Drowning Street: Τα λογοπαίγνια για τον βρεγμένο Σούνακ και οι αντάρτες των Τόρις που στέλνουν επιστολές δυσπιστίας

Drowning Street: Τα λογοπαίγνια για τον βρεγμένο Σούνακ και οι αντάρτες των Τόρις που στέλνουν επιστολές δυσπιστίας

Αναμπουμπούλα στο κόμμα των Συντηρητικών μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού Σούνακ να προκηρύξει εκλογές - Τρίβουν τα χέρια τους οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ

rishi-sunak-xr
Yπό βροχή, με το σακάκι του να γίνεται μούσκεμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έπιασε χθες... στον ύπνο τους συμπολίτες του, όπως και πολλά στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, δηλώνοντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, ότι «ήρθε η ώρα η Βρετανία να επιλέξει το μέλλον της».

Ο ινδικής καταγωγής Βρετανός πρωθυπουργός προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου, δίνοντας το πράσινο φως για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.



Κλείσιμο
Οι εικόνες με τον βρεγμένο Σούνακ έκαναν τον γύρο του κόσμου με το λογοπαίγνιο Drowing (από το ρήμα πνίγομαι) Street να έχει την τιμητική του.

 



Ο Βρετανός πρωθυπουργός και το επιτελείο του προτίμησαν να αιφνιδιάσουν τους πάντες αν και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, ενώ πέρασε από τη βουλή και το νομοσχέδιο «Ρουάντα» για το μεταναστευτικό.

Κι ενώ ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ τρίβει τα χέρια του, θεωρώντας ότι ήρθε η ώρα των Εργατικών να αναλάβουν τα ηνία της γηραιάς αλβιώνας μετά τη διακυβέρνηση επί 14 συναπτά έτη της χώρας από συντηρητικές κυβερνήσεις, κάποιοι βουλευτές των Τόρις προσπαθούν να σκάψουν τον λάκκο στον πρωθυπουργό τους.



Όπως γράφουν οι βρετανικές εφημερίδες Daily Mail και Guardian, ορισμένοι «αντάρτες» βουλευτές των Συντηρητικών ετοιμάζονται να καταθέσουν επιστολές δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι.

Στόχος τους είναι να πείσουν τον σερ Γκράχαμ να «παγώσει» τις εκλογές του Ιουλίου - έτσι ώστε να κερδίσουν χρόνο προκειμένου να αναστρέψουν το δυσμενές κλίμα για το κόμμα τους - αλλά και να απομακρύνουν τον Σούνακ από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ωστόσο, όσοι συνωμοτούν σε βάρος του Βρετανού πρωθυπουργού, θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για να φρενάρουν την διεξαγωγή των εκλογών προτού διαλυθεί το βρετανικό κοινοβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι περισσότεροι βουλευτές πίστευαν ότι οι εκλογές θα γίνονταν το φθινόπωρο ευελπιστώντας ότι τα οικονομικά της χώρας θα ήταν σαφώς καλύτερα και οι πτήσεις προς τη Ρουάντα θα είχαν ομαλοποιηθεί.

Πάντως, το δημοσίευμα της Daily Mail αναφέρει ότι κυκλοφορούν φήμες πως ο σερ Γκράχαμ έχει λάβει ήδη «πολλές» επιστολές δυσπιστίας κατά του Σούνακ από τότε που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για πρόωρες εκλογές.

Ένας πρώην υπουργός των Συντηρητικών δήλωσε ότι η χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού ήταν μια «απόλυτη καταστροφή», ωστόσο τόνισε ότι μπορεί να «ακυρωθούν» οι εκλογές μέχρι τη διάλυση του κοινοβουλίου στις 30 Μαΐου.

Το δημοσίευμα της Daily Mail γράφει επίσης ότι οι βουλευτές των Τόρις που έχουν εξεγερθεί είναι αυτοί που φοβούνται ότι θα χάσουν τις έδρες τους και γι' αυτό το λόγο, σχεδιάζουν να στείλουν επιστολές στον Σερ Γκράχαμ προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για μια ψηφοφορία που θα αφορά την ηγεσία της χώρας, το αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσαν να «ακυρώσει» τις εκλογές του Ιουλίου.

Ένας άλλος Συντηρητικός βουλευτής, υπό καθεστώς ανωνυμίας, υποστήριξε ότι η προκήρυξη εκλογών είναι «απολύτως μια τρέλα» και «φάρσα».

Με τη Βρετανία να εισέρχεται και επισήμως σε προεκλογική περίοδο, οι υπουργοί ακύρωσαν συνεντεύξεις και ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Για να παρευρεθεί στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον έπρεπε να επιστρέψει εσπευσμένα από την Αλβανία.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς ανέβαλε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του στην ανατολική Ευρώπη, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, ακύρωσε μια τηλεοπτική συνέντευξη.

Ο Σούνακ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιουλίου ξέροντας ότι είναι 20 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις με τους Εργατικούς να αναδεικνύονται νικητές, κι ότι το διάγγελμά του θα προκαλούσε συναγερμό σε ανώτερα στελέχη των Τόρις, που φοβούνται συντριβή του κυβερνώντος κόμματος στην κάλπη.

Ο ινδικής καταγωγής Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε πως οι ψηφοφόροι μπορούν να εμπιστευτούν στους Συντηρητικούς τα ηνία της χώρας σε μια περίοδο παγκόσμιας αστάθειας.

Σε περίπτωση που ο Σούνακ αποφάσιζε να προκηρύξει αργότερα εκλογές, τα πράγματα μόνο χειρότερα μπορούσαν να γίνουν, όπως σχολιάζει το Politico, επιχειρώντας να ερμηνεύσει τα κίνητρα του Βρετανού πρωθυπουργού.

Για τον επόμενο ενάμιση μήνα, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός σηκώνει τα μανίκια με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία της χώρας του.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ διατυμπανίζει όπου κι αν βρίσκεται ότι το κόμμα του θα παραλάβει τη χώρα στη χειρότερη οικονομική κατάσταση από τον Β' Παγκόμιο Πόλεμο.


Τι είναι η Επιτροπή 1922

Η Επιτροπή του 1922 εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Συντηρητικών βουλευτών και μέχρι σήμερα υπηρετεί πιστά το αξίωμα.

Η Επιτροπή των Τόρις δίνει στους συντηρητικούς βουλευτές την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να αναφέρουν το έργο της εκλογικής περιφέρειας και να συντονίσουν τις νομοθετικές ατζέντες.

Τα μέλη συνεδριάζουν σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το Κοινοβούλιο βρίσκεται σε συνεδρίαση και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του αρχηγού του κόμματος. Έχουν επίσης επιρροή στην πιθανή ανατροπή οποιουδήποτε είναι επικεφαλής.

Τα μέλη της Επιτροπής, γνωστά και ως «άνδρες με τα γκρι», είναι μία επίλεκτη ομάδα βουλευτών με επιρροή, αλλά χωρίς κυβερνητικό αξίωμα (backbenchers). Αυτοί ορίζουν (και αναθεωρούν αν κριθεί αναγκαίο) τους κανόνες για την εκλογή του αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος (Τόρις). Η Επιτροπή ιδρύθηκε επισήμως το 1923, από βουλευτές που είχαν εκλεγεί το 1922 (έτσι πήρε και το όνομά της).

Κάθε φορά που οι βουλευτές των Τόρις θέλουν να απαλλάγουν από τον υφιστάμενο αρχηγό τους, τότε είναι καθήκον της Επιτροπής 1922 να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους. Για να οδηγηθούν οι βουλευτές των Τόρις σε πρόταση μομφής και να επιλέξουν τον νέο τους ηγέτη, το 15% των βουλευτών πρέπει να στείλουν επιστολή στον Σερ Γκράχαμ, ο οποίος... αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό, έχουμε εφαρμόσει 60 πολιτικές για στήριξη οικογενειών

Σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια ο θάνατος του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη σε θερμό επεισόδιο με τουρκικό F-16


Τέσσερις συλλήψεις για τα 200 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες στον Πειραιά - Ο Αλβανός εγκέφαλος και τα κέρδη 5 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης