Πιέζουν για συναίνεση τα διεθνή ΜΜΕ

Πιέζουν για συναίνεση τα διεθνή ΜΜΕ

«Κρίσιμη» η συνάντηση Σαμαρά – Παπούλια – Ακόμα και σενάρια για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ

Πιέζουν για συναίνεση τα διεθνή ΜΜΕ
Για ένα ακόμα  κρίσιμο 24ωρο στην Αθήνα κάνουν λόγο τα περισσότερα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης που εξακολουθούν να καλύπτουν τις  δραματικές εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο. Μόνο που τώρα πια σε ολοένα και περισσότερες ανταποκρίσεις  διαφαίνεται μια αγωνία για το κατά πόσο θα ευοδωθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης μιας λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο που εξακολουθεί να υφίσταται.

Είναι ενδεικτική η  στάση των γερμανικών ΜΜΕ που  πλέον ευθέως διερωτώνται εάν  οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κάνει  τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη μιας συναινετικής κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η Deutsche Welle μεταδίδει από την Αθήνα τις πιέσεις που δέχεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμμετάσχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση σωτηρίας, ενώ χαρακτηρίζει ως κρίσιμη τη συνάντηση του κυρίου Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κλείσιμο
Σε δελτία ειδήσεων των γερμανικών καναλιών εμφανίστηκαν και οι γνωστές απόψεις του  επικεφαλής του ΙFO Xανς Βέρνερ Σιν, που για πολλοστή φορά τόνισε ότι η μοναδική διέξοδος ΚΑΙ για το πολιτικό, αλλά και για το οικονομικό χάος που βιώνει η Ελλάδα είναι η αποχώρησή της από το ευρώ ώστε να καταστεί άμεσα πιο ανταγωνιστική.

Την εκτίμηση πως  οι διεθνείς πιστωτές παρατηρούν με αυξημένο ενδιαφέρον τα δρώμενα στην Αθήνα  και επιφυλάσσονται να … επιστρέψουν τους επόμενους μήνες για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει πρόοδος στη δημοσιονομική σύγκλιση κάνει στο πρακτορείο Reuters κορυφαίο στέλεχος της JP Morgan Securities που διευκρινίζει πως εάν «οι Έλληνες αποτύχουν άλλη μια φορά δεν θα υπάρχει γι’ αυτούς δρόμος γυρισμού και σωτηρίας».

Το Associated Press επικαλείται  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν πως «η προσφορά Παπανδρέου να φύγει από την πρωθυπουργία είναι ειλικρινής» και απευθύνουν «έκκληση στον Αντώνη Σαμαρά να αναθεωρήσει επειγόντως την στάση του και να στηρίξει μια νέα κυβέρνηση».

Ο βρετανικός Guardian γράφει πως «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ηγηθεί μάλλον του νέου κυβερνητικού συνασπισμού μετά από συμφωνία που έγινε σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές», την ίδια ώρα που η Telegraph γράφει πως «μειώνονται οι ελπίδες για την Ελλάδα» και πως η Ευρώπη περιμένει με μεγάλη αγωνία το αποτέλεσμα της συνάντησης Σαμαρά – Παπούλια.

Πιο «σκληρός» ο Independent μιλάει για μια «δανειακή συμφωνία που οδηγείται σε νέο χάος, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε ο Παπανδρέου. Οι απαιτήσεις της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές απειλούν το χρονοδιάγραμμα και κρατούν όμηρο το ευρώ»!

Την ίδια ώρα πάντως στο αμερικανικό δίκτυο CNBC μίλησε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, εκφράζοντας την … ικανοποίηση της Ουάσιγκτον και των χρηματοπιστωτικών κύκλων στην Αμερική για το γεγονός ότι «αποκαθίσταται σταδιακά μια πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα». Και τονίζει πως οι τελευταίες εξελίξεις «σήμαναν την έξοδο, αργά ή γρήγορα, του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και ταυτόχρονα τη δέσμευση του ελληνικού πολιτικού κόσμου ότι θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τους Ευρωπαίους εταίρους»!

Μέσα  σε όλα αυτά πάντως υπάρχουν, στις ΗΠΑ και στα αμερικανικά ΜΜΕ, ακόμα και … υπέρμαχοι του δημοψηφίσματος!

Σε άρθρο της  η "Wall Street Journal" υποστηρίζει ότι η πρόταση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αποτελεί «Ένα ελληνικό μάθημα για τη Δημοκρατία», ενώ ο αρθρογράφος Πίτερ Κόι, στο περιοδικό "Businessweek-Bloomberg" με τίτλο "OXI" (στα ελληνικά), υποστηρίζει ότι «περισσότερη δημοκρατία ίσως να είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Και καλεί τους Ευρωπαίους να σκεφτούν πως «η πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα έγινε για να εξαναγκαστούν οι Έλληνες να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις και να έχουν προσωπική ευθύνη για το τι συμβαίνει στη χώρα τους κι επιπλέον για να συνειδητοποιήσουν την απελπιστική θέση στην οποία βρίσκονται»…

Τέλος, ο καθηγητής  πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, Στάθης Καλύβας, σε άρθρο του  στην αμερικανική έκδοση της εφημερίδας «Financial Times» υποστηρίζει ότι «αντιμέτωπος με την προοπτική της χρεοκοπίας, ο ελληνικός λαός είναι πολύ πιθανό να στηρίξει την ευρωπαϊκή συμφωνία» .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης