11η Ιουλίου: Ημέρα μνήμης για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

11η Ιουλίου: Ημέρα μνήμης για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Χιλιάδες Μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται από το πρωί στη Σρεμπρένιτσα, στην ανατολική Βοσνία, όπου θα ενταφιαστούν 520 ακόμη θύματα της σφαγής 8.000 Μουσουλμάνων πριν από 17 χρόνια από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας

11η Ιουλίου: Ημέρα μνήμης για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα
Χιλιάδες Μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται από το πρωί της Τετάρτης στη Σρεμπρένιτσα, στην ανατολική Βοσνία, όπου θα ενταφιαστούν 520 ακόμη θύματα της σφαγής 8.000 Μουσουλμάνων πριν από 17 χρόνια από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.

«Πόνος, πόνος χωρίς τέλος. Και όταν έρχεται η 11η Ιουλίου κάθε χρόνο, αυτός ο πόνος γίνεται αβάσταχτος», λέει κλαίγοντας η Σέβντια Χαλίλοβιτς, που βρίσκεται στο κέντρο μνήμης στο Ποτοτσάρι, κοντά στη Σρεμπρένιτσα για την κηδεία του πατέρα της.

«Τα λείψανα του πατέρα μου βρέθηκαν κατά τις εκταφές σε δύο ομαδικούς τάφους. Οι δύο αδελφοί μου σκοτώθηκαν επίσης στη σφαγή, αλλά δεν έχουν ακόμη βρεθεί», λέει η 50χρονη γυναίκα.

Την Τρίτη, πλήθος 7.000 ανθρώπων έφθασε στο Ποτοτσάρι, αφού διέσχισε αντίστροφα πεζή τον δρόμο που έκαναν οι Μουσουλμάνοι της Σρεμπρένιτσα μέσα από τα δάση για να γλυτώσουν τη σφαγή.

Η ταφή των λειψάνων που έχουν βρεθεί σε ομαδικούς ταφούς και έχουν αναγνωρισθεί οργανώνεται κάθε χρόνο στο Ποτοτσάρι, με την ευκαιρία της επετείου της σφαγής. Μέχρι σήμερα, 5.137 θύματα έχουν ενταφιασθεί στο νεκροταφείο του μνημείου στη σφαγής.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τους οργανωτές, τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι αναμένονται φέτος στις τελετές μνήμης.

Τον Ιούλιο του 1995 οι σερβικές δυνάμεις εισβάλλοντας στη Σρεμπρένιτσα, που είχε κηρυχτεί από τον ΟΗΕ ασφαλής ζώνη, εκτέλεσαν περισσότερους από 8.000 άμαχους άντρες και έφηβους βοσνιακής - μουσουλμανικής εθνότητας και έριξαν τα πτώματα σε ομαδικούς τάφους.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με απόφαση που έλαβε το 2007, χαρακτήρισε τη σφαγή «πράξη γενοκτονίας». Τον χαρακτηρισμό αυτό δεν αποδέχονται οι πολιτικοί ηγέτες των Σέρβων στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, αλλά και στη Σερβία.

Αφού διέφευγαν επί χρόνια, ο στρατιωτικός και ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς αντίστοιχα δικάζονται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και για την ευθύνη τους στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995) στον οποίο σκοτώθηκαν 100.000 άνθρωποι. Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα έχει χαρακτηριστεί γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης