Μπερσάνι, Καβαλιέρε ή ακυβερνησία;

Μπερσάνι, Καβαλιέρε ή ακυβερνησία;

Ρόλο «σφήνας» και ρυθμιστή δίνουν τα γκάλοπ στον κωμικό Γκρίλο - Θρίλερ στη Βουλή και τη Γερουσία - Στη γενέτειρα του Μπερσάνι ψήφισαν... Μπερλουσκόνι!
 

Μπερσάνι, Καβαλιέρε ή ακυβερνησία;
«Η Ιταλία που βγαίνει από τις κάλπες είναι μια χώρα διασπασμένη, όπου ακόμα ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς δείχνει τα δόντια του». Kάπως έτσι περιγράφει τη σημερινή πραγματικότητα ιταλικό δημοσίευμα.

Πράγματι, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι η συμμαχία του Καβαλιέρε με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, του Ρομπέρτο Μαρόνι, διατηρεί ισχυρά ερείσματα στην ιταλική κοινωνία.

Προς το παρόν πάντως, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, με καταμετρημένες τις ψήφους από τα 30.100 εκλογικά τμήματα (σε σύνολο 60.431), προηγείται με ποσοστό 32,9%, έναντι 29,2% του Λαού της Ελευθερίας (PdL) του πρώην πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Πέπε Γκρίλο, που συγκεντρώνει την αποκαλούμενη "ψήφο διαμαρτυρίας", λαμβάνει ποσοστό 24%, ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του Μάριο Μόντι πιστώνεται με 9,2%.

Ακόμη και αν τα ποσοστά αυτά παραμείνουν ως έχουν, αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, δεν είναι βέβαιο ότι η Αριστερά θα επιτύχει την πλειοψηφία στη Γερουσία, λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου της Ιταλίας, που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα σε περιφερειακό και όχι σε εθνικό επίπεδο.

Νωρίτερα, δύο δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα για τη Γερουσία στον Μπερλουσκόνι.

Την ίδια ώρα, στη Βουλή, ο συνασπισμός του Μπερσάνι φέρεται να προηγείται οριακά με 31,1%, ενώ ο συνασπισμός του Καβαλιέρε συγκεντρώνει ποσοστό 30,5%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Piepoli.

Έπειτα λοιπόν από τη σύγχυση των instant poll, έρχεται στην επιφάνεια ο φόβος της ακυβερνησίας, που αρχικά φαινόταν να έχει καταρριφθεί.

Ο Στέφανο Φασίνα, στέλεχος του Δημοκρατικό Κόμματος εμφανίστηκε μπροστά στους δημοσιογράφους ζητώντας να περιμένουν πρώτα τα επίσημα αποτελέσματα πριν καταλήξουν σε οποιοδήποτε συμπέρασμα.

«Προς το παρόν είναι σαφές ότι υπάρχει κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα στην Ιταλία. Η κατάσταση είναι εν εξελίξει», δήλωσε σαφώς θορυβημένος από την ανατροπή των αποτελεσμάτων και το γεγονός ότι τα instant poll έπεσαν έξω.

«Έτσι, δε μπορεί να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση. Υπάρχει φόβος ακυβερνησίας» συμπλήρωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο επανάληψης της ψηφοφορίας, πράγμα που απεύχονται οι περισσότεροι Ιταλοί.

Αυτό που ενισχύει το θρίλερ είναι το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα με τον αμφιλεγόμενο εκλογικό νόμο που εξασφαλίζει άνετη επικράτηση στη Βουλή για το κόμμα ή τον συνασπισμό που θα λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων σε εθνικό επίπεδο. Η κατάσταση δυσκολεύει ωστόσο στη Γερουσία, όπου οι ψήφοι κατανέμονται με βάση τις περιφέρειες.

Νωρίτερα, ο  δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουλιάνο Πιζαπία, είχε δηλώσει «είχα χαμόγελο μέχρι πριν λίγο, όμως τώρα εξαφανίστηκε. Είναι στοιχεία που καθιστούν μη δυνατό το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης».

Η αγωνία σε όλους τους επικεφαλής έχει φτάσει στα ύψη, ενώ ο ιταλικός λαός θα πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα από κάθε περιφέρεια, για να μάθει ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η Corriere della Sera, «ο Μάριο Μόντι τρέμει», καθώς τα istant poll του δίνουν ένα 7%-9%, σε αντίθεση με τα πρώτα στοιχεία που τον έφερναν κοντά στο 10%.

Ο Μπερσάνι θεωρείτο από τους περισσότερους ο επικρατέστερος για την πρωθυπουργία, κάτι που είχε διαφανεί ήδη από τις εσωκομματικές εκλογές όταν κατατρόπωσε τον κύριο αντίπαλό του τον 38χρονο Ματέο Ρέντζι ο οποίος αναμενόταν να φέρει έναν αέρα ανανέωσης στο κόμμα.
 
Ο 62χρονος από την Πιατσέντζα μπορεί να μην έφερε τελικά κανένα φρέσκο στοιχείο, ωστόσο η ηρεμία του, η σοβαρότητά του που από πολλούς δε θεωρούνται χαρίσματα ηγέτη, τον έφτασαν στην κορυφή.
 
Επηρεασμένος μάλιστα και από την ανταπόκριση του Γκρίλο, έπειτα από τη διαδικτυακή του καμπάνια, ξεκίνησε κι εκείνος μια προσπάθεια προσέγγισης του ιταλικού λαού μέσω δημοφιλών τόπων κοινωνικής δικτύωσης, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα. Άλλωστε η εικόνα του δεν συμβαδίζει απόλυτα με εκείνη του μοντέρνου και ενεργού χρήστη του διαδικτύου.
Κλείσιμο


 
Την ίδια ώρα, αντιλαμβανόμενος πως θα χρειαστεί να καταφύγει στη λύση της συνεργασίας με τον Μάριο Μοντι στη Γερουσία, είχε ήδη κάνει άνοιγμα στον Προφεσόρε, αν και είναι σαφές πως η «συγκατοίκησή» των δύο δε θα είναι ιδιαίτερα ομαλή.

Βέβαια σε αυτό το «πάντρεμα» ποντάρει η Ευρώπη, καθώς θεωρείται ο καλύτερος συνδυασμός, μια και μπορεί ο επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος να υπόσχεται μείωση του ΦΠΑ και πιο δίκαιους φόρους για τα νοικοκυριά, όμως θα αναγκαστεί να συμφωνήσει σε πιο αυστηρούς όρους οι οποίοι θα προέρχονται από το στρατόπεδο Μόντι.
 
Την ίδια ώρα, οι ακτιβίστριες της Femen φαίνεται πως έκαναν το θαύμα τους με τις κραυγές και τα συνθήματά τους «Basta Μπερλουσκόνι», καθώς ο Καβαλιέρε αναδεικνύεται δεύτερος, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, με 29%-31%.
 
Παρά τις ελπίδες που είχαν τα στελέχη του Λαού της Ελευθερίας τελικά, το κόμμα του έρχεται δεύτερο, ενώ ο Καβαλιέρε παρακολουθεί τα αποτελέσματα από την πολυτελή βίλα του στο Αρκορε.
 
Τη μεγάλη έκπληξη έκανε ο αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο, παρότι αρχικά είχε αντιμετωπιστεί σαν τον «τρελό του χωριού» με τις φωνές του, τις άγριες εκφράσεις του προσώπου του και τα μηνύματά του για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.
 
Τελικά ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων προσέγγισε τον ιταλικό λαό με την απλότητά του, την αμεσότητά του και τον καταγγελτικό του λόγο κατά των «διεφθαρμένων πολιτικών που τρώνε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης