Ένοπλοι Νιγηριανοί απήγαγαν επτά Γάλλους στο Καμερούν

Ένοπλοι Νιγηριανοί απήγαγαν επτά Γάλλους στο Καμερούν

Η απαγωγή πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες έπειτα από αυτή των επτά ξένων εργαζόμενων σε λιβανική κατασκευαστική εταιρία στη βόρεια Νιγηρία

Ένοπλοι Νιγηριανοί απήγαγαν επτά Γάλλους στο Καμερούν
Επτά Γάλλοι τουρίστες, μεταξύ τους επτά παιδιά, απήχθησαν την Τρίτη στο βόρειο άκρο του Καμερούν, μετά οδηγήθηκαν στη Νιγηρία, μια ομηρεία η ευθύνη της οποίας αποδίδεται στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ σύμφωνα με το Παρίσι, το οποίο απειλούν με αντίποινα οι μαχητές του τζιχάντ, μετά τη στρατιωτική του επέμβαση στο Μάλι.

«Οι απαγωγείς των Γάλλων διέσχισαν τα σύνορα της Νιγηρίας με τους ομήρους τους», δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Καμερούν σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Καμερούν (Crtv).

Η απαγωγή πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες έπειτα από αυτή των επτά ξένων εργαζόμενων σε λιβανική κατασκευαστική εταιρία στη βόρεια Νιγηρία, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ένα σκέλος της Μπόκο Χαράμ, η νιγηριανή ισλαμιστική οργάνωση Ανσάρου που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI).

«Έμαθα ότι επτά συμπατριώτες μας απήχθησαν στο Καμερούν -τρεις ενήλικες και τέσσερα παιδιά της ίδιας οικογένειας- από μια τρομοκρατική οργάνωση που ξέρουμε και η οποία είναι στη Νιγηρία», δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ενώ πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Αθήνα.

«Παρατηρώ κυρίως την ανάπτυξη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, στην προκειμένη περίπτωση της Μπόκο Χαράμ, σε εκείνη την πλευρά του Καμερούν, κάτι αρκετά ανησυχητικό που μας κάνει να κινητοποιηθούμε», πρόσθεσε ο Ολάντ διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των υπηκόων της σε συνεργασία με τις αρχές του Καμερούν και της Νιγηρίας.
Κλείσιμο

Ο γαλλικός όμιλος φυσικού αερίου GDF Suez επιβεβαίωσε χθες την «απαγωγή ενός εκ των συνεργατών του και της οικογένειας του». «Οι Γάλλοι εκπατρισμένοι στο Καμερούν, στη Γιαουντέ, είχαν πάει για διακοπές στο βορρά».

Η πρεσβεία της Γαλλίας στη Γιαουντέ συνέστησε αργά χθες βράδυ σε όλους του Γάλλους που είναι στο βόρειο άκρο του Καμερούν να καταφύγουν αμέσως σε ασφαλές σημείο.

Μια από τις οργανώσεις με έντονη δράση στο βόρειο Μαλί, το Κίνημα για την Ενότητα και τον τζιχάντ στη δυτική Αφρική, (Mujao) είχε απειλήσει στα μέσα Ιανουαρίου να «πλήξει την καρδιά της Γαλλίας».

Με τη νέα αυτή απαγωγή αυξάνεται σε 15 ο αριθμός των Γάλλων ομήρων στο εξωτερικό, όλοι στην Αφρική, μεταξύ αυτών τουλάχιστον έξι κρατούνται από την AQMI στην περιοχή του Σάχελ.

Σύμφωνα με το Intel center media list, ένα αμερικανικό ερευνητικό κέντρο, ειδικευμένο σε θέματα ασφαλείας, η Γαλλία είναι η δυτική χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ομήρων πολιτών της στον κόσμο, και ακολουθούν οι ΗΠΑ με εννέα ομήρους.

Οι απαγωγές των Γάλλων στη μεγάλη περιοχή της Δυτικής Αφρικής έγιναν μετά τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών.

"Οι Γάλλοι που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του Καμερούν οφείλουν να καταφύγουν σε ασφαλή τόπο και να εγκαταλείψουν την περιοχή το συντομότερο δυνατόν", σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας μία ημέρα μετά την απαγωγή επταμελούς οικογένειας γάλλων τουριστών στη μεθόριο του Καμερούν με τη Νιγηρία.

Δεδομένων αυτών των απαγωγών, οι γάλλοι πολίτες καλούνται να αποφύγουν την περιοχή στο βόρειο άκρο του Καμερούν και τη συνοριακή ζώνη με τη Νιγηρία μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης