Amelia Earhart: Ποια ήταν η πιλότος - μυστήριο που τιμάται από τη Google

Amelia Earhart: Ποια ήταν η πιλότος - μυστήριο που τιμάται από τη Google

Η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τον Ατλαντικό με το μονοκινητήριο αεροπλάνο της

Amelia Earhart: Ποια ήταν η πιλότος - μυστήριο που τιμάται από τη Google
Επισήμως δηλωθείσα ως εξαφανισμένη, παραμένει μία από τις ιστορικές γυναικείες φιγούρες και γεννήθηκε, σαν σήμερα, 24 Ιουλίου, πριν από 115 χρόνια. Ο λόγος για την πιλότο - μυστήριο, Amelia Earhart, που τιμάται σήμερα από την Google με ένα doodle, στο οποίο παρουσιάζεται να ποζάρει μπροστά από το αεροπλάνο της.

Η Amelia Earhart είναι η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τον Ατλαντικό με το μονοκινητήριο αεροπλάνο της αλλά και η γυναίκα - θρύλος καθώς 75 χρόνια μετά την τελευταία της πτήση, το πτώμα και το σκάφος της Amelia Mary Earhart, δεν έχει βρεθεί ακόμα. Έτσι, με το όνομά της, συνδέεται ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του 20 αιώνα.

Συγγραφέας και αεροπόρος, η νεαρή Amelia ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τον κόσμο των ουρανών, σε ηλικία 23 ετών, όταν έκανε την πρώτη της πτήση… αυτή που έμελλε να της αλλάξει τη ζωή. Αποφάσισε να ξεκινήσει αμέσως μαθήματα. Έτσι, έκανε διάφορες δουλειές, από φωτογράφος μέχρι οδηγός φορτηγών και στενογράφος για να μαζέψει 1000 δολάρια που χρειαζόταν για να ξεκινήσει μαθήματα αεροπλοΐας.

Η Amelia Earhart συμμετείχε στην πρώτη της υπερατλαντική πτήση το 1928, ως συνοδός, καθώς δεν είχε ακόμη την εμπειρία να για να ολοκληρώσει μία τέτοια πτήση με την ίδια στο πηδάλιο. Η διαδικασία αυτή, της έδωσε τεράστια δημοσιότητα και της επέτρεψε να αποκτήσει ένα πολύ σεβαστό εισόδημα από διαλέξεις που έδινε, αλλά και από τις πωλήσεις των βιβλίων της. Η δημοσιότητα γύρω από το όνομά της, της επέτρεψε να βρει και χορηγούς για το δικό της ταξίδι, διασχίζοντας τον Ατλαντικό.
Κλείσιμο

Το πρωί της 20 Μαΐου 1932
, η Earhart ξεκίνησε από το Harbour Grace του Newfoundland, με ένα κόκκινο Lockheed Vega 5B. Η πρόθεσή της ήταν να πετάξει μέχρι το Παρίσι, αναπαριστώντας την πτήση του Charles Lindberg. 14 ώρες και 56 λεπτά αργότερα, μετά από δυνατούς αντίθετους ανέμους και μηχανικά προβλήματα, η Earhart προσγειώνεται στο Culmore της Βορείου Ιρλανδίας. Ήταν η πτήση που διέσχισε χωρίς στάση τον Ατλαντικό και το πηδάλιο του αεροπλάνου ήταν στα χέρια μίας γυναίκας. Για το επίτευγμά της αυτό, έλαβε αρκετά παράσημα: από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, από τη Γαλλική κυβέρνηση, αλλά και το χρυσό μετάλλιο της National Geographic Society, μπαίνοντας στο πάνθεον των πρωτοπόρων.

Εκεί θα την περίμενε το σκάφος της Ακτοφυλακής Itasca αλλά το ραντεβού δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Κάποια προβλήματα στην επικοινωνία του Lockheed Electra με το Itasca και κάποια προφανή προβλήματα στον εντοπισμό της θέσης, θα οδηγούσαν στην εξαφάνιση του σκάφους της Αμερικανίδας πιλότου.

Από τότε, από τις 2 Ιουλίου 1937, άπειρες ομάδες διάσωσης, αλλά και ερευνητές από όλο τον κόσμο, θα ψάχνουν τα απομεινάρια του σκάφους της Amelia Earhart, χωρίς καμία τύχη. Πολλοί ήταν εκείνοι που ισχυρίστηκαν ότι έχουν στοιχεία και άπειρα βιβλία έχουν γραφτεί για την τύχη της θαρραλέας πιλότου.



Δείτε βίντεο από την τελευταία απογείωση της Αμερικανίδας πιλότου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης