Στα «μαχαίρια» για το πετρέλαιο Αργεντινή και Ισπανία
Νέα περίοδος κρίσης στις σχέσεις του Μπουένος Άιρες με τη Μαδρίτη, μετά την απόφαση της Κριστίνα Φερνάντες να κρατικοποιήσει την πετρελαϊκή εταιρεία YPF, που ελέγχεται από την ισπανική Repsol -Τον πρέσβη της στο Μπουένος Άιρες ανακάλεσε η Ισπανία
Τώρα, οι σχέσεις της Αργεντινής με την Ισπανία φαίνεται πως εισέρχονται σε μια νέα περίοδο κρίσης, μετά την απόφαση της προέδρου της Αργεντινής να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση μέρους της πετρελαϊκής εταιρείας YPF, που ελέγχεται κατά 57,4% από την ισπανική Repsol, και της οποίας στο εξής το κράτος και οι επαρχίες παραγωγής της Αργεντινής θα κατέχουν το 51%.
«Η YPF θα περάσει σε ποσοστό 51% στον έλεγχο της Αργεντινής. Στις μετοχές της εταιρείας που θα απαλλοτριωθούν, το 51% θα ανήκει στο εξής στο κράτος της Αργεντινής και το 49% θα κατανέμεται στις επαρχίες παραγωγής» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.
Η Κριστίνα Φερνάντες δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να επικυρώσει το νομοσχέδιο για την κατάσχεση του 51% της εταιρείας που κατέχει η Repsol, λέγοντας πως η ενέργεια είναι «ζωτικός πόρος».
Η Ισπανία αντέδρασε αμέσως ανακαλώντας τον πρέσβη της από το Μπουένος Άιρες, ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας δήλωσε πως σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν τα μέτρα που θα λάβει η Μαδρίτη, «τα οποία θα είναι σαφή και αποφασιστικά». Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy, παράλληλα, ξεκινα επαφές με αρκετούς ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής ώστε να αποκτήσει τη διπλωματική τους στήριξη.
Την Πέμπτη, η εφημερίδα «Clarin» του Μπουένος Άιρες, δημοσίευσε σχέδιο νόμου, το οποίο -σύμφωνα με πηγές της- είχε φτάσει στα χέρια των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος της προέδρου και αφορά στην εθνικοποίηση της επιχείρησης.
Η Repsol YPF είναι ο πρώτος όμιλος στην αγορά πετρελαϊκών ειδών στην Αργεντινή. Η θυγατρική στην Αργεντινή της YPF, που ιδιωτικοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990, ελέγχει το 52% των εργασιών διύλισης στη χώρα και διαθέτει δίκτυο 1.600 πρατηρίων βενζίνης. Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλο το μήκος και πλάτος της επικράτειας της Αργεντινής, με 13.500 εργαζομένους.
Στις κατηγορίες περί έλλειψης επενδύσεων, η Repsol απαντά ότι το 2011 επένδυσε στη χώρα το ποσό των τριών δισ. δολαρίων, που είναι κατά 50% αυξημένο σε σχέση με το 2010.Το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες ανέστειλε τις συναλλαγές των τίτλων της YPF. Η Ισπανία κατήγγειλε την «εχθρική» κίνηση της Αργεντινής και είπε ότι θα λάβει τα δέοντα «σαφή και ισχυρά μέτρα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr