Βέλγιο: Ο στρατός καταρρέει λόγω των περικοπών

Βέλγιο: Ο στρατός καταρρέει λόγω των περικοπών

Ο στρατός "καταρρέει" λόγω των περικοπών, υποστηρίζει σε έκθεση αξιωματικών την οποία απορρίπτει η κυβέρνηση...

Βέλγιο: Ο στρατός καταρρέει λόγω των περικοπών
Ο στρατός "καταρρέει" λόγω των περικοπών, υποστηρίζει σε έκθεση αξιωματικών την οποία απορρίπτει η κυβέρνηση 

Ο υπουργός Άμυνας του Βελγίου Πέτερ Ντε Κρεμ απέρριψε σήμερα μια έκθεση που είχαν συντάξει αξιωματικοί και την οποία υποστήριζαν ότι ο βελγικός στρατός βρίσκεται υπό κατάρρευση λόγω των περικοπών που επηρεάζουν σημαντικά τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό του.

"Έχουμε ήδη ξεπεράσει το σημείο όπου δεν υπάρχει πλέον επιστροφή, η συρρίκνωση του στρατού δεν μπορεί πλέον να σταματήσει" αναφέρεται στην εμπιστευτική έκθεση την οποία αποκάλυψε το φλαμανδόφωνο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι VRT.
Κλείσιμο

Οι ανώνυμοι συγγραφείς της έκθεσης χαρακτηρίζουν "δραματικές" τις προοπτικές του στρατού σημειώνοντας ότι "το δυναμικό ορισμένων χερσαίων μονάδων τις ξαναφέρει πίσω στην εποχή του πολέμου της Κορέας". Η διάρκεια ζωής των διαθέσιμων υλικών "συχνά παρατείνεται με σάλιο, κόλλα και πρόχειρες επισκευές", καταγγέλλουν οι αξιωματικοί του γενικού επιτελείου.

Ο υπουργός Άμυνας ωστόσο απέρριψε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς. "Τα θεμέλια του στρατού είναι πιο γερά από ποτέ. Ο στρατός έχει περιοριστεί αλλά κάνει τη δουλειά του", διαβεβαίωσε ο Ντε Κρεμ μιλώντας στο γαλλόφωνο δημόσιο κανάλι RTBF.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του σοσιαλιστικού συνδικάτου CGSP-Defense χαρακτήρισε "ολόσωστη" την έκθεση. "Μέσα σε δώδεκα χρόνια, χάσαμε 11.000 στρατιώτες. Έγιναν περικοπές 800 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε μια τετραετία, στις οποίες θα προστεθούν άλλα 200 εκατομμύρια", είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι την τελευταία δεκαετία ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας περικόπηκε κατά 22%.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Ντε Κρεμ είχε εκφράσει τη διαφωνία του για τις νέες περικοπές (ύψους 150-200 εκ. ευρώ) που μελετά η κυβέρνηση στα πλαίσια του περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης