης των κυριώτερων ευρωπαϊκών μετοχών ήταν επάνω 4,9% και στη Wall Street ο δείκτης Standard and Poor’s ήταν επάνω 3,73%.

Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια που θα διατεθούν μέσω του ΔΝΤ καλύπτουν στην πραγματικότητα την έλλειψη συμφωνίας για παροχές βοήθειας σε εθνικό επίπεδο, κάτι που επιθυμούσαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιαπωνία αλλά απέρριπταν σθεναρά η Γαλλία και η Γερμανία.

Ο Μπράουν παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξαν «άμεσες λύσεις» αλλά σημείωσε πως οι αποφάσεις θα συντομεύσουν την περίοδο ύφεσης και θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Στο τελικό ανακοινωθέν της G-20 αναφέρεται ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν θα αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή κατά 4% ως το τέλος του επόμενου χρόνου και χαρακτηριστικά ο Ομπάμα είπε: «πιστεύω ότι τα βήματα που κάναμε ήταν αναγκαία και θα περιμένουμε να δούμε αν επαρκούν».

Ο Σαρκοζί που είχε απειλήσει με αποχώρηση δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου ήταν πέραν των όσων θα μπορούσε να φανταστεί και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας χαιρέτισε το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση για τις χώρες  να υιοθετήσουν περισσότερα πακέτα κινήτρων.

Γαλλία και Γερμανία απαίτησαν μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων και ο Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει τέλος με τις χώρες αυτές αν αρνηθούν να δώσουν πληροφορίες μετά από αίτημα και επομένως το τραπεζικό απόρρητο του παρελθόντος θα σταματήσει.

Στη μαύρη λίστα των των μη συνεργάσιμων φορολογικών παραδείσων προστέθηκαν οι χώρες Κόστα Ρίκα, Μαλαισία, Φιλιππίνες και Ουρουγουάη.

«Γυρίσαμε  σελίδα στο αγγλοσαξονικό οικονομικό μοντέλο που ίσχυε από το Bretton Woods παρά τα όποια πλεονεκτήματα είχε», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί αναφερόμενος στη συμφωνία του Ιουλίου 1944 που δημιούργησε την μεταπολεμική οικονομική τάξη.

Στη Σύνοδο της G-20 του Λονδίνου συμμετείχαν οι χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Βρετανία, Καναδάς, Κίνα, Ε.Ε., Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδ. Αραβία, Ν. Αφρική, Ν. Κορέα, Τουρκία και ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης