Ιταλία: Αντιδράσεις για τις δηλώσεις διευθύντριας μουσείου - Ο υπερτουρισμός έχει μετατρέψει τη Φλωρεντία σε… πόρνη

Ιταλία: Αντιδράσεις για τις δηλώσεις διευθύντριας μουσείου - Ο υπερτουρισμός έχει μετατρέψει τη Φλωρεντία σε… πόρνη

Στη συνέχεια τα... μάζεψε ζητώντας συγγνώμη 

FLORENTIA
Σάλος στην Ιταλία μετά την δήλωση διευθύντριας μουσείου της Φλωρεντίας ότι ο μαζικός τουρισμός έχει μετατρέψει την πόλη σε «πόρνη».

«Μόλις μια πόλη γίνει πόρνη, είναι δύσκολο να ξαναγίνει παρθένα», δήλωσε απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους, η Σεσιλί Χόμλπεργκ, διευθύντρια του μουσείου «Galleria dell'Accademia», όπου στεγάζεται το άγαλμα του Δαβίδ, Μιχαήλ Άγγελου. «Η Φλωρεντία είναι πολύ όμορφη και θα ήθελα να επιστρέψει στους πολίτες της και να μην συνθλιβεί από τον τουρισμό», πρόσθεσε, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, η Γερμανίδα ιστορικός, η οποία παραπονέθηκε και για την έλλειψη καταστημάτων σε δρόμους γεμάτους με σουβενίρ.

«Ήδη όμως είναι πολύ αργά», όπως υποστήριξε στην εφημερίδα «La Repubblica», προειδοποιώντας ότι, αν δεν υπάρξει ένα «απόλυτο» φρένο στους αριθμούς, «δεν βλέπει πλέον καμία ελπίδα».

Μετά το λεκτικό ατόπημα της Γερμανίδας ιστορικού που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους εικαστικούς, τους δημοτικούς και τους πολιτικούς κύκλους της Φλωρεντίας, η γκαλερί εξέδωσε αργότερα ανακοίνωση στην οποία η Χόλμπεργκ ζήτησε συγγνώμη «που χρησιμοποίησε λάθος λέξεις» για «μια πόλη που αγαπώ». «Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι η Φλωρεντία πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλη την Ιταλία ενός ολοένα και πιο συνειδητοποιημένου τουρισμού και όχι ενός τουρισμού που τρέχει», ανέφερε σε μία προσπάθεια να τα... μαζέψει.

Κλείσιμο
Ωστόσο, ο υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο δήλωσε ότι τα λόγια της ήταν «σοβαρά και προσβλητικά» για τη Φλωρεντία και γενικότερα, για την Ιταλία ενώ δεν δίστασε να την απειλήσει ότι θα λάβει δικαστικά μέτρα σε βάρος της.

Η συντηρητική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έχει κατηγορηθεί ότι επιδιώκει να προωθήσει περισσότερους Ιταλούς σε κορυφαίους πολιτιστικούς ρόλους, καθώς και όσους συμφωνούν με τις πολιτικές της. Πέρυσι, οι Ιταλοί υπουργοί ενέκριναν μια αλλαγή που αναγκάζει τους επικεφαλής της όπερας να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους μόλις γίνουν 70 ετών, ένα μέτρο που θεωρείται ευρέως ως ένας τρόπος απομάκρυνσης συγκεκριμένων ξένων από τις θέσεις τους.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια δήμαρχος της Φλωρεντίας, Αλέσια Μπετίνι, τάχθηκε και αυτή κατά των δηλώσεων της Χόλμπεργκ, λέγοντας ότι, «αν η πόλη ήταν μια πόρνη, μήπως τότε οι κάτοικοι της Φλωρεντίας είναι τα παιδιά μιας πόρνης και οι τουρίστες πελάτες της;».

Αλλά και ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, γερουσιαστής της Φλωρεντίας, δήλωσε με τη σειρά του ότι η Σέσιλι Χόλμπεργκ «πρέπει να ζητήσει συγγνώμη ή να υποβάλει την παραίτησή της».

Η διευθύντρια της γκαλερί είναι ο τελευταίος αξιωματούχος στην Ιταλία που εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του ανεξέλεγκτου τουρισμού, κυρίως σε πόλεις όπως η Φλωρεντία - όπου το ιστορικό κέντρο σφίζει από κόσμο τους περισσότερους μήνες - και η Βενετία.

Πριν από ένα χρόνο, ο πολιτιστικός οργανισμός του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η Βενετία θα μπορούσε να χάσει το πολύτιμο καθεστώς πολιτιστικής κληρονομιάς

Για το λόγο αυτό, οι Αρχές της ιταλικής πόλης κινητοποιήθηκαν άμεσα ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζουν να δοκιμάσουν ένα σύστημα έκδοσης εισιτηρίων με στόχο να ελέγξουν τον αριθμό των επισκεπτών, η εφαρμογή του οποίου ξεκινά τον Απρίλιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Greek Mafia: Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον ομογενή από το Ουζμπεκιστάν που αναζητείται

Κακοκαιρία Avgi - Τσατραφύλλιας: Δεν μπορεί ο κλάδος μας να γίνεται σάκος του μποξ - Οι μετεωρολόγοι απαντούν στην κριτική

Ελίζαμπεθ Ελέτσι: Θα σε βρω, δεν θα σε αφήσω, λέει στη γυναίκα που θεωρεί ότι την «κάρφωσε» στην ΑΑΔΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης