To protothema.gr στο «στρατηγείο» της οργάνωσης που έχει αναλάβει την επιστροφή των 227 ομήρων στο Ισραήλ

To protothema.gr στο «στρατηγείο» της οργάνωσης που έχει αναλάβει την επιστροφή των 227 ομήρων στο Ισραήλ

Οι εθελοντές ασκούν μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ για την επιστροφή, των απαχθέντων από τη Χαμάς συμπατριωτών τους - «Φέρτε τους πίσω ακόμα κι αν χρειαστεί να τους ανταλλάξετε με τρομοκράτες», διαμηνύουν

syggeneis-arthrou
Οι απεσταλμένοι του protothema.gr στο Ισραηλ, Φρίξος Δρακοντίδης και Παναγιώτης Κουφαλεξης βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στο «στρατηγείο» της εθελοντικής οργάνωσης Hostages and Missing Families, στον 7 όροφο ενός κτιρίου στο κέντρο του Τελ Αβιβ, εκεί όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια γιγαντιαία και καλά συντονισμένη προσπάθεια για την επιστροφή των 227 ομήρων στην πατρίδα τους.

Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η άριστα οργανωμένη εθελοντική κίνηση στην οποία συμμετέχουν από απλοί πολίτες μέχρι έμπειροι διπλωμάτες από όλο το κόσμο, δεν υποστηρίζεται από την ισραηλινή κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλιστα καθώς οι εθελοντές ασκούν μεγάλη πίεση στο πολιτικό σύστημα της χώρας με στόχο την επιστροφή, των απαχθέντων από τη Χαμάς συμπατριωτών τους, ανεξαρτήτου κόστους. Ακόμα, δηλαδή, κι αν χρειαστεί η κυβέρνηση του Ισραήλ να δεχτεί το αίτημα της Χαμάς για ανταλλαγή των ομήρων με μελη της που είναι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακες.

«Εάν οι όμηροι δεν γυρίσουν στο Ισραήλ σώοι και αβλαβείς θα είναι σα να έχουμε χάσει τον πόλεμο» λένε χαρακτηριστικα οι εθελοντές της Hostages and Missing Families την ώρα που ο Ισραηλινός στρατός έχει μπει στη Γάζα. Οι αναφορές μιλούν για μάχες σώμα με σώμα στα πλαίσια της χερσαίας επιχείρησης για την εξόντωση της Χαμάς.



syggeneis-1
syggeneis-2
Κλείσιμο


Στο στρατηγείο των εθελοντών

Το πρώτο πράγμα που διαπιστώνεις καθώς μπαινεις στα γραφεία της εθελοντικής οργάνωσης, είναι η γνήσια, αβεβήλωτη έννοια της αλληλεγγύης. Έπειτα, οι κατάμεστες αίθουσες από εθελοντές που μοιάζουν «χαμένοι» πάνω απο οθόνες υπολογιστών. Ποστάρουν συνεχώς αναφορές και μηνύματα σε λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν ειδικά για την υποστήριξη των Ισραηλινών ομήρων. Άλλοι, σαρώνουν τα social media αναζητώντας ίχνη των απαχθέντων, κυρίως απο βίντεο που ανεβάζουν τα τρολ της Χαμάς. Την ίδια στιγμή, στον χώρο υποδοχής μπαινοβγαίνουν συγγενείς των ομήρων που ειναι εκεί για να μαθαίνουν τις εξελιξεις απο πρώτο χέρι όπως και για να παραχωρούν συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να κρατήσουν ψηλά το θέμα των ομήρων. Η Γιουβάλ Πέρες που εργάζεται στο Γραφειο Τυπου της Hostages and missing families λέει οτι η κυβέρνηση του Ισραηλ ούτε βοηθάει ούτε συνεργάζεται μαζί τους.

syggeneis-3
syggeneis-4
syggeneis-5


«Εμείς εκπροσωπούμε τις οικογένειες και είμαστε εδώ για να πιέσουμε με κάθε τρόπο, ωστε να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι το συντομότερο δυνατό. Να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση, να μην αφήσουμε το θέμα να ξεχαστεί ούτε δευτερόλεπτο. Αυτό το έχουμε καταφέρει με συνεχείς αναφορες στα μέσα ενημερώσεις και στa social media. Έχουμε μια ομάδα διπλωματών που δουλεύουν με άλλους διπλωμάτες και ξένες πρεσβείες και ασκούν πίεση προς κάθε κατεύθυνση. Υπάρχει ομάδα ψυχολόγων και ψυχιάτρων που περιθάλπουν τους συγγενείς των ομήρων όπως και μια ομάδα γιατρών που τους επιβλέπει σε καθημερινή βάση εφόσον χρειαστεί. Δεν αφήνουμε τίποτα στη τύχη».

syggeneis-6
syggeneis-7
syggeneis-8


Σύμφωνα με την Γιουβάλ, η επιστροφή των ομήρων είναι ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα όμως δεν είναι ακατόρθωτο. «Η προσπάθεια μας θα αποφέρει καρπούς , το πιστεύω αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ» προσθέτει. Στο ερώτημα, εάν είναι σωστό το Ισραηλ να αποδεχθεί την απαίτηση της Χαμάς και να απελευθερώσει κρατούμενους της τρομοκρατικής οργάνωσης με αντάλλαγμα τους Ισραηλινούς ομήρους, η Γιουβάλ είναι ξεκάθαρη: «Κάντε ό,τι είναι απαραίτητο να γυρίσουν σώοι και αβλαβείς όλοι οι όμηροι, ανεξαρτήτως κόστους».




Λέα Γιαννάι και Λιον Γιαννάι είναι τα αδέρφια της Μοράν Στέλα Γιαννάι που απήχθη στο μουσικό φεστιβάλ. Οι συγγενείς της, την εντόπισαν σε βίντεο στο TikTok που ανέβηκε απο λογαριασμό ισλαμιστή:





Η εθελόντρια Σβένια Πόλικ:



Άλον Χαμπερφίλντ, πρόκειται για συνεργάτη της Σούσαν Χαράν, η οποία αφιέρωσε τη ζωη της στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού στην Αφρική: 



Ειδήσεις σήμερα

Sky News: Μάχες σώμα με σώμα στη Γάζα - Στην πιο δύσκολη φάση ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς

Καιρός: Ένας ασυνήθιστα ζεστός Οκτώβριος - Τι λένε οι ειδικοί στο protothema.gr

Τα «Φιλαράκια» αποχαιρετούν τον Μάθιου Πέρι: «Ήταν ένα πραγματικό δώρο για όλους μας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης