Άμεση ανάλυση SkyNews: Γιατί ο Σούνακ κήρυξε τώρα πρόωρες εκλογές στη Βρετανία - «Παίζει την καριέρα του»

Άμεση ανάλυση SkyNews: Γιατί ο Σούνακ κήρυξε τώρα πρόωρες εκλογές στη Βρετανία - «Παίζει την καριέρα του»

Όπως σχολιάζει το βρετανικό μέσο, είναι μια τολμηρή κίνηση - Εμφανίστηκε ως «ο άνθρωπος με σχέδιο» - «Δεν είχαμε εκλογές τον Ιούλιο από το 1945»

arthrou-rishi-sunak-downing-street
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προκήρυξε το απόγευμα της Τετάρτης (22/5) πρόωρες εκλογές για την 4η Ιουλίου, σε ανακοίνωσή του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Δεν θα αφήσω ποτέ τον λαό της Βρετανίας να περάσει ανυπεράσπιστος τις σκοτεινότερες μέρες της ιστορίας του» δήλωσε μεταξύ άλλων, την ώρα που ανακοίνωνε τις πρόωρες εκλογές.

Δείτε όσα είπε ο Ρίσι Σούνακ (από το 34ο λεπτό):

PM Rishi Sunak General Election announcement - LIVE

Κλείσιμο
Ο Ρίσι Σούνακ έκανε αναφορές στη διεθνή επικαιρότητα, την Οικονομία και τον πόλεμο στην Ουκρανία με άμεση σύνδεση στην οικονομία της Βρετανίας, κάνοντας λόγο για δύο σημαντικά ορόσημα. «Η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτερα από άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά λέγοντας πως το πλάνο που εισηγήθηκε και εφάρμοσε λειτουργεί.

«Το ερώτημα είναι πλέον, πώς και ποιον εμπιστεύεστε να συνεχίσει» συμπλήρωσε προκηρύσσοντας εκλογές στις 4 Ιουλίου στη Βρετανία, λέγοντας πως ζήτησε από τον βασιλιά Κάρολο τη διάλυση του Κοινοβουλίου. «Είναι εύκολο να ξεχνάμε από πού βγήκαμε» πρόσθεσε αναφερόμενος στην πανδημία και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Βρετανοί τα τελευταία χρόνια. «Όταν βγήκαμε από την πανδημία, πέσαμε στον πληθωρισμό» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την περηφάνια του για αποφάσεις που έχει πάρει και προτάσσοντας πως «όσα έκανε, αποδίδουν».

Γιατί ο Σούνακ κήρυξε τώρα πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

Το SkyNews και ο πολιτικός συντάκτης Sam Coates, σε μια ανάλυση τόσο των φημών που είχαν ξεκινήσει πριν τις επίσημες ανακοινώσεις όσο και της απόφασης Σούνακ να γίνουν εκλογές τον Ιούλιο, σχολιάζει: «Ο Ρίσι Σούνακ παίζει την καριέρα του σε μια τολμηρή κίνηση η οποία έρχεται την ώρα που είναι 20 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις και επικρατεί αναταραχή στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος, και σε ένα σημείο που δεν μπορεί να πει ότι εκπλήρωσε τις περισσότερες από τις υποσχέσεις του».

«Αυτή είναι μια στιγμή κατά την οποία ο πρωθυπουργός επιδιώκει να ξαναπάρει τον έλεγχο της ατζέντας, ειλικρινά έχοντας χάσει το μεγαλύτερο μέρος του έτους, χρησιμοποιώντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Θέλησε να εκμεταλλευτεί την πτώση του πληθωρισμού», σχολιάζει στη συνέχεια ο Sam.

«Δεν είχαμε εκλογές τον Ιούλιο από το 1945»

Επίσης, η πολιτική συντάκτρια του SkyNews Beth Rigby, αναφερόμενη στα όσα είπε ο Σούνακ έξω από το No 10, ήταν «όπως τα περιμέναμε. Είπε ότι μπορούσαμε είτε να βασιστούμε στην πρόοδο της κυβέρνησής του είτε να επιστρέψουμε στην αρχή. Και πάλι, γραμμές που έχουμε ακούσει συχνά», σχολιάζοντας πως ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως ο «ο άνθρωπος με σχέδιο».

«Στη συνέχεια προχώρησε στο θέμα της άμυνας, λέγοντας ότι ο κόσμος τώρα είναι πιο επικίνδυνος από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ότι υπάρχει κίνδυνος για την ενεργειακή ασφάλεια και ότι διανύουμε αβέβαιους καιρούς. Αναρωτήθηκε ποιος έχει το σχέδιο να εκτελέσει ένα καλύτερο μέλλον. Το επιχείρημά του ήταν ''είμαι ο άνθρωπος που μπορεί να το κάνει αυτό''» πρόσθεσε η Beth.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η πολιτική συντάκτρια του SkyNews Beth Rigby, αναγνώρισε ορισμένα από τα προβλήματα υπό τις διαδοχικές κυβερνήσεις των Συντηρητικών. «Είπε ''δεν τα έχουμε όλα καλά, αλλά είμαι περήφανος για όσα πετύχαμε μαζί''. Και μετά πέρασε στην επίθεση. Ισχυρίστηκε και πάλι ότι οι Εργατικοί δεν έχουν σχέδιο και είναι επιρρεπείς» καταλήγοντας στο ότι «δεν είχαμε εκλογές τον Ιούλιο από το 1945».

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλη Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου

Βίντεο-σοκ από την ομηρεία γυναικών από τη Χαμάς - «Αυτές είναι που μπορούν να μείνουν έγκυες»

Ανάλυση CNN: Τι σημαίνει η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης