Νέες αντι-ιαπωνικές διαμαρτυρίες στην Κίνα

Νέες αντι-ιαπωνικές διαμαρτυρίες στην Κίνα

Οι αντι-ιαπωνικές διαμαρτυρίες επανελήφθησαν σ' όλη την Κίνα σήμερα, επέτειο της κατοχής από το Τόκιο εδαφών του μεγάλου γείτονά του, σε μια κλιμάκωση της εδαφικής διένεξης που υποχρέωσε μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες να αναστείλουν τις επιχειρήσεις τους στην Κίνα....

Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Βέλγιο
Νέες αντι-ιαπωνικές διαμαρτυρίες στην Κίνα
Οι αντι-ιαπωνικές διαμαρτυρίες επανελήφθησαν σ' όλη την Κίνα σήμερα, επέτειο της κατοχής από το Τόκιο εδαφών του μεγάλου γείτονά του, σε μια κλιμάκωση της εδαφικής διένεξης που υποχρέωσε μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες να αναστείλουν τις επιχειρήσεις τους στην Κίνα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλυτερες οικονομίες της Ασίας έχουν επιδεινωθεί και η ένταση είναι υψηλή στο δρόμο, αλλά και στη θάλασσα, όπου δύο γιαπωνέζοι ακτιβιστές αποβιβάσθηκαν σ' ένα από τα νησιά που βρίσκονται στο κέντρο της διένεξης.

Η Κίνα αντέδρασε γρήγορα στην είδηση για την αποβίβαση. Την χαρακτήρισε προκλητική, απηύθυνε διαμαρτυρία στο Τόκιο και δήλωσε πως επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να "αναλάβει περαιτέρω δράση".

"Η παράνομη αποβίβαση των γιαπωνέζων δεξιών στο κινεζικό έδαφος των νησιών Ντιαογιού είναι μια σοβαρά προκλητική ενέργεια που παραβιάζει την κινεζική εδαφική κυριαρχία", αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι.

Η διένεξη για τη συστάδα των ακατοίκητων νησιών στην Ανατολική Σινική Θάλασσα --ονομάζονται Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα-- οδήγησε σήμερα σε άλλη μια ημέρα διαμαρτυριών στην Κίνα.
Κλείσιμο

Ιαπωνικές επιχειρήσεις έκλεισαν, το ίδιο και εκατοντάδες καταστήματα και εργοστάσια σ' όλη την Κίνα ενώ η ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο πολιορκήθηκε και πάλι από διαδηλωτές που πετούσαν μπουκάλια νερού, κουνούσαν κινεζικές σημαίες και φώναζαν αντι-ιαπωνικά συνθήματα.

"Εξοντώστε όλα τα γιαπωνέζικα σκυλιά", έγραφε ένα πανό που κρατούσε ένας από τους χιλιάδες διαδηλωτές που έκαναν πορεία προς την πρεσβεία, την οποία φρουρούσαν αστυνομικοί που είχαν σχηματίσει έξι σειρές. Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι διαδηλωτές έσπασαν μερικά παράθυρα της πρεσβείας.

"Σήμερα είναι η ημέρα της ντροπής μας", δήλωσε ένας άλλος διαδηλωτής στο Πεκίνο, ο Ουέι Λιμπίνγκ, σερβιτόρος ηλικίας περίπου 40 ετών. "Η Ιαπωνία εισέβαλε στην Κίνα την ημέρα αυτή".

Η σημερινή ημέρα είναι η επέτειος της κατοχής από την Ιαπωνία, το 1931, τμημάτων της ηπειρωτικής Κίνας.

Ηχηρές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε άλλες μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Σαγκάη. Σύμφωνα με μια εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, μερικοί διαδηλωτές στη νότια Σενζέν τέθηκαν υπό κράτηση επειδή ζήτησαν δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα.

Γνωστές ιαπωνικές εταιρείες έγιναν στόχοι διαδηλωτών. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota Motor Corp και Honda Motor Co ανέστειλαν μερικές επιχειρήσεις τους έπειτα από επιθέσεις σε καταστήματά τους.

Άλλες ιαπωνικές εταιρίες --από τη Mazda και τη Mitsubishi Motors ως τις Panasonic και Fast Retailing-- έκλεισαν επίσης εργοστάσια και καταστήματα στην Κίνα, με αποτέλεσμα να σημειώσουν πτώση οι τιμές των μετοχών τους.

Μερικές εταιρίες ανακάλεσαν εργαζομένους τους πίσω στην Ιαπωνία λόγω της αναταραχής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης