Χιλιάδες εκτελέσεων σε 25 χώρες

Χιλιάδες εκτελέσεων σε 25 χώρες

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Διεθνής Αμνηστεία τουλάχιστον 2.390 άνθρωποι εκτελέστηκαν στη διάρκεια του 2008 σε 25 χώρες και άλλοι 8.864 βρίσκονται στη σειρά περιμένοντας τον θάνατό τους με εκτέλεση. Η Ασία είναι πρώτη σε αριθμό εκτελέσεων και ιδιαίτερα η Κίνα όπου οδηγήθηκαν σε θανατική ποινή 1.718 άνθρωποι, περισσότεροι απ’ ότι συγκεντρωτικά σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο και ακολούθησαν η Μ. Ανατολή και η Β. Αφρικ

Χιλιάδες εκτελέσεων σε 25 χώρες

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Διεθνής Αμνηστεία τουλάχιστον 2.390 άνθρωποι εκτελέστηκαν στη διάρκεια του 2008 σε 25 χώρες και άλλοι 8.864 βρίσκονται στη σειρά περιμένοντας τον θάνατό τους με εκτέλεση. Η Ασία είναι πρώτη σε αριθμό εκτελέσεων και ιδιαίτερα η Κίνα όπου οδηγήθηκαν σε θανατική ποινή 1.718 άνθρωποι, περισσότεροι απ’ ότι συγκεντρωτικά σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο και ακολούθησαν η Μ. Ανατολή και η Β. Αφρική με 508 εκτελέσεις.

Κλείσιμο

Στο Ιράν εκτελέστηκαν με τις απάνθρωπες μεθόδους του λιθοβολισμού και του απαγχονισμού 346 άτομα και ανάμεσά τους 8 έφηβοι.

Στη Σαουδ. Αραβία έγιναν δημόσιες εκτελέσεις τουλάχιστον 102 ανθρώπων με αποκεφαλισμό και σε κάποιες περιπτώσεις με σταύρωση.

«Η θανατική ποινή είναι η έσχατη απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία και ο αποκεφαλισμός, η ηλεκτροπληξία, η αγχόνη, η θανατηφόρα ένεση, ο πυροβολισμός και ο λιθοβολισμός δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα», δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστείας Ιρέν Χαν.

Η  κ. Χαν είπε επίσης ότι συνεχίζεται ακόμη ο κίνδυνος εκτέλεσης αθώων ανθρώπων και αναφέρθηκε σε 4 περιπτώσεις απελευθέρωσης θανατοποινητών στις ΗΠΑ λόγω αθωώτητας.

Ο αριθμός των εκτελέσεων σχεδόν διπλασιάστηκε το 2008 και η Διεθνής Αμνηστεία αναφέρει χώρες όπως: Κίνα, Σαουδ. Αραβία, Ιαπωνία, Ιράκ, Β. Κορέα, Πακιστάν, Σινγκαπούρη, Σουδάν, Λευκορωσία, Ιράν, Αφγανιστάν, ΗΠΑ και Βιετνάμ.

Η θανατική ποινή εξακολουθεί να ισχύει σε 59 χώρες όμως μόνον 25 απ’ αυτές την εφάρμοσαν κατά το 2008, ενώ καταργήθηκε οριστικά σε Ουζμπεκιστάν και Αργεντινή.

Στην Κίνα επιβλήθηκαν 7.003 νέες θανατικές καταδίκες αλλά τα απόλυτα στοιχεία εκτελέσεων και θανατικών ποινών παραμένουν απόρρητα.

Από τη ζώνη Ευρώπης-Κεντρ. Ασίας η θανατική ποινή ισχύει πλέον μόνον στη Λευκορωσία, ενώ από όλη την αμερικανική ήπειρο  εκτελέσεις γίνονται μόνον στις ΗΠΑ (37 την περασμένη χρονιά).

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης