Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους στην ατζέντα των ισχυρών της παγκόσμιας οικονομίας

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους στην ατζέντα των ισχυρών της παγκόσμιας οικονομίας

«Αγκάθι» η πολιτική της Γερμανίας στην προσπάθεια της Κριστίν Λαγκάρντ να συγκεντρώσει κεφάλαια για το «τείχος προστασίας κατά της κρίσης» - Ποιοί και πόσα θα δώσουν στα ταμεία του  … Ταμείου

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους στην ατζέντα των ισχυρών της παγκόσμιας οικονομίας
Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και οι προσπάθειες διαχείρισής της αποτελούν το μείζον θέμα στην ατζέντα της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον.

Εν μέσω πραγματικής αγωνίας στις διεθνείς αγορές για την κλιμάκωση των πιέσεων στην Ισπανία – και δευτερευόντως σε Ιταλία και Πορτογαλία – (δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ)
, οι εκπρόσωποι των σημαντικότερων οικονομιών του πλανήτη καλούνται να προσφέρουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περισσότερα κεφάλαια, ήτοι περισσότερα «όπλα» στην προσπάθειά του να προστρέξει στις χειμαζόμενες από την κρίση χώρες, αλλά παράλληλα κατέστησαν σαφές πως δεν θα ανεχθούν επί μακρόν την απροθυμία της Ευρώπης, πρωτίστως της Γερμανίας, να αντιμετωπίσει ριζικά και αποτελεσματικά την κρίση, με δυο λόγια να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης και δράσεων που της αναλογεί και να πάψει να πιέζει προς την κατεύθυνση ατελέσφορων πολιτικών αυστηρής λιτότητας και μηδενικής ανάπτυξης. (δείτε εδώ).
Κλείσιμο

Στόχος της ισχυρής κυρίας του ΔΝΤ είναι να «πείσει», αυτό το κρίσιμο Σαββατοκύριακο, τα μέλη του Ταμείου να αυξήσουν τη συνεισφορά τους σε κεφάλαια και να ενισχύσουν αυτό που η ίδια η κυρία Λαγκάρντ έχει ονομάσει «τείχος προστασίας κατά της κρίσης». Πράγματι οι υπουργοί Οικονομικών των G20 δεσμεύτηκαν την Παρασκευή να αυξήσουν τους πόρους του ΔΝΤ με περισσότερα από  430 δισ. δολάρια.

Στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «τα 430 δισ. δολάρια θα προστεθούν στην αύξηση της συνδρομής του κάθε μέλους που προβλέπεται από τη συμφωνία στις Κάννες το 2010 και θα μεταφερθούν από τα μέλη στον Λογαριασμό Γενικών Πόρων του ΔΝΤ μέσω διμερών δανείων».

Επισήμως μέχρι τώρα η ανάλυση των ποσών που έχουν δεσμευθεί πως θα διαθέσουν τα κράτη μέλη έχει ως εξής: Ευρωζώνη: περίπου 200 δισ. δολάρια, Ιαπωνία: 60 δισ. δολάρια, Ελβετία 26 δισ. δολάρια, Βρετανία: 15 δισ. δολάρια, Σουηδία, Ρωσία και Νορβηγία από 10 δισ. δολάρια περίπου, Δανία και Αυστραλία από 7 δισ. δολάρια, ενώ 4 δισ. δολάρια θα συνεισφέρει η Σιγκαπούρη και 15 δισ. η Νότια Κορέα.

Είναι προφανές πως Κίνα και ΗΠΑ είναι οι μεγάλοι απόντες από αυτόν τον κατάλογο και το μεγάλο ερώτημα για την κυρία Λαγκάρντ είναι το πώς θα καταφέρει να αμβλύνει τις έντονες αντιρρήσεις τους, αντιρρήσεις που κυρίως αφορούν το πώς ΔΕΝ διαχειρίζονται οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι την κρίση που ταλανίζει την οικονομία τους!

Ομοίως και τα υπόλοιπα μέλη του μπλοκ των αναδυόμενων οικονομιών (BRICS), Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική, ζητούν ανταλλάγματα για να αυξήσουν τη χρηματοδότησή της προς το ΔΝΤ. Εξ’ ονόματος αυτών των κρατών ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Guido Mantega, είναι αυτός που ξεκαθάρισε πως οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεισφέρουν στην αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου, μόνον όμως εφόσον συμφωνηθεί μια μεγαλύτερη εκπροσώπηση των αναπτυσσόμενων χωρών στο ΔΝΤ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης