Δολοφονία Τσετσένου στο Ντουμπάϊ

Δολοφονία Τσετσένου στο Ντουμπάϊ

Οι «εκκαθαρίσεις» που γίνονται εδώ και χρόνια ανάμεσα σε Τσετσένους συνεχίστηκαν με τη δολοφονία του Σαλίμ Γιανταμάγεβ στο Ντουμπάϊ.

Ο 36χρονος Τσετσένος βρισκόταν ψηλά στη λίστα προγραφών των δολοφονικών κύκλων και αμέσως μετά τη δολοφονία του αδελφού του Ρουσλάν Γιαμαντάγεβ που έγινε τον Σεπτέμβριο στο κέντρο της Μόσχας ζούσε στο Ντουμπάϊ.

Η οικογένεια Γιανταμάγεβ ήλεγχε την πόλη και την περιοχή Γκουντερμές ως παρασ

Δολοφονία Τσετσένου στο Ντουμπάϊ

Οι «εκκαθαρίσεις» που γίνονται εδώ και χρόνια ανάμεσα σε Τσετσένους συνεχίστηκαν με τη δολοφονία του Σαλίμ Γιανταμάγεβ στο Ντουμπάϊ.

Ο 36χρονος Τσετσένος βρισκόταν ψηλά στη λίστα προγραφών των δολοφονικών κύκλων και αμέσως μετά τη δολοφονία του αδελφού του Ρουσλάν Γιαμαντάγεβ που έγινε τον Σεπτέμβριο στο κέντρο της Μόσχας ζούσε στο Ντουμπάϊ.

Η οικογένεια Γιανταμάγεβ ήλεγχε την πόλη και την περιοχή Γκουντερμές ως παραστρατιωτική μονάδα των αυτονομιστών της Ισκερίας υπό τον Ασλάν Μασχάντοβ στον πρώτο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον των Τσετσένων.

Αργότερα άλλαξαν στρατόπεδο και από κοινού με τον Αχμάντ Καντίροβ παρέδωσαν την περιοχή στο ρωσικό στρατό, ενώ ο Σαλίμ υπήρξε διοικητής της ειδικής μονάδας Vostok (Ανατολή) που υπαγόταν στη διεύθυνση αντικατασκοπίας του στρατού (GRU).

Κλείσιμο

Στη διοίκηση μονάδας Vostok ο Σαλίμ διαδέχθηκε τον αδελφό του Τζαμπραίλ Γιαμαντάγεβ που σκοτώθηκε από βόμβα το 2003 και για τη δράση του τιμήθηκε με το παράσημο του «Ήρωα της Ρωσίας».

Μετά τους πολέμους η μονάδα Vostok έγινε βαθμιαία μηχανισμός εξουσίας της οικογένειας  Γιανταμάγεβ και οι άνδρες του Σαλίμ που ήταν γνωστοί ως «Γιαμανταγέβτσκι» επιδόθηκαν σε δραστηριότητες συμμορίας.

Κύριος αντίπαλος του Σαλίμ και των αδελφών του (εκτός των ήδη νεκρών Ρουσλάν και Τζαμπραίλ υπάρχουν οι Μπαντρουντίν και Ίσα) για τον έλεγχο της τσετσενικής μαφίας που δρα σε ολόκληρη τη Ρωσία, είναι ο γιος του Αχμάντ Καρίμοβ και σημερινός πρόεδρος της Τσετσενίας με την υποστήριξη του Κρεμλίνου, Ραμζάν Καντίροβ.

Οι άνδρες των Γιανταμάγεβ συγκρούστηκαν με μονάδες του Καντίροβ πριν ένα χρόνο στην περιοχή Γκουντερμές με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άνθρωποι ενώ ακολούθησαν και άλλες μάχες.

Ο Μπαντρουντίν ήταν από τις αρχές 2008 σε λίστα καταζητούμενων από τις ρωσικές αρχές και ο «Ήρωας της Ρωσίας» Σαλίμ τοποθετήθηκε στην ίδια λίστα από τις 6 Αυγούστου 2008.

Παρά τη «φυγοδικία» ο Σαλίμ εμφανίστηκε λίγες μέρες μετά ως επικεφαλής τμήματος της παλιάς μονάδας Vostok στα περίχωρα του Τσκινβάλι και πήρε μέρος σε επιχειρήσεις των Ρώσων κατά του στρατού της Γεωργίας για τον έλεγχο της Ν. Οσετίας.

Στις  22 Αυγούστου 2008 υπεγράφη διάταγμα «αποστρατείας» του Σαλίμ από τη μονάδα Vostok και περιέργως έπαυσε και η «αναζήτησή» του από τις αρχές που γνώριζαν τη διεύθυνσή του στη Μόσχα.

Ακολούθησε στις 24 Σεπτεμβρίου η δολοφονία του Ρουσλάν που ήταν βουλευτής στη Ντούμα και ο τραυματισμός του προστάτη της οικογένειας Γιανταμάγεβ στρατηγού Σεργκέϊ Κίζιουν ο οποίος επέβαινε στο ίδιο αυτοκίνητο.

Ο Σαλίμ Γιανταμάγεβ αποφάσισε να καταφύγει στο Ντουμπάϊ για να γλυτώσει από τις πολλές απόπειρες εναντίον της ζωής του, όμως αποδείχθηκε ότι το μόνο που κατάφερε ήταν να εξασφαλίσει μια μικρή παράταση ζωής.

Οι άπειροι εχθροί και τα κυκλώματα της μαφίας έχουν αποφασίσει την εξόντωση της οικογένειας Γιανταμάγεβ και των κορυφαίων συνεργατών τους σε κάθε μέρος της γης, όπως συνέβη με τον Τσετσένο Ουμάρ Ισραίσλοβ που τον σκότωσαν στη Βιέννη στις 13 Ιανουαρίου.

Ένα μήνα αργότερα «άγνωστοι» πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Τσετσένο Αλί Οσάγεβ στην Κωνσταντινούπολη, ενώ είχα προηγηθεί πέρισι στην ίδια πόλη οι δολοφονίες των Τσετσένων Ισλάμ Γιανιμπέκοβ και Γκατζί Εντιλσουλτάνοβ.

Η εγκληματική δράση των  Γιανταμάγεβ (δολοφονίες, απαγωγές, εξαφανίσεις, σεξουαλικά εγκλήματα, εκβιασμοί, ληστείες κ.ά.) μπορεί να γεμίσει τόμους βιβλίων και αρκετά σημεία της περιέχονταν σε άρθρα της επίσης δολοφονημένης δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόβσκαγια.

Η δολοφονία του Σαλίμ Γιανταμάγεβ έγινε στο Ντουμπάϊ την ώρα που ο επικεφαλής του κράτους Σείχης Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα!

Αρχικά οι πληροφορίες ήταν αντικρουόμενες και είχε αναφερθεί ότι ο Σαλίμ επέζησε ανταποδίδοντας τους πυροβολισμούς και ότι νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο του Ντουμπάϊ.

Αργότερα οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι θάνατος του Τσετσένου ήταν ακαριαίος και το πτώμα του παραδόθηκε στους οικείους του για την ταφή που θα γίνει στο Ντουμπάϊ.

Από τον Δεκέμβριο 2008 η σύζυγος του Σαλίμ και τα έξη τους παιδιά είχαν εγκατασταθεί στο Ντουμπάϊ εγκαταλείποντας τη Μόσχα για λόγους ασφαλείας.

Το Ντουμπάί είναι τόπος στον οποίο έχουν καταφύγει πολλοί Ρώσοι και ανάμεσά τους Τσετσένοι της διασποράς, ενώ κάποιοι δήλωσαν ότι το μέρος δεν είναι πλέον λιγότερο επικίνδυνο απ’ ότι το κέντρο του Γκρόσνι στην Τσετσενία.

Συγκεχυμένες είναι και οι πληροφορίες για συλλήψεις ενώ υπάρχουν αναφορές για ανάμιξη των σωματοφυλάκων του Γιανταμάγεβ στη δολοφονία.

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροβ αρνείται κάθε ρόλο στις επιθέσεις κατά της ζωής των Γιανταμάγεβ και κύκλοι του περιβάλλοντος του είχαν δηλώσει ότι «ο Σαλίμ και τα αδέλφια του είναι άνθρωποι του Μπόρις Μπερεζόβσκι και δρουν υπό τις διαταγές του από το Λονδίνο».

Σχετικό άρθρο: «Νέα δολοφονία-συμβόλαιο στη Μόσχα»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης