Καρατομήσεις στην Πολωνία με το... καλημέρα: Ο Τουσκ έδιωξε τα «φερέφωνα» των κρατικών μέσων ενημέρωσης

Καρατομήσεις στην Πολωνία με το... καλημέρα: Ο Τουσκ έδιωξε τα «φερέφωνα» των κρατικών μέσων ενημέρωσης

Κατηγορούνταν τακτικά για μεροληπτικά ρεπορτάζ, μετάδοση προπαγάνδας και λεκτικές επιθέσεις στους αντιπάλους της προηγούμενης κυβέρνησης

28057410
Κρατώντας την υπόσχεσή του να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου στην Πολωνία, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ καρατόμησε τους επικεφαλής της κρατικής τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και των ειδησεογραφικών πρακτορείων, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian».

Ο Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και νυν πρόεδρος του κόμματος Πολιτικής Πλατφόρμας (Platforma Obywatelska) σηκώνει τα... μανίκια προκειμένου να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: τουλάχιστον σε θέματα προπαγάνδας και fake news,επισημαίνει από την πλευρά του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ίδιος είχε διατελέσει πρωθυπουργός στην Πολωνία από το 2007 ως το 2014.

Όταν το δεξιό λαϊκίστικο κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» ανέλαβε την εξουσία και κρατούσε τα ηνία της χώρας επί οκτώ χρόνια, υπήρξε παραπληροφόρηση από τα κρατικά ΜΜΕ, όπως αναφέρει η νέα κυβέρνηση της Βαρσοβίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η κυβέρνηση Τουσκ ανακοίνωσε ότι απολύει στελέχη σε κρατικά μέσα ενημέρωσης που θεωρούνταν «φερέφωνα» της κυβέρνησης κατά τα οκτώ χρόνια στην εξουσία του δεξιού κόμματος (PiS).

Τα διευθυντικά στελέχη όπως και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κρατικής τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και των πρακτορείων ειδήσεων θα αποχωρήσουν από τις θέσεις τους , δήλωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού της Πολωνίας, εξαίροντας την ανάγκη αποκατάστασης της αμεροληψίας τους.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούνταν τακτικά για μεροληπτικά ρεπορτάζ, μετάδοση προπαγάνδας και λεκτικές επιθέσεις στην αντιπολίτευση επί Τουσκ.

«Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, Ντόναλντ Τουσκ, είχε δεσμευτεί να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση για επαναφορά της δημόσιας τηλεόρασης», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian».

Χθες, η κυβέρνηση της Βαρσοβίας ενέκρινε ψήφισμα που ζητά την αποκατάσταση της «αμεροληψίας και της αξιοπιστίας των δημόσιων μέσων ενημέρωσης».

Κλείσιμο
Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση αυτή του Ντόναλντ Τουσκ προκάλεσε την έντονη δυσφορία των βουλευτών του κόμματος PiS καθώς αποφάσισαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στα κτίρια της κρατικής τηλεόρασης.

«Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης ή ισχυρά αντικυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, και στην Πολωνία αυτά είναι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης», είπε ο ηγέτης του PiS, Γιαροσλάβ Καζίνσκι, χθες, το βράδυ, σε δημοσιογράφους στην είσοδο του κτιρίου της κρατικής τηλεόρασης.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού του κόμματος (PiS), Πιοτρ Γκλίνσκι, τόνισε ότι ο ανασχηματισμός στα κρατικά ΜΜΕ που διέταξε η νέα κυβέρνηση ήταν «παράνομος».

«Είναι ξεκάθαρα μια επίθεση στα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης. Είναι παράβαση του νόμου», όπως τόνισε.

Η κυβέρνηση του PiS είχε επικριθεί έντονα από την αντιπολίτευση και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της Πολωνίας ότι προσπάθησε να «φιμώσει » τα τα τελευταία οκτώ χρόνια τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης.

Ο παγκόσμιος οργανισμός παρακολούθησης των ΜΜΕ, «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», είχε δηλώσει το 2020 ότι, «ο κομματικός λόγος και η ρητορική μίσους εξακολουθούν να είναι ο κανόνας στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Πολωνίας, τα οποία έχουν μετατραπεί σε φερέφωνα κυβερνητικής προπαγάνδας», όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Ειδήσεις σήμερα:

Γεραπετρίτης για τη ροζ σημαία: Στον σκληρό πυρήνα του κράτους τα σύμβολα πρέπει να είναι ακέραια και ουδέτερα

Στο 2,5% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024, εκτιμά η ΤτΕ - Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις

Ισοδύναμη με ποσότητα για μέθη πριν από χειρουργείο η κεταμίνη που «τελείωσε» τον Μάθιου Πέρι

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης