Bρετανία: Οι «αντάρτες» των Τόρις σχεδιάζουν εσωκομματικό πραξικόπημα για να αντικαταστήσουν τον Σούνακ με τη Μόρντοντ

Bρετανία: Οι «αντάρτες» των Τόρις σχεδιάζουν εσωκομματικό πραξικόπημα για να αντικαταστήσουν τον Σούνακ με τη Μόρντοντ

Πρόκειται για το σχέδιο «100 ημερών για τη διάσωση της Βρετανίας», γράφουν τα ΜΜΕ - Η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων - ήταν αυτή που μετέφερε το βαρύ ξίφος στη στέψη του Βασιλιά Καρόλου - διαψεύδει τις πληροφοριες για «πραξικόπημα»

Rishi_Sunak
Εσωκομματικό πραξικόπημα σχεδιάζουν οι «αντάρτες» της δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών στη Βρετανία, ενόψει των τοπικών εκλογών, με στόχο να απομακρύνουν τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και να δώσουν τη σκυτάλη στην πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Πένι Μόρντοντ.

Το κυβερνών κόμμα στη γηραιά αλβιώνα αναμένει να υποστεί απανωτές ήττες στις επικείμενες τοπικές εκλογές με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί μπορεί να απωλέσουν έως και τις μισές τους θέσεις στα δημοτικά συμβούλια της χώρας.

Την ίδια ώρα, στις δημοσκοπήσεις για τις γενικές εκλογές, οι Εργατικοί προηγούνται σταθερά με διαφορά περίπου 20% έναντι των Συντηρητικών.

Μετά την αποχώρηση από τους Τόρις του πρώην υπουργού, καθηγητή Νταν Πούλτερ και την ένταξή του στο Εργατικό Κόμμα το Σάββατο, «αντάρτες» της δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών εκπόνησαν ένα σχέδιο «100 ημερών για τη διάσωση της Βρετανίας», βάσει του οποίου τον Σούνακ θα αντικαταστήσει η Πένι Μόρντοντ.

Κλείσιμο
penny_mordaunt-britain
Η Πένι Μόρντοντ


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent, για τους «αντάρτες» των Συντηρητικών, αν αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, θα προωθήσει μια σειρά μέτρων για την φορολόγηση, το μεταναστευτικό και άλλα ζητήματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποτραπεί μια ξεκάθαρη νίκη των Εργατικών στις γενικές εκλογές, που προγραμματίζονται για αργότερα φέτος ή το αργότερο τον Ιανουάριο του 2025.

«Είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση επιβίωσης και εναπόκειται στους συναδέλφους να αποφασίσουν αν θέλουν να βυθιστούν με το καράβι που βουλιάζει του Ρίσι Σούνακ», δήλωσε ένας από τους πολέμιους του Συντηρητικού πρωθυπουργού στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Telegraph.

Από την πλευρά της, η Πένι Μόρντοντ, φέρεται να διαψεύδει το σχέδιο εσωκομματικού πραξικοπήματος χαρακτηρίζοντας «ανυπόστατες» τις φήμες ότι αναμένεται να βάλει στο περιθώριο τον Σούνακ για να αναλάβει η ίδια τα ηνία της χώρας.

Στελέχη της κεντρώας πτέρυγας των Συντηρητικών θεωρούν ότι μια μετατόπιση του κόμματος προς τα δεξιά θα το καταστήσει ακόμη λιγότερο ελκυστικό στους ψηφοφόρους, ενώ οι εσωκομματικοί επικριτές της Μόρντοντ πιστεύουν ότι, μπορεί να έκλεψε την παράσταση στη στέψη του Καρόλου, ωστόσο, δεν διαθέτει τα αναγκαία εφόδια για να βρεθεί στη Ντάουνινγκ Στριτ.

«Έχουμε έναν ηγέτη, τον Σούνακ, που δεν μπορεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους στο «κόκκινο τείχος» τις περιφέρειες στα Μίντλαντς και τις βόρειες περιοχές της χώρας, που παραδοσιακά ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό την αποχώρηση από την Ε.Ε στο δημοψήφισμα του 2016. Τον θεωρούν έναν πάμπλουτο ηγέτη που δεν μοιράζεται τις αγωνίες τους», υποστήριξε ένας βουλευτής των Συντηρητικών υπό καθεστώς ανωνυμίας στους Τάιμς του Λονδίνου.

Το σχέδιο των «ανταρτών» των Τόρις περιλαμβάνει προσπάθειες για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στη χώρα, μεγαλύτερη της προγραμματισμένης αύξηση των αμυντικών δαπανών και αυστηροποίηση των ποινών για τους κατά συρροήν εγκληματίες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της γηραιάς αλβιώνας αρνήθηκε το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το καλοκαίρι, πιθανότατα τον Ιούλιο. Μιλώντας χθες το πρωί στο βρετανικό δίκτυο Sky News, ο Σούνακ επανέλαβε τα όσα έχει πει στους συμπολίτες του. «Έχω υπάρξει επανειλημμένα ξεκάθαρος για το θέμα το εθνικών εκλογών, δεν θα πω τίποτα περισσότερο από αυτά που έχω ήδη πει».

Σημειώνεται ότι ο Σούνακ έχει δηλώσει πως «οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», γεγονός που σημαίνει ότι από τον Ιούλιο και μετά, κάθε ημερομηνία είναι πιθανή.

Η κυβέρνηση του Λονδίνου είναι υποχρεωμένη να ανακοινώσει στους Βρετανούς ότι οδηγείται σε εκλογές τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την επίσημη ημερομηνία διεξαγωγής τους.


Ειδήσεις σήμερα:

Εξι κατηγορούμενοι ένοχοι για τη φωτιά στο Μάτι - Αθωώθηκαν 15

Νέος Ποινικός Κώδικας από 1η Μαΐου - Φλωρίδης: Όταν λέμε φυλακή, το εννοούμε...

Αναζητείται ο δράστης του φονικού έξω από μπαρ στο Μαρούσι - Βίντεο από τη συμπλοκή και τις πρώτες βοήθειες στο θύμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης