Μία διαφορετική μελέτη: Τα δύο φύλα είναι ίσα... στην ψυχοπάθεια!

Μία διαφορετική μελέτη: Τα δύο φύλα είναι ίσα... στην ψυχοπάθεια!

Βρετανός ερευνητής εκτιμά ότι τα πρόσωπα που εμφανίζουν ψυχοπαθολογική συμπεριφορά είναι σε ίδιους αριθμούς και στα δύο φύλα

work-place-arthrou
Η εικόνα για το ψυχοπαθές πρόσωπο που έχουμε στο μυαλό μας είναι συνήθως ενός άνδρα χωρίς αναστολές, ντροπή, ένα πρόσωπο χειριστικό, χωρίς το παραμικρό ίχνος ενσυναίσθησης.

Πολλές φορές κρύβονται πίσω από ένα κοστούμι και οι τρόποι τους μοιάζουν εκλεπτυσμένοι. Όσοι έχουν δει την ταινία «American Psycho» μπορούν να «διαβάσουν» στο πρόσωπο του πρωταγωνιστή Κρίστιαν Μπέιλ ένα τέτοιο πρόσωπο – χωρίς να σημαίνει ότι είναι και κατά συρροή δολοφόνοι όπως ο ήρωας της ταινίας.

Φαίνεται όμως ότι οι γυναίκες που επιδεικνύουν ψυχοπαθολογική συμπεριφορά είναι περισσότερες από όσες πιστεύαμε.

Τα πρόσωπα με ψυχοπαθολογική συμπεριφορά κυνηγούν το χρήμα, την ισχύ και τον έλεγχο, λέει στον Guardian ο δρ. Κλάιν Μπόντι από το Anglia Ruskin University, που ειδικεύεται στη ψυχοπαθολογική συμπεριφορά στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Ο Μπόντι λέει ότι υπάρχουν σε εργασιακά περιβάλλοντα και γυναίκες με αυτή τη συμπεριφορά, η οποία δεν είναι τόσο εμφανής όσο των ανδρών. Όπως λέει είναι επιρρεπείς στην έκφραση λεκτικής βίας, η οποία συναισθηματικής φύσης. Αυτό γίνεται, μεταξύ άλλων, με τη διάδοση φημών και ψεμάτων για προσωπικό όφελος.

Ένα πρόβλημα για τον εντοπισμό των γυναικών ήταν ότι η κλίμακα Levenson (Levenson self-report psychopathy scale) που χρησιμοποιείται τείνει να εντοπίζει τη διαταραχή πιο εύκολα στους άνδρες. Ενώ δηλαδή το πρώτο μέρος της αξιολόγησης εξέταζε πόσο συναισθηματικά αποστασιοποιημένο, εγωιστικό, αδιάφορο και χειριστικό ήταν ένα άτομο, το δεύτερο μέρος επικεντρωνόταν στη βία και την αντικοινωνική συμπεριφορά.

Μπορούμε όμως να εκτιμήσουμε την αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών ψυχοπαθών; Εκτιμήσεις υποδείκνυαν ότι οι άνδρες είναι δεκαπλάσιοι από τις γυναίκες, αλλά η εργασία του Μπόντι υποδεικνύει ότι οι αριθμοί είναι σχεδόν ίδιοι και για τα δύο φύλα. Θα χρειαστούν πάντως μελέτες μεγάλης κλίμακας σε τυχαία επιλεγμένους ενήλικες για μια πιο οριστική εικόνα.

Στην πράξη, η ψυχοπάθεια ίσως είναι και αυτή ένα φάσμα. Ενώ εκτιμάται ότι το 1% των ανδρών είναι ψυχοπαθείς, ο Μπόντι εκτιμά ότι περίπου 23% των ανδρών «έχουν αρκετά από τα χαρακτηριστικά για να είναι προβληματικοί για την κοινωνία».

Κλείσιμο
Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν ήταν ασυνήθιστα στις γυναίκες. «Περίπου το 12% με 13% των γυναικών έχουν αρκετά από αυτά τα χαρακτηριστικά ώστε να είναι δυνητικά προβληματικά άτομα», είπε ο Μπόντι.

Η αναγνώριση της ψυχοπάθειας σε γυναίκες και άνδρες είναι σημαντική επειδή τα άτομα αυτά μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον εργασιακό χώρο με παραγκωνισμό ακόμη και μπούλινγκ κατά εργαζομένων. Επιπλέον, λέει ο Βρετανός ερευνητής, οι επιχειρήσεις που διοικούνται από τέτοια άτομα θα μπορούσαν να χάσουν τον προσανατολισμό τους.

Μια πιθανή λύση για να μην «αρρωστήσει» το εργασιακό περιβάλλον είναι οι έλεγχοι στους υποψηφίους για εργασία, ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι. Ειδικά, μάλιστα, λέει ο Βρετανός ερευνητής, «όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις -άρα έχεις περισσότερη δύναμη και έλεγχο- τόσο περισσότερο χρειάζονται διαγνωστικά και ψυχομετρικά τεστ».



Ειδήσεις σήμερα:

Κωνσταντινούπολη: Προειδοποιητικές πινακίδες μέχρι και για τσουνάμι - Δεδομένος ο μεγάλος σεισμός, λέει ο Λέκκας

Ζάκυνθος: Φοβάμαι ότι θα μου κάνει κακό, λέει η 19χρονη για τον 27χρονο που κατηγορείται ότι διέκοψε βίαια την κύηση της

Αγία Βαρβάρα: Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά το φονικό - Ο πεθερός κυκλοφορούσε με την καραμπίνα στο χέρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης