Το Βερολίνο θα συμμετάσχει σε διεθνή στρατιωτική δύναμη σταθεροποίησης στο Μαλί

Το Βερολίνο θα συμμετάσχει σε διεθνή στρατιωτική δύναμη σταθεροποίησης στο Μαλί

Η Γερμανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια διεθνή στρατιωτική αποστολή που "θα βοηθήσει τους Αφρικανούς" να σταθεροποιήσουν το βόρειο Μαλί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε,

Το Βερολίνο θα συμμετάσχει σε διεθνή στρατιωτική δύναμη σταθεροποίησης στο Μαλί
Η Γερμανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια διεθνή στρατιωτική αποστολή που "θα βοηθήσει τους Αφρικανούς" να σταθεροποιήσουν το βόρειο Μαλί, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, υποδεχόμενος στο Βερολίνο τον Ρομάνο Πρόντι, τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την περιοχή του Σάχελ.

"Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει το Μαλί για να ανακτήσει τον έλεγχο του βόρειου Μαλί", είπε ο Βεστερβέλε, υπογραμμίζοντας ότι "μια βιώσιμη σταθεροποίηση δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας".

Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στο βόρειο Μαλί, τόσο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και για τα θέματα ασφαλείας", πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η περιοχή αυτή δεν θα εξελιχθεί σε "καταφύγιο της διεθνούς τρομοκρατίας". "Η Γερμανία, η Ευρώπη, είναι έτοιμη να δράσει αλλά δεν πρόκειται εδώ για την αποστολή μάχιμων στρατευμάτων", πρόσθεσε αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή να σχεδιάσει μια στρατιωτική αποστολή που θα αναλάβει να εκπαιδεύσει τον στρατό του Μαλί.

Κλείσιμο
"Δεν πρέπει να υπάρχουν ερμηνευτικά λάθη. Μιλάμε για μια αποστολή που θα είναι υπό την ευθύνη των αφρικανικών κρατών και θα βασίζεται σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για μια "αποστολή εκπαίδευσης".

Την Δευτέρα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μαλί είναι "πολύ αδύναμες" και χρειάζονται βοήθεια από το εξωτερικό για να χειριστούν την κατάσταση. Στις 12 Οκτωβρίου το ΣΑ του ΟΗΕ είχε υιοθετήσει μία απόφαση με την οποία προετοιμάζει την ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης, αποτελούμενης από 3.000 άνδρες στο Μαλί.

Η διεθνής δράση δεν μπορεί να είναι "μια άμεση παρέμβαση", υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρόντι. Όλες οι πλευρές, η διεθνής κοινότητα, οι αφρικανικές χώρες γενικά και οι όμορες του Μαλί ειδικότερα, έχουν τον ίδιο στόχο, "την ενότητα του Μαλί" όμως, όπως τόνισε, "η κατάσταση στο βορρά είναι ιδιαίτερα δύσκολη".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης